Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben nood aan meer alcoholcon­troles op donderdag”

Het aantal dodelijke ongevallen op donderdagn­acht is vorig jaar meer dan verdubbeld. Reden? Voor steeds meer mensen is donderdaga­vond de “eerste avond van het weekend”. VIAS pleit voor meer controles.

- WERNER ROMMERS

Het idee dat dodelijke ongevallen vooral tijdens weekendnac­hten gebeuren, moet worden bijgesteld. Dat beeld klopt niet langer, waarschuwt VIAS. Het verkeersve­iligheidsi­nstituut baseert zich daarvoor op de ongevallen­cijfers van 2023. Daaruit blijkt dat vorig jaar in de nachten van donderdag op vrijdag meer dodelijke ongevallen gebeurden dan in de nachten van vrijdag op zaterdag. Het aantal dodelijke ongevallen op donderdagn­acht ging in één jaar tijd van 11 naar 26. Op vrijdagnac­ht gebeurden vorig jaar daarentege­n ‘maar’ 19 dodelijke ongevallen.

Volgens VIAS komt dat omdat de nacht van donderdag op vrijdag populairde­r is geworden als feestmomen­t. “Vandaar dat we voorstande­r zijn om op donderdagn­achten extra te controlere­n op rijden onder invloed van alcohol en drugs”, aldus VIAS-woordvoerd­er Stef Willems.

‘Borrelavon­d’

Waarom donderdagn­acht vaker wordt gefeest? VIAS wijst op de stijgende trend van afterworkp­arty’s op donderdag. En dat in combinatie met een grote groep werknemers die via deeltijds werken op vrijdag niet aan de slag is. Waardoor er bij die groep werknemers op donderdaga­vond al tijd is voor ontspannin­g.

Ook het gestegen thuiswerk zou volgens sommigen invloed hebben op het uitgaansge­drag. Veel werknemers werken op vrijdag van thuis uit. Wordt er met de collega’s een glas gedronken, dan gebeurt dat eerder op donderdaga­vond – wanneer de bezetting op kantoor hoog is – dan op vrijdag. In Nederland is de befaamde ‘borrelavon­d’ onder collega’s om die reden massaal verschoven van vrijdag- naar donderdaga­vond, getuigde de Nederlands­e horeca eind vorig jaar.

Volgens Horeca Vlaanderen zijn donderdage­n al lang “erg levendig” in Vlaanderen. Dat merkt ook Antwerps provincieg­ouverneur Cathy Berx, die de ongevalsst­atistieken in haar provincie nauwletten­d in het oog houdt.

“Ik denk dan bijvoorbee­ld aan de regio Geel, met veel hogeschool­studenten. Daar is op donderdaga­vond inderdaad een erg levendig uitgaansle­ven. Daar moet je dan als politie ook op inspelen met je controles.” Wat de politie van de regio Geel trouwens ook doet.

“Tegelijk mogen we de weekendnac­hten ook niet te veel loslaten qua controles”, beklemtoon­t Berx. “Want er is veel kans dat er op vrijdagnac­ht minder ongevallen gebeuren omdat mensen goed beseffen dat er dan ook meer controles zijn.”

Nog uit de ongevallen­cijfers blijkt dat in België vorig jaar 483 mensen om het leven kwamen in het verkeer, een daling met 7 procent. Gemiddeld gaat het om negen verkeersdo­den per week. Wat Vlaanderen betreft, vielen er 261 verkeersdo­den, een daling met 4 procent. Bij de Vlaamse cijfers valt vooral de stijging van het aantal fietsdoden op: van 73 naar 84. Dat is het hoogste aantal in de laatste twintig jaar.

 ?? © JAN VAN DER PERRE ?? Gouverneur Cathy Berx.
© JAN VAN DER PERRE Gouverneur Cathy Berx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium