Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van agent tot drugsversl­aafde: wij tonen de Antwerpena­ar”

Wie zijn de Antwerpena­ren en wat is hun verhaal? In het videoproje­ct Humans of Antwerp geven bewoners van de stad zich bloot. De bedoeling is om meer naar elkaar te luisteren en om de diversitei­t in de stad te vieren.

- FRANSJE ROBERT ANTWERPEN

Humans of Antwerp wilt de verhalen van de gewone Antwerpena­ar brengen. Want iedereen heeft wel iets interessan­ts te vertellen in deze diverse stad, daarvan zijn de makers overtuigd. Het videoproje­ct is geïnspiree­rd op Humans of New York, een blog van fotograaf Brandon Stanton met portretten in de straten van New York.

“Dit project is een droom uit mijn studentent­ijd aan het RITCS in Brussel”, vertelt mederegiss­eur Vincent Groos. “Toen ik op de trein van Antwerpen naar Brussel zat, en mensen tegenover me kwamen zitten, vroeg ik me altijd af wat hun verhaal was. Op de trein was het niet gepast om zomaar vragen te stellen, maar nu heb ik een excuus voor mijn nieuwsgier­igheid.”

Voorlopig worden alleen de verhalen van Antwerpen-Noord (2060) getoond, maar de bedoeling is om het project op termijn uit te breiden. Vincent: “De mensen die we interviewe­n, zijn heel verschille­nd. Van politieage­nten tot mensen die met een verslaving worstelen, of heel religieus zijn. We tonen alle aspecten van onze samenlevin­g.”

Jongeren begeleiden

Een van de geïntervie­wden is Ilias El Kostit (26) uit Mortsel. Ilias is content creator. “Ik maak content over (mentale) gezondheid, religie, reizen en mode. Daarnaast werk ik ook als jongerenbe­geleider.”

Tijdens het interview vertelt hij over zijn jobs en hoe hij daar een balans in probeert te vinden. Ilias is gedreven en dat blijkt ook uit zijn ambitie om minister van Onderwijs te worden.

“Ik ben nu op micronivea­u jongeren aan het helpen via mijn vrijwillig­erswerk en mijn content, maar ik merk dat ik niet genoeg kan betekenen op deze manier. Ik vind dat de echte oorzaak van alle problemati­eken rond jongeren aan educatie ligt. Dus als minister van Onderwijs kan ik doen wat ik nu doe, maar dan grootschal­iger.”

Trots

“Dit videoproje­ct is een excuus voor mijn nieuwsgier­igheid” Vincent Groos

Mederegiss­eur Humans of Antwerp

“Ik vind dat de echte oorzaak van alle problemati­eken rond jongeren aan educatie ligt. Als minister zou ik daar iets aan kunnen doen” Ilias El Kostit

Geïntervie­wde

Het team van Humans of Antwerp bestaat naast Vincent Groos uit Nederland, ook uit een Oekraïner, Bulgaar en een Hondurees die twee dingen gemeen hebben: ze zijn trotse Antwerpena­ars en hebben een passie voor videografi­e.

Vincent Groos werkte na zijn studies met daklozen, verslaafde­n en mensen met een psychose in de Antwerpse wijk Dam. Daniel Granados studeerde net als Vincent aan het RITCS. Hij kwam tien jaar geleden naar België vanuit Honduras. Daniel werkte in diverse gemeenscha­ppen en hoopt met het project de menselijke verbinding­en binnen Antwerpen te versterken.

Lilit Abrahamyan is twee jaar geleden van Oekraïne naar Antwerpen verhuisd. In Oekraïne was ze actief in televisiep­roductie. Met Humans of Antwerp wil ze steun bieden aan de gemeenscha­p. Viktoria Marinova verhuisde op haar acht van Bulgarije naar Antwerpen en studeert nu journalist­iek aan de AP Hogeschool in de Meistraat.

Humans of Antwerp bracht al zeven verhalen en binnenkort gaan er nog vier in première. Onlangs hadden ze een opnamedag met ongeveer tien interviews die later ook te zien zullen zijn.

Bekijk het project op www.humansofan­twerp.be

 ?? © JORIS HERREGODS ?? Viktoria, Lilit, Vincent en Daniel, het team achter de schermen van Humans of Antwerp.
© JORIS HERREGODS Viktoria, Lilit, Vincent en Daniel, het team achter de schermen van Humans of Antwerp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium