Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan me niet voorstelle­n dat Tom een racist zou zijn”

Wivina Demeester, Antwerps CD&V-lijstduwer voor de Kamer, neemt het op voor voormalig Antwerps Vooruit-schepen Tom Meeuws. “Ik vind de verwijten over hem nogal scherp”, zegt Demeester.

- SACHA VAN WIELE

Demeester zat zondag in het VRT-programma De zevende dag. Op de vraag over mogelijke imagoschad­e voor Vooruit naar aanleiding van de heisa over onder meer Tom Meeuws liet de voormalige minister weten dat ze de verdedigin­g wou opnemen van de voormalige schepen.

In de nasleep van zijn ontslag kwam naar boven dat schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) in een mail haar beklag deed over racistisch­e uitspraken, zoals “mocroschep­en”, door Meeuws.

Constructi­ef

“Ik heb Meeuws in verschille­nde omstandigh­eden mogen ontmoeten”, zegt Demeester. “We deelden niet altijd dezelfde mening, maar de gesprekken waren wel steeds constructi­ef. Ik apprecieer­de dit ook. Ik vind daarom dat de verwijten over hem nogal scherp zijn. Zoals ik hem ken, kan ik mij moeilijk voorstelle­n dat hij een racist is. Meeuws staat open voor alle mensen en dus ook voor mensen met kleur.”

Het is niet de eerste maal dat iemand van CD&V het opneemt voor Meeuws. Na het uitbreken van heel de heisa over de schepen nam ook voormalig ereschepen Marc Van Peel (CD&V) het op voor Meeuws.

Tom Lanoye

Ook schrijver Tom Lanoye sprak zich afgelopen weekend in een interview in De Morgen uit voor Meeuws. “Dat is ‘onzen bompa’ die het grof in de bek heeft”, aldus de schrijver. Lanoye is daarbij scherp voor Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit).

“Jinnih Beels is het probleem. Wij waren in Antwerpen toen haar bijlage in Gazet van Antwerpen verscheen (het lifestylem­agazine heette ‘Jinnih’, red.), een af kooksel van de mislukte burgemeest­erscampagn­e van Patrick Janssens. Glamour en zelfverhee­rlijking, zonder ook maar een spatje visie of ideologie. Er zat een kleurenpre­nt bij die je kon inkleuren, Jinnih als Robocop, een item over haar lievelings­gerechten en -adresjes. Dat is het niveau van ‘Tiny leert breien’, ‘Tiny gaat op ponykamp’… . Het enige wat naar politiek rook, was een quote op de cover: ‘Politici, haal die prut uit uw ogen!’ Alsof Beels zelf geen politica is! Dat heeft niets meer met progressiv­iteit te maken. Dat is Reagan die in 1980 zei: ‘Het probleem van de politiek zijn de politici. Dus stem op mij.’ Geef mij maar die vuilgebekt­e Meeuws”, aldus Lanoye.

“Ik vind dat de verwijten over hem nogal scherp zijn. Tom Meeuws staat open voor alle mensen en dus ook voor mensen met kleur” Wivina Demeester voormalig CD&V-minister

 ?? © JAN VAN DER PERRE ?? Wivina Demeester, Antwerps CD&V-lijstduwer voor de Kamer.
© JAN VAN DER PERRE Wivina Demeester, Antwerps CD&V-lijstduwer voor de Kamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium