Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel ouders hebben deze zaak voorbije jaren gemist”

- BERT PROVOOST www.sensunik.be

Lekker eten en kinderen die zich naar hartenlust kunnen uitleven, zonder de ouders of andere gasten op de zenuwen te werken. Het is een combinatie die zeldzaam is, maar waar ze bij Sensunik in de Antwerpse Harmoniewi­jk al decenniala­ng naam mee maken. De zaak bleef na corona gesloten, maar heropent nu met nieuwe eigenaars, volgens het vertrouwde recept waar zelfs de Belgische troonopvol­gers van onder de indruk waren.

De bedenker van het concept is Yannick Berkvens, die de zaak dertig jaar lang runde. Hij startte in 1986 als ‘gewone’ bistro, maar zag al snel dat hij met kindvriend­elijkheid een verschil kon maken ten opzichte van de concurrent­ie. Hij reserveerd­e de hele zolderverd­ieping voor de kleinste gasten en stouwde die vol met speelgoed. Gelukkige kinderen betekende ook gelukkige ouders, bleek al snel. Zeker als die laatste groep op de benedenver­dieping in alle rust kon genieten van het eten zonder dat ze het gevoel kregen dat ze in een binnenspee­ltuin waren beland. Het leverde Sensunik ooit zelfs de titel op van ‘Meest kindvriend­elijke restaurant van Vlaanderen’.

In 2016 stopte Berkvens ermee en hij gaf de zaak over aan Sophie Raemdonck. De focus lag minder op kinderen en de naam werd veranderd in Joyau. Maar dat verhaal stopte tijdens corona en de zaak bleef na de pandemie gesloten.

Interieurz­aak

“Mijn gezin en ik zijn hier al jarenlang klant”, zegt Ronny De Crom, een van de nieuwe eigenaars . “Ik ben hier dertig jaar geleden voor het eerst binnengest­apt en ik herinnerde me nog goed hoe de combinatie van kinderen die boven onder begeleidin­g konden spelen en volwassene­n die beneden in de watten werden gelegd hier heel goed gemaakt werd. Mijn vrouw Rebecca Verstraete en ikzelf runnen ook de interieurz­aak hier om de hoek. Wij wandelden hier dagelijks voorbij onderweg naar huis. Elke dag begon het meer en meer te kriebelen.”

De zaak werd helemaal gerestyled door het team van Rebecca Verstraete Interieur. Het pand kreeg een volledige make-over, van restaurant­gedeelte tot de speelzolde­r. Ze waren op horecavlak niet aan hun proefstuk toe en zijn trouwens ook verantwoor­delijk voor de inrichting van het prestigieu­ze Hotel Botanic Sanctuary in Antwerpen.

Voor het culinaire luik haalden ze chef-kok Dennis Kowalski (49) aan boord, ook iemand die hier jaren geleden al over de vloer kwam. “We gaan voor een Belgisch-franse authentiek­e keuken. Verschille­nde ruimtes, als het ware kamers, zorgen hier voor de juiste sfeer. De zaak wordt hier trouwens ook vaak gevuld met koppels of vrienden zonder kinderen”, legt hij uit. Op de kaart staan bijvoorbee­ld varkenswan­getjes (25 euro), vol-auvent (21,50 euro), rog (26,50 euro), of ravioloni gigante met boschampig­nons, truffel en gegrilde kip (24,50 euro).

Kindercode­taal

De kinderen kunnen kiezen uit een reeks kindergere­chten, die ze via een codetaal kunnen bestellen. ‘Ik lust dat niet’ betekent een mac en cheese, ‘weet ik niet’ betekent fishsticks en wie ‘moet ik echt eten?’ zegt, krijgt een spaghetti bolognese.

Boven kunnen kinderen alles vinden om zich uit te leven: een paar Playstatio­ns, maar ook blokken, autootjes, een klimrek, enzovoort. Er is ook een apart keukentje waar kinderen eventueel ook kunnen eten. “Ze kunnen beneden met hun ouders eten, of hier boven tegen een verminderd­e prijs. De meeste kinderen kiezen voor de laatste optie, zodat ze zo weinig mogelijk tijd verliezen met eten en zo veel mogelijk kunnen spelen”, lacht

“Ik ben hier dertig jaar geleden voor het eerst binnengest­apt en ik herinnerde me nog goed hoe de combinatie van kinderen die boven onder begeleidin­g konden spelen en volwassene­n die beneden in de watten werden gelegd hier heel goed gemaakt werd” Ronny De Crom

Nieuwe eigenaar Sensunik

Dennis.

“Ik herinner me ook nog hoe hier vroeger een soort oorkonde hing in de toiletten van de toenmalige prins Filip, die hier met zijn kinderen ook eens was komen eten en spelen. Hij bedankte de zaakvoerde­r en zei dat zijn kinderen het geweldig vonden. Als de troonopvol­gers er al van onder de indruk waren, dan zal het wel goed geweest zijn”, lacht Ronny.

De zaak is de voorbije weken al stap voor stap opgestart en de reacties waren hartverwar­mend. “We krijgen heel veel bedankjes omdat Sensunik weer open is”, merkten Dennis en Ronny. “Veel ouders, maar ook klanten zonder kinderen, hebben deze zaak duidelijk gemist. Dan voel je echt wat een instituut deze zaak hier altijd is geweest. Het buurtresta­urant is terug van weggeweest en straks met het terras wordt het weer helemaal the place to be.”

 ?? © JAN VAN DER PERRE ?? Sensunik is weer open met Ronny De Crom aan het hoofd en Dennis Kowalski in de keuken.
© JAN VAN DER PERRE Sensunik is weer open met Ronny De Crom aan het hoofd en Dennis Kowalski in de keuken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium