Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu Wilders geen premier wordt, ligt alternatie­ve oplossing op tafel

- RENZO VANGENECHT­EN

Geert Wilders wordt geen premier van Nederland, dat werd beslist tijdens de gesprekken tussen de partijen die een kabinet proberen te vormen. Om toch nog tot een kabinet tussen deze partijen te komen, schuift een informateu­r nu een alternatie­ve oplossing naar voren.

NEDERLAND

“De liefde voor mijn land en kiezer is groot en belangrijk­er dan mijn eigen positie”, zo schreef PVV-voorzitter Geert Wilders op X vlak nadat duidelijk werd dat hij geen premier zou worden.

Wilders zegt zelf dat niet alle partijen in de coalitie zijn premiersch­ap zouden steunen. De onderhande­lingen lopen tussen vier partijen: het extreemrec­htse PVV van Wilders, de boerenpart­ij BBB, het centrumrec­htse NSC en het liberale VVD.

BBB was de enige partij die het premiersch­ap van Wilders steunde. VVD was tegen maar “zou niet in de weg gaan liggen” en NSC was resoluut tegen.

Toen Wilders op 22 november maar liefst 37 van de 150 zetels wist te bemachtige­n, was al duidelijk dat de onderhande­lingen stroef zouden verlopen, onder meer omdat Wilders een migratiest­op wilde.

Hoewel hij zich gaandeweg meer gematigd opstelde, wordt hij nu dus toch geen premier. Iets wat hij zelf “staatsrech­telijk onjuist en ondemocrat­isch” vindt.

Toch is dat niet helemaal juist. “Dat de grootste partij de premier levert, is geen recht, maar een ongeschrev­en regel”, zegt Bert Bakker, universita­ir hoofddocen­t politieke communicat­ie aan de Universite­it van Amsterdam. “Uiteindeli­jk is dit ook een discussie tussen de vier partijen. In die onderhande­lingen is afgesproke­n dat men verder wil met de formatie, maar niet als Wilders premier wordt.”

Over het algemeen loopt de formatie in Nederland erg stroef. Pieter Omtzigt, de voorzitter van NSC, staakte begin februari een

formatiero­nde omdat hij informatie in handen had gekregen over “zorgwekken­de” overheidsf­inanciën. Op 14 februari werd de nieuwe informateu­r Kim Putters aangesteld, die de gesprekken hervatte met dezelfde vier partijen.

In zijn verslag dat hij gisteren voorstelde, adviseert Putters om naar een “programkab­inet” te gaan. Het is een vorm van een extraparle­mentair stelsel, in zo’n systeem heeft de regering een lossere band met de Tweede Kamer. Daarnaast werkt het niet met een “echt” regeringsa­kkoord, maar enkel met een bondig akkoord dat de hoofdlijne­n bespreekt. De partijen die in zo’n kabinet stappen, leggen dus niet exact vast wat er allemaal gaat gebeuren.

“Een extraparle­mentair stelsel kan werken, maar dat hangt af van hoe vast het omlijnd is”, zegt Bakker. “De vroegere regeerakko­orden waren heel erg afgetimmer­d, waardoor er weinig ruimte was voor voorstelle­n vanuit het parlement.” In zo’n stelsel zou er dus meer ruimte voor eigen inbreng en gesprek zijn in de Tweede Kamer, omdat je enkel “scherpe doelstelli­ngen stelt over wat je wil bereiken” volgens het verslag van Putters.

Wie dan wel?

Nu Wilders is afgevoerd als kandidaat-premier rijst de vraag wie dan wel die functie op zich gaat nemen. “De partijen die nu aan tafel zitten, zijn vooral jonge partijen of partijen met weinig leden. Het lijkt mij dan ook aannemelij­k dat een externe politicus gerekrutee­rd zal worden die wel de nodige ervaring heeft.”

Putters zei tegen Nederlands­e media dat het nog niet vastligt wie de post van premier gaat invullen, omdat zijn deel van de formatie zich enkel toespitste op nagaan welke kabinetsvo­rm het meest geschikt is.

Of Nederland het wereldreco­rd regeringsv­orming gaat afsnoepen van België? “Daar zijn we gelukkig nog ver van”, zegt Bakker lachend. “Al nemen de vier onderhande­lende partijen wel een heel lange aanloop.”

 ?? © EPA-EFE ?? Wilders noemt het ondemocrat­isch dat hij het niet wordt.
© EPA-EFE Wilders noemt het ondemocrat­isch dat hij het niet wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium