Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ze konden, zouden ze zelfs de kippen laten stemmen”

Bruno Beeckman:

- PATRICK VINCENT

RUSLAND

“Laten we dit geen verkiezing noemen”, onderbreek­t onze reporter Bruno Beeckman meteen onze eerste vraag. We hebben hem aan de telefoon terwijl hij op een lijnbus zit in Odessa, kort nadat hij de plek van de gruwelijke raketaanva­llen op de stad is geweest. “Het is een georkestre­erde herverkiez­ing. En dat volgens de filosofie van Jozef Stalin: het is niet belangrijk hoe er gestemd wordt, maar hoe er geteld wordt. Als ze konden, zouden ze zelfs de kippen laten stemmen. Ik hoorde getuigenis­sen uit het door de Russen bezette deel van Cherson. Daar zijn de verkiezing­en al enkele weken bezig en gaan ze van deur tot deur om de bewoners te doen stemmen. Of je een Russisch paspoort hebt of niet, speelt geen rol. Ook migranten uit Centraal-azië kregen een stemformul­ier onder hun neus geduwd. Dat is pure Sovjetstij­l uit de jaren dertig. Ze laten niets aan het toeval over.”

“Mensen van de veiligheid­sdienst zijn geïnfiltre­erd in die campagnes en hebben zelf al die valse handtekeni­ngen gecreëerd” Bruno Beeckman

Rusland-expert

Wat moeten we weten van de tegenkandi­daten van Vladimir Poetin?

“Dat ze marionette­n zijn. Steve Rosenberg van de BBC interviewd­e Nikolai Charitonov, de presidents­kandidaat van de communisti­sche partij. Maar die durfde zo goed als niets te zeggen. Het enige dat over zijn lippen kwam was: ‘De mensen zullen het beslissen.’”

Is er dan niemand die het openlijk tegen hem opneemt?

“Er waren twee kandidaten die openlijk voor het einde van de oorlog pleitten. Ze hadden genoeg stemmen ingezameld om mee te doen aan de verkiezing­en. Maar toen bleek plots dat een hoop van die handtekeni­ngen ongeldig waren; omdat bijvoorbee­ld het adres verkeerd gespeeld was of omdat de persoon die zogezegd zijn handtekeni­ng had gezet al overleden was. Die kandidaten mochten niet meer meedoen. Dat had Poetin allemaal voorzien. Mensen van de veiligheid­sdienst zijn geïnfiltre­erd in die campagnes en hebben zelf al die valse handtekeni­ngen gecreëerd.”

De weduwe van Alexander Navalny heeft opgeroepen om een statement tegen Poetin te maken door allemaal op hetzelfde uur te gaan stemmen. Gaan veel mensen dat doen?

“Nee, want er kwam meteen een nieuwe maatregel: ‘Jammer genoeg zijn bijeenkoms­ten op de dag van de verkiezing­en verboden.’ Normale oppositie is onmogelijk. De angst voor Poetin regeert. Mensen denken nog maar aan één ding: hoe kan ik mijn leven leiden zonder dat ze me in de bak gooien. De Russische maatschapp­ij ontmenseli­jkt. Niemand vertrouwt anderen nog. Ze gaan heel ver. Nog maar pas is een man voor tien dagen in de gevangenis gegooid, omdat hij zijn wifinetwer­k thuis de naam Slava Ukraini had gegeven. Een buurman had hem verlinkt.”

In Rusland is er geen kiesplicht. Mensen kunnen uit pr otest thuisblijv­en, toch?

“Voor Poetin is het percentage waarmee hij wint minder belangrijk dan het percentage van de Russen die daadwerkel­ijk opdagen aan het stembureau. Overal stemmen mensen onder dwang. Neem Belgorod. Die stad werd aangevalle­n door Russische anti-poetinmili­ties. Vele inwoners wilden

“De angst voor Poetin regeert. Mensen denken nog maar aan één ding: hoe kan ik mijn leven leiden zonder dat ze me in de bak gooien” Bruno Beeckman

Rusland-expert

vluchten, maar veiligheid­stroepen hielden hen tegen aan het station. Eerst stemmen, dan vluchten.”

Wat is eigenlijk het programma van Poetin?

“Het draait alleen maar om de oorlog. ‘We komen hier sterker uit en over tien jaar is ons land veel mooier en beter dan Amerika.’ Dat belooft hij. En ook dat de economie met twintig procent zal groeien. En hij blijft zeggen dat Rusland de beste democratie ter wereld is.”

Los van de uitslag straks, hoe populair is Poetin nog echt?

“Zijn popularite­it was het laagst in 2018. Toen hij net de pensioenle­eftijd had verhoogd, vond nog maar 59% van de Russen hem leuk. De Russen stemmen met hun portefeuil­le. Wanneer de lege ijskast meer gaat doorwegen dan de propaganda op televisie, dan is het gedaan met Poetin. Daarom ziet het er in de toekomst wat slechter uit voor hem. Na alle bombardeme­nten op raffinader­ijen, stijgt de olieprijs. Bovendien slinkt de staatskas. Vermoedeli­jk trekt hij de dag na de verkiezing­en de belastinge­n op.”

Wanneer kennen we de uitslag?

“Die kan ik je nu al geven, hoor. Het enige vraagteken is hoe hoog het percentage is waarmee hij zal winnen. Mensen sluiten weddenscha­ppen af. Wordt het 81, 82 of 83 procent?”

 ?? © AFP ?? Een kiesbureau in Sint-petersburg.
© AFP Een kiesbureau in Sint-petersburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium