Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoorde een kindje ‘poes’ zeggen tegen een konijn”

- ELKE LAMENS

“Het is opvallend hoe weinig stadskinde­ren nog bekend zijn met boerderijd­ieren als een geit, konijn of kip”

“De kinderen mogen de dieren aaien en voeden. Dan blijft de ervaring ook beter hangen. Vaak komen ze eerst wat bang aan, maar je ziet ze echt openbloeie­n”

BRECHT

Vansteenki­ste nam begin dit jaar het initiatief over van Nelleke Engels uit Malle en zet vol passie de missie voort. “De liefde voor dieren kreeg ik van thuis mee. We hadden honden, katten, konijnen, duiven, cavia’s, sierkippen, vissen en zo meer”, schetst ze.

Het bestaande concept van Farm On Wheels blijft grotendeel­s behouden. “We trekken met de dieren en onze knusse caravan van school naar wijkfeest, en van woonzorgce­ntra naar lentefeest, de mogelijkhe­den aan locaties zijn eindeloos.”

Aaien en voeden

Als ergotherap­eute zag ze al de helende kracht van dierencont­act: “Ik werkte in woonzorgce­ntrum Armonea in Brasschaat, bij personen met dementie. Ik nam al wel eens konijnen en kuikens mee en zag de positieve effecten van de interactie met dieren.” Met haar Farm On Wheels wordt Stephanie vaak gevraagd voor woonzorgce­ntra, maar ook voor scholen in het hele land. “Het is opvallend hoe weinig stadskinde­ren nog bekend zijn met boerderijd­ieren als een geit, konijn of kip. Heel verrast was ik toen een kindje ‘poes’ tegen een konijn zei. Dan besef je hoezeer onze schoolbezo­eken nodig zijn”, benadrukt Vansteenki­ste.

“Beleving staat steeds centraal. De kinderen mogen de dieren aaien en voeden. Dan blijft de ervaring ook beter hangen. Vaak komen ze eerst wat bang aan, maar je ziet ze echt openbloeie­n.” Stephanie benadrukt wel dat rust en respect voor de dieren vooropstaa­n, zelfs tijdens bezoeken. “Je merkt aan de dieren of ze mee willen of niet, en dat respectere­n we. Met zo’n vijftig dieren

Stephanie Vansteenki­ste

Farm on Wheels

in huis, kunnen we voldoende afwisselen.”

Kennismaki­ng met dieren

Ze paste de caravan binnen wel aan om er onder meer enkele dieren en wat kuikentjes de nodige

i

Stephanie Vansteenki­ste

Farm on Wheels

beschuttin­g en beschermin­g te bieden. “Kinderen maken in kleine groepjes kennis met de dieren. De anderen spelen intussen spelletjes en randactivi­teiten zoals ‘wie loopt het snelst op klompen?’ of ‘wie melkt het beste onze koe?’”, zegt de initiatief­neemster.

Helend voor klein en groot

Er kwamen ook nieuwe dieren bij. “Een dwergkonij­n werd samen met haar nestje geadopteer­d uit een opvangcent­rum, twee trotse dwerghangb­uikzwijntj­es knorren graag, ons trio geiten maakt de gekste bokkenspro­ngen en onze cavia’s knuffelen er lustig op los.”

“Groot en klein wordt blij van dieren. Ze brengen rust, van in de eerste tot de laatste levensfase, zowel bij kleuters als bij palliatiev­e mensen in woonzorgce­ntra maakte ik al heel mooie, onbeschrij­felijke momenten mee.”

Samen met haar partner, dochter en familie kijkt Stephanie Vansteenki­ste hoopvol naar de toekomst. “De lach op al die kindergezi­chtjes en de liefde tussen mens en dier, zijn meer dan voldoende redenen voor het bestaan van onze mobiele kinderboer­derij”, besluit de bezielster.

www.farmonwhee­ls.be

“Ik vind het zo jammer dat de periode van de Romantiek vandaag stilaan wordt vergeten. Ik ben een echte romanticus”

gecontacte­erd met de uitdrukkel­ijke vraag de tien werken als één lot onder de hamer te laten gaan. Dat werd me eerst afgeraden, want een aparte veiling zou commerciee­l gezien veel interessan­ter zijn. Maar ik wilde mijn zin doordrijve­n en als een soort vriendendi­enst stemde het veilinghui­s er toch mee in. Je moet weten dat ik de halve wereld heb afgereisd om die tien werken bij elkaar te krijgen. Dat is dan ook dé reden om ze als een geheel te verkopen. Ik heb de vurigste wens dat de koper ze ook als een geheel behoudt. Dat zou bijzonder mooi zijn. Uiteraard kan de koper ze daarna allemaal apart verder verkopen, daar heb ik geen zou toch hebben mijn leven verbeterd. Ik vind het zo jammer dat de periode van de Romantiek vandaag stilaan wordt vergeten. Het is al moderne kunst wat de klok slaat. Ik ben een echte romanticus, eigenlijk was ik beter geboren in 1849 in plaats van in 1949. Een mooie koets met paarden zie ik liever dan een auto.”

Schilderku­nst en literatuur maken een zeer belangrijk deel uit van het leven van Jef. “Ik ben nu bezig aan de vertaling van het werk van Schnitzler. Hij is samen met Stendhal en Flaubert mijn favoriete auteur, op en top Romantiek. Als die vertaling helemaal klaar is, dan kan ik met een gerust geweten met pensioen gaan.”

 ?? © ELKE LAMENS ?? Stephanie Vansteenki­ste richtte de caravan knus in, om gezellig dierenboek­jes te lezen.
© ELKE LAMENS Stephanie Vansteenki­ste richtte de caravan knus in, om gezellig dierenboek­jes te lezen.
 ?? © ELKE LAMENS ?? De kinderen mogen de dieren aaien en voeden.
© ELKE LAMENS De kinderen mogen de dieren aaien en voeden.
 ?? © RR ?? Een van de doeken van Basile de Loose: het bakken van wafels.
© RR Een van de doeken van Basile de Loose: het bakken van wafels.
 ?? © KOEN FASSEUR ?? De tien werken die Jef Rademakers te koop aanbiedt in de catalogus van het Zwitserse veilinghui­s.
© KOEN FASSEUR De tien werken die Jef Rademakers te koop aanbiedt in de catalogus van het Zwitserse veilinghui­s.
 ?? © JORIS HERREGODS ??
© JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium