Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke dag zeven nieuwe enkelbande­n in provincie Antwerpen

-

De provincie Antwerpen is koploper op het vlak van elektronis­ch toezicht. Het aantal enkelbande­n stijgt ook. In 2023 kregen 6.767 mensen in Vlaanderen een enkelband. Dat zijn er heel wat meer dan in 2022, toen 5.174 nieuwe personen onder elektronis­ch toezicht werden geplaatst. Meer dan een derde van de in 2023 aangeslote­n enkelbande­n (37,5%) werd in de provincie Antwerpen aangegespt.

Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers (CD&V) vroeg de cijfers op. Met in totaal 2.537 nieuwe mandaten werden in onze provincie vorig jaar gemiddeld zeven enkelbande­n per dag aangeslote­n.

“Wie een misdrijf pleegt, moet worden gestraft. Die straffen moeten ook effectief worden uitgevoerd, dat gaat over de geloofwaar­digheid van justitie. De enkelband speelt hierbij een cruciale rol”, vindt Schryvers.

Personen die onder elektronis­ch toezicht staan, moeten zich houden aan een bepaald uurrooster en mogen hun huis slechts verlaten onder strikte voorwaarde­n, bijvoorbee­ld om te gaan werken. Wie die voorwaarde­n schendt, kan alsnog in de gevangenis belanden.

Uit het antwoord op een parlementa­ire vraag van Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) blijkt dat het aantal personen met een enkelband in stijgende lijn gaat. Terwijl op 1 januari 2019 1.039 mensen een enkelband van de afdeling Vlaams Centrum Elektronis­ch Toezicht (VCET) droegen, was dat op 1 december 2023 opgelopen tot 1.779.

Vorig jaar kregen in totaal 6.767 mensen een enkelband, zo vernam Schryvers. Er zijn grote verschille­n tussen de provincies. Meer dan een derde van de enkelbande­n (37,5%) werd toebedeeld aan een persoon in de provincie Antwerpen, goed voor zeven enkelbande­n per dag.

Vorig jaar mochten ook 7.967 personen hun enkelband weer inleveren. Dat aantal ligt hoger dan het aantal aansluitin­gen in 2023, aangezien er ook langer lopende dossiers werden afgesloten. Ook hier lag het zwaartepun­t in de provincie Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium