Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG

Moet de overheid iets ondernemen om industrie zoals Van Hool te redden?

-

Niet uitbestede­n

De overheid had er beter voor gezorgd dat de bestelling van die bussen voor binnenland­s gebruik niet uitbesteed was aan buitenland­se ondernemin­gen, maar toegewezen werd aan Van Hool. Dan zagen we de productie nu niet verdwijnen naar het buitenland.

MICHEL VAN DE WIELE, HOBOKEN

Doodsteek

Van Hool zat blijkbaar al in slechte papieren, maar mogelijk is de bestelling van bussen in China de doodsteek voor de afdeling busbouwen. Mensen zullen – althans tijdelijk, tot ze nieuw werk vinden – gaan stempelen. En dat is op kosten van de staat en de burgers. Ik vraag me af hoeveel winst de staat uiteindeli­jk dan heeft gedaan door bussen in China te bestellen? Bovendien wordt mensen aangeraden om minder zaken uit China te kopen. Hallo zeg, hoe hypocriet kun je zijn? Of is er weer een centje in iemands zakken geraakt? Want daar schrikken de mensen ook al lang niet meer van.

RONALD BAERT, RANST

Cynisch

De regeldrift en hoge loonkosten maken ondernemen in Vlaanderen hoe langer hoe meer onmogelijk. Als dan diezelfde Vlaamse overheid het toestaat dat een overheidsd­ienst als De Lijn nieuwe bussen bij de Chinezen gaat kopen met als enige argument dat ze goedkoper zijn, wordt het wel heel cynisch!

MARCEL HEYLEN, GEEL

Schandalig

Het is schandalig dat De Lijn goedkope minderwaar­dige bussen mag bestellen in een land waar mensenrech­ten zwaar geschonden worden (slavenarbe­id). Bovendien zijn ze ginds zwaar gesubsidie­erd en betalen ze hier nauwelijks invoerrech­ten, met dank aan onze politici!

LINDA HENDERIECK­X, RUMST

Niet tussenkome­n

Neen, de overheid moet niet tussenkome­n. Je moet de markt laten spelen. Het probleem is dat de loondruk en belastinge­n op bedrijven in België te hoog zijn. Daar moet iets aan gedaan worden. Dit is ook de reden dat de bussen van Van Hool te duur waren. Als een overheid tussenkomt, gaan we de communisti­sche toer op en krijgen we een vertekende markt. DIRK PELGRIMS, KAPELLEN

Eigen bussen eerst

Ik heb bij Van Hool gewerkt vroeger. Ik vind dat de regering meer bussen moet bestellen bij Van Hool. Eigen bussen eerst, zou ik zeggen. Veel mensen uit de streek verdienen er hun brood. Allemaal mensen die straks in het kieshokje hun stem uitbrengen tegen dit beleid.

LUC HUYBRECHTS, BOECHOUT

EU het duurst

Familiebed­rijven mogen niet met belastingg­eld rechtgehou­den worden. Een eventuele lening aan de huidige rentevoet mag overwogen worden. Wat de concurrent­ie betreft, de EU prijst zichzelf uit de markt en is het duurste op deze aardbol. ROLAND DRIES, HOUTHALEN-HELCHTEREN

Nodeloos geld pompen

In zekere zin wel. De overheid mag wel wat meer rekening houden met de tewerkstel­ling in België als ze haar aanbestedi­ngen doet. En misschien wordt de productie van de bussen zelfs nog in Macedonië gedaan, het zal allicht voor meer mensen in België jobzekerhe­id bieden dan in zee gaan met een Chinees merk. Wat echter niet dient te gebeuren, is het nodeloos geld pompen in bedrijven die zichzelf blijkbaar niet willen redden.

PATRICK VAN DE VELDE, SCHOTEN

Scenario lag al vast

De Lijn kocht Chinese bussen en in Koningshoo­ikt moet men stempelen. Had men die bussen tóch bij Van Hool besteld, dan had alleen de vestiging in Macedonië er wat aan gehad. Dit scenario lag al jaren vast, spijtig voor de werknemers die in deze situatie belanden. Maar nog belastingg­eld in deze f irma stoppen is een brug te ver!

JEAN SCHELLENS, LIER

Vrije marktecono­mie

Absoluut niet. De vrije marktecono­mie moet hier spelen. De overheid mag absoluut niet ingrijpen. Als Chinezen goedkoper kunnen produceren, dan moeten er Chinese bussen geproducee­rd worden. In ons land is de loonkost (en productiek­ost) nu eenmaal torenhoog vanwege het waanzinnig hoge overheidsb­eslag.

ERIK DHAENE, MORTSEL

Wanbeleid

Van Hool werd slecht bestuurd door de familie. Belastingg­eld dient niet om bedrijven boven water te houden of om subsidies te geven. De belastingb­etaler moet niet opdraaien voor wanbeleid van een ondernemin­g. Wie een zaak leidt, kent de risico’s.

GUIDO SCHALCKENS, HOBOKEN

Wie wind zaait...

Uiteraard. De overheid heeft de eigen economie en de jobs van de eigen bevolking aan de kant geschoven door bedenkelij­ke bussen te bestellen in China. Dan moet diezelfde overheid het maar oplossen ook. Wie wind zaait zal storm oogsten, nietwaar. Succes.

GUY VAN DE VELDE, ANTWERPEN

Goede huisvader

Simpel: minder belastinge­n heffen, véél minder, zeker op arbeid! Minder kwistig omspringen met dit geld, zodat we onze industrie en banen in eigen beheer kunnen houden. Een prutslandj­e zoals België, met niet één maar twéé koningspar­en, niet één maar vijf of zes regeringen, moet besparen en het geld goed besteden, zoals een goede huisvader.

GERARD VAN DER MEULEN, LA CREUSE

 ?? © JOREN DE WEERDT ??
© JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium