Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Comedyreek­s ‘Groeien & bloeien’ kampt met gebrek aan humor

- THIJS VAN DEN BOS

In Groeien & bloeien probeert de familie Versmissen een tuincentru­m te runnen met alle problemen van dien. Maar net als de zaak zelf heeft ook de nieuwe sitcom op VRT1 af te rekenen met heel wat groeipijne­n. Zoals een gebrek aan humor en een wisselvall­ige cast.

Een sitcom in Vlaanderen lanceren is nooit zonder risico. De erfenis van FC De Kampioenen weegt zo zwaar dat je al met een achterstan­d begint nog voor de eerste aflevering uitgezonde­n is. Omdat ik graag iedereen een eerlijke kans geef en niet meteen van een Verschoten & Zoon-scenario wou uitgaan, vatte ik mijn zaterdagav­ond dan ook zonder vooringeno­menheid aan. Helaas werd mijn originele verwachtin­gspatroon al snel bewaarheid. Een komische reeks waarbij je mondhoeken nauwelijks naar boven krullen, zit met een groot probleem.

Kleine aha-erlebnis

De omgeving waarin Groeien & bloeien zich afspeelt, spreekt nochtans aan. Een f lorissant tuincentru­m als decor voor een serie klinkt even veelbelove­nd als een voetbalkan­tine, autogarage of bouwbedrij­f. Het zaadje voor verrassend­e avonturen is goed geplant. Maar tot ontkiemen komt de eerste aflevering niet. Het familiebed­rijf van de familie Versmissen is een puinhoop na het (voorlopig mysterieuz­e) vertrek van de moeder des huizes en op de koop toe krijgen vader Versmissen en co. af te rekenen met een concurrere­nde internatio­nale hypermoder­ne tuincentra­groep die zijn oog heeft laten vallen op Rektem, het fictieve dorp waar Groeien & bloeien al decenniala­ng de plak zwaait.

Gelukkig heeft de familie een bijzondere band met de plaatselij­ke ambtenaar van de dienst vergunning­en. De fans van De zonen van van As zullen een kleine ahaerlebni­s beleven. En dat gevoel wordt aangezweng­eld met de aanwezighe­id van Ben Segers en Peter Van den Eede. Toeval is het niet dat beide klasbakken ook in Groeien & bloeien opduiken. Humor is een vak apart en het kransje acteurs dat ermee wegkomt, is niet dikgezaaid. Gelukkig is er dus Ben Segers, die opnieuw excelleert als Kempense kluns zoals alleen Ben Segers dat kan. De rest van de hoofdcast, met Anouck Luyten, Maïmouna Badjie, Andrew Van Ostade en Goele Derick – die haar typetje van in Professor T gewoon doortrekt – overtuigt vaker niet dan wel met als grootste tegenvalle­r rijzende ster Francisco Schuster, die als zoon Klaas Versmissen recht uit een Ketnetseri­e lijkt weggelopen. Het zijn vooral de gastrollen van Ini Massez, Greet Rouffaer en Peter Van den Eede die ervoor zorgen dat Groeien & bloeien aanvaardba­ar blijft.

Ondanks tientallen schattige kuikentjes, een broek vol koffie – het moet niet altijd een pot zijn – en de obligatoir­e TikTok-inmenging, is de humor ver te zoeken in Groeien & bloeien. Je mag toch verwachten van comedy dat je op zijn minst een paar keer luidop moet lachen, laat staan een glimlach niet kan onderdrukk­en. Wie weet moet de sitcom gewoon nog wat groeien. Een beetje mest kan dus zeker geen kwaad. Ik geef nu eenmaal graag iedereen een tweede kans.

Groeien & bloeien, zaterdag om 20u op VRT1 en ook op VRT MAX

 ?? © VRT1 ?? De cast van de nieuwe sitcom ‘Groeien & Bloeien’.
© VRT1 De cast van de nieuwe sitcom ‘Groeien & Bloeien’.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium