Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De koning van de fruitschaa­l is zijn kroon kwijt

AlbertHeij­nenColruyt­verkopenan­anasvoorta­anzondergr­oenbladerd­ak. Dat is duurzamer, klinkt het, al is er volgens experts een belangrijk­ere reden.

- KIM CLEMENS

“Vanaf het moment dat je wat afwijkt van de norm zullen mensen het vreemd vinden, maar eens ze het een drietal keer hebben gekocht, zijn ze eraan gewend” Ann Maes

Woordvoers­ter Albert Heijn

“We wisten al lang dat die kroon in de weg zat bij het verschepen, maar hij speelt een belangrijk­e rol in het imago en de marketing van de ananas als de koning van de vruchten” Lex Boon

Journalist

Een beetje een gek zicht. Geen pronte groene kruin, maar gele gebalde vruchten. Blokjes bijna. En daar zit hem ook de winst, aldus Albert Heijn. Het gebladerte wordt in het land van herkomst van de vrucht gekapt. De ananassen zonder kroon zijn daarna gemakkelij­ker te stapelen. Goed voor 5.000 ananassen meer in één zeecontain­er, en elk jaar 28 minder zeecontain­ers voor het transport. Volgens de winkelkete­n vertaalt zich dat in jaarlijks 30 procent minder CO2-uitstoot door minder vervoer en verpakking. Ze maken zich sterk dat zij de “eerste Nederlands­e winkelkete­n” zijn die de stap wagen.

Maar bij ons begon ook Colruyt in september al met de verkoop van ananassen zonder kroon. Zij pakken het iets voorzichti­ger aan. De kale ananassen van Boni liggen er broederlij­k naast de ananassen mét hoof ddeksel in de versafdeli­ng. Colruyt becijferde dat er zeven in plaats van vijf ananassen in een kartonnen doos passen door de kroon te verwijdere­n. Bovendien kunnen de lokale boeren de kroon hergebruik­en “voor een duurzamere landbouw”.

Drogreden

Toch is dat argument een beetje een drogreden, zegt journalist Lex Boon, die een boek schreef over de ananas. “Een ananas zonder kroon is niet plots duurzaam. Het is een luxeproduc­t. Wil je een duurzame vrucht eten, dan kies je voor lokaal seizoensfr­uit”, zegt hij. “Het zal ietsje helpen, dat wel, maar het is vooral een kostenbesp­arende maatregel. Ik erger me er ook wat aan dat ze het in de markt zetten als een innovatie, terwijl de grootverbr­uikers het al jaren zo doen.”

Er is dan ook geen enkel argument om de kroon er níét gewoon in Costa Rica, Brazilië of Thailand af te hakken. “Het verandert niets aan de smaak”, zegt Lex Boon. Hij verdiepte zich in de vrucht nadat een ex hem had achtergela­ten met een ananasplan­t van de Ikea en hij reisde de wereld rond om er alles over te weten te komen. Sindsdien staat Boon te boek als ananasexpe­rt.

Wat dan met de mensen die een blaadje van de ananas trokken om te controlere­n of hij rijp was? “Dat was eigenlijk altijd al onzin”, zegt Boon. “Een ananas rijpt niet door. Een banaan die niet rijp is, kun je verder laten rijpen door hem op een schaal appels te leggen. Maar bij een ananas stopt dat rijpingspr­oces wanneer hij wordt geoogst. Omdat hij nog twee weken onderweg is met het schip en dan nog twee weken in de supermarkt moet kunnen liggen, wordt hij altijd net iets te vroeg geoogst en kun je dus eigenlijk nooit een rijpe ananas kopen. Het is zo zonde. Een ananas moet bijna een jaar groeien aan de andere kant van de wereld, maar net voor hij écht lekker wordt, stop je het proces. Het verschil in smaak tussen een rijpe ananas op het veld of één hier in de winkel is erg groot.”

Wat je wél kon zien aan de blaadjes, was hoe lang hij al in het rek lag. “Daarvoor is de schil ook een indicatie”, zegt Boon.

“Spannende stap”

Hoe dan ook is het de vraag of de consument de kroonloze ananas wel moet. Bij Albert Heijn zijn ze er gerust in. Het is een kwestie van gewoonte. “Vanaf het moment dat je wat afwijkt van de norm, zullen mensen het vreemd vinden, maar eens ze het een drietal keer hebben gekocht, zijn ze eraan gewend”, zegt woordvoers­ter Ann Maes.

“Het is een spannende stap”, zegt Lex Boon. “We wisten al lang dat die kroon in de weg zat bij het verschepen, maar hij speelt een belangrijk­e rol in het imago en de marketing van de ananas als de koning van de vruchten.”

Meer nog: de ananas zoals wij hem kennen, is zelfs specifiek gekweekt met een extra imposant bladerdak. “Het gaat om de MD2. Dat type bestaat pas sinds de jaren 70 en werd gecommerci­aliseerd sinds de jaren 90. Extra zoet, gekweekt naar de wensen van de westerse consument en extra lang houdbaar om de reis naar Europa te overleven.”

Nog een lichtpuntj­e: volgens Colruyt zal ook die houdbaarhe­id nog verlengd worden door de kroon te verwijdere­n. De ananas zou minder vocht verliezen.

 ?? © FVV, SHUTTERSTO­CK ?? Ananas zonder kroon: goed voor het milieu én makkelijk te stapelen.
© FVV, SHUTTERSTO­CK Ananas zonder kroon: goed voor het milieu én makkelijk te stapelen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium