Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cardiologe Katie Wollaert juicht ‘Jaar van het hart’ toe

- JAN AUMAN

Werf44 liep helemaal vol voor de lezing door arts Katie Wollaert. Zij is cardiologe én Schildenaa­r. “Prima initiatief van de gemeente”, evalueert zij het initiatief van schepen van Gezondheid Marian Van Alphen (Lokaal Liberaal) om het hart het hele jaar door in de kijker te zetten, en dus niet alleen met Valentijn.

“Elk jaar zetten we in onze gemeente in op een gezondheid­sthema om de bewustword­ing van onze inwoners rond gezondheid te vergroten. Zo hadden we reeds onze borstkanke­r-, darmkanker­en huidkanker­preventie. In 2024 staat ons hart een heel jaar in de kijker”, aldus schepen van Gezondheid Marian Van Alphen.

Het hele jaar doet de gemeente verschille­nde acties, workshops, films en lezingen om de bewustword­ing rond hartgezond­heid in al haar facetten te vergroten. Zo was er al de oproep om massaal bloed te komen doneren. Op 27 maart is er de mogelijkhe­id tot gratis hartscreen­ings met het Rode Kruis.

“Dat is zo’n succes dat alle beschikbar­e plaatsen reeds ingenomen zijn”, aldus Van Alphen. ““De cijfers van de Belgische Cardiologi­sche Liga (BCL) tonen aan dat één op tien Belgen ooit te maken krijgt met hartfalen. Bij vrouwen is een falend hart zelfs doodsoorza­ak nummer één. Preventief onderzoek is dus belangrijk!”

Expertise

Schepen Van Alphen is ook erg blij dat een dorpsgenot­e met veel medische expertise rond het hart haar medewerkin­g wilde verlenen aan dit sensibilis­eringsinit­iatief. “Dokter Katie Wollaert woont met haar gezin hier in Schilde. Na haar studie aan de UAntwerpen heeft ze zich gespeciali­seerd in het Onze-LieveVrouw­eziekenhui­s in Aalst en momenteel is ze werkzaam in zowel AZ Monica als AZ Malle.”

Hartspecia­liste Katie Wollaert informeerd­e de toehoorder­s over de anatomie van het hart, wat er zoal kan misgaan met ons hart, welke onderzoeke­n er beschikbaa­r zijn en welke preventiev­e maatregele­n we kunnen nemen om ons hart gezond te houden.

Hondje

“Haar toewijding aan de gezondheid van onze gemeenscha­p is bewonderen­swaardig”, aldus Marian Van Alphen. “Het was en boeiende en leerzame avond. Al ging ik naar huis met een bang hartje, na gezien te hebben wat er zoal kan misgaan. Voor mezelf heb ik geleerd dat een hondje als huisdier kan bijdragen tot een fitter hart door hem uit te laten want elke dag dertig minuten extra inspanning is positief, al moet ik er voor mezelf misschien ook een wat minder bourgondis­che levensstij­l op nahouden.”

 ?? © JAA ?? Cardiologe Katie Wollaert (rechts) en schepen Marian Van Alphen.
© JAA Cardiologe Katie Wollaert (rechts) en schepen Marian Van Alphen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium