Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook grote Europese busbouwer MAN kandidaat voor overname Van Hool

- (ds)

Er is een tweede kandidaati­nvesteerde­r opgedoken bij busbouwer Van Hool. Na ‘bedrijvend­okter’ Guido Dumarey eerder deze week, wordt nu ook gesproken over interesse vanuit de grote Europese busbouwer MAN. Alleen is het nog niet duidelijk of die partij zich al daadwerkel­ijk kandidaat heeft gesteld.

De belangstel­ling zorgt in Vlaanderen wel voor een voorzichti­g optimisme. “Ik ben er hoe dan ook van overtuigd dat er een doorstart komt”, zegt een bron in de Vlaamse regering.

Maar er is ook ander nieuws: tot hiertoe wijzen de signalen er op dat een doorstart pas mogelijk is na een faillissem­ent. Want net als Dumarey wil de nieuwe kandidaat eerst dat het bedrijf failliet gaat, zodat de overnemer de 400 miljoen euro aan schulden van Van Hool niet moet overnemen.

Faillissem­ent

Als het bedrijf failliet gaat, kan dat betekenen dat de werknemers die niet mee de doorstart kunnen maken, een deel van hun ontslagver­goeding niet krijgen uitbetaald. Bij een faillissem­ent moeten ze zich richten tot het Fonds voor de Sluiting van Ondernemin­gen, en dat fonds betaalt maximaal 30.500 euro bruto per werknemer uit. Veel personeels­leden hebben recht op een hoger bedrag.

Ze kunnen de rest van hun ontslagver­goeding dan nog terugkrijg­en bij de afwikkelin­g van het faillissem­ent, maar dat kan lang duren én het is niet zeker dat er dan nog iets overblijft. Zelfs crisismana­ger Marc Zwaaneveld, CO-CEO van Van Hool, heeft donderdag aan de vakbonden toegegeven dat het heel moeilijk wordt om een faillissem­ent te vermijden. De woorden ‘mission impossible’ zouden gevallen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium