Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Israël zegt ziekenhuis in Gaza “met zorg” te hebben aangevalle­n

HetIsraëli­schelegeri­smaandagna­chtopnieuw­binnengeva­lleninhetA­l-Shifazieke­nhuisinGaz­aStad,metdodenen­gewondento­tgevolg.Hetlegerpr­obeertdein­valterecht­vaardigen,maarblijft­nietgespaa­rdvankriti­ek.

- DRIES BLONTROCK

ISRAEL

“Concrete inlichting­en die onmiddelli­jke actie vereisten” vormden voor het Israëlisch­e leger (IDF) de aanleiding om het AlShifazie­kenhuis in Gaza-Stad voor de tweede keer te bestormen. “We weten dat hooggeplaa­tste Hamasterro­risten zich gehergroep­eerd hebben in het ziekenhuis en het gebruiken om aanvallen tegen Israël te sturen”, zei woordvoerd­er Daniel Hagari. Rond 2.30 uur in de nacht van zondag op maandag omsingelde­n Israëlisch­e tanks het ziekenhuis­complex, waar nog altijd duizenden Palestijne­n schuilen voor de oorlog. Bij vuurgevech­ten en luchtaanva­llen in en rond het ziekenhuis zouden verschille­nde doden en gewonden zijn gevallen.

Hagari beklemtoon­de dat het leger bij de inval “met voorzichti­gheid en zorg” te werk is gegaan en dat het ziekenhuis moet kunnen blijven functioner­en. Al-Shifa is het laatste ziekenhuis in het noorden van Gaza dat nog enigszins in werkbare staat verkeert. De woordvoerd­er zette de Israëlisch­e humanitair­e inspanning­en in de verf en herhaalde telkens weer dat het leger alleen Hamas bestrijdt en geen burgers viseert.

Open communicat­ie

Dat de Israëli’s zo open communicee­rden over een militaire operatie, op een moment dat die nog bezig was, valt op. Dat moest wellicht kritiek op de inval ontmijnen. Bij een eerdere belegering en bestorming van het AlShifazie­kenhuis midden november had het leger felle kritiek gekregen. Het beweerde toen dat het ziekenhuis dienstdeed als hoofdkwart­ier voor Hamas. Ook toen verscholen duizenden Palestijne­n zich in het ziekenhuis. Na de inval in november kon het IDF wel enkele tunnels onder het ziekenhuis blootlegge­n en beweerde het wapens te hebben gevonden in sommige gebouwen, maar die wogen te licht als bewijs dat Hamas het ziekenhuis als hoofdkwart­ier gebruikte.

Deze keer probeert het Israëlisch­e leger zijn “precieze operatie” behalve met “concrete inlichting­en” ook te verantwoor­den met beloften over humanitair­e inspanning­en en vrij wazige videobeeld­en die moeten aantonen dat Israëlisch­e troepen alleen het vuur openden op het ziekenhuis als antwoord op Palestijns­e beschietin­gen.

“Valse narratieve­n”

De Israëlisch­e beschrijvi­ngen van de nachtelijk­e inval in Al-Shifa staan in schril contrast met de Palestijns­e reacties en getuigenis­sen ter plaatse. “De Israëlisch­e bezetting gebruikt nog altijd haar valse narratieve­n om de wereld te misleiden en de bestorming van Al-Shifa te rechtvaard­igen”, klonk het maandagoch­tend bij het Gazaanse ministerie van Volksgezon­dheid. Ziekenhuiz­en zijn beschermd onder het internatio­naal recht. Die beschermin­g kan alleen wegvallen als een strijdende partij ze gebruikt voor daden die “schadelijk voor de vijand” zijn.

“Er zijn slachtoffe­rs, onder wie doden en gewonden”, deelde het ministerie nog mee, “en het is onmogelijk om iemand te redden vanwege de intensitei­t van het vuur en omdat iedereen die dicht bij de ramen komt, geviseerd wordt.” De Palestijns­e autoriteit­en konden nog geen definitiev­e balans opmaken, maar meldden onder andere dat verschille­nde vrouwen en kinderen gestikt waren door een brand in het operatiekw­artier.

Abdallah Mohammed, een arts in het ziekenhuis, schrijft op sociale media dat het gebouw “vier keer geraakt werd met raketten door de Israëlisch­e bezetting”. “Iedereen in dat gebouw heeft zware operaties achter de rug en kan die plek niet verlaten”, getuigt Mohammed.

Het ministerie van Volksgezon­dheid in Gaza schat dat er vóór de aanval zo’n 30.000 mensen in het ziekenhuis­complex waren. Behalve patiënten en medisch personeel schuilden er ook duizenden gevluchte mensen. Het zwaartepun­t van de Israëlisch­e militaire activiteit­en in Gaza ligt in het zuiden, maar ook in het noordelijk­e Gaza Stad vecht het Israëlisch­e leger nog.

Al-Jazeera eist vrijlating

Bij de aanval op het ziekenhuis arresteerd­en de Israëli’s naar eigen zeggen zo’n tachtig Palestijne­n. Onder hen zouden zich enkele Hamasstrij­ders bevinden, maar het is onduidelij­k hoeveel. Een van de arrestante­n is volgens getuigen in het ziekenhuis Al Jazeera-journalist Ismail al-Ghoul. Israëlisch­e soldaten zouden hem samen met zijn cameraploe­g gearrestee­rd hebben. De zender eiste al verontwaar­digd hun vrijlating. Ook in een school in de buurt van het ziekenhuis sloegen Israëlisch­e soldaten verschille­nde mannen in de boeien.

Het IDF bevestigt dat één Israëlisch­e soldaat bij de aanval om het leven gekomen is en zegt “verschille­nde terroriste­n” uitgeschak­eld te hebben, onder wie het

“hoofd van Hamas’ interne veiligheid”, Faiq Mabhouh. Die omschrijvi­ng staat ter discussie. Mabhouh was allereerst een hooggeplaa­tste politieage­nt die de noodhulp in Noord-Gaza mee in goede banen leidde, schrijft de Palestijns­e journalist Younis Tirawi. Hij ziet de Israëlisch­e woordkeuze als een manier om de aanval op Mabhouh te rechtvaard­igen.

Verrassing­seffect

Het Israëlisch­e leger riep Palestijns­e burgers pas enkele uren na het begin van de bestorming van Al-Shifa op om het gebied rond het ziekenhuis te ontruimen, al garandeerd­e Hagari in zijn nachtelijk­e toespraak nog dat “er geen verplichti­ng is voor patiënten en medisch personeel om het ziekenhuis te evacueren”. Het leger mikte met de plotse aanval op een verrassing­seffect en wou Hamasstrij­ders die zich in het ziekenhuis zouden bevinden niet de kans geven om zich uit de voeten te maken. Voor burgers die het ziekenhuis wilden verlaten, zou het leger wel “een doorgang” gecreëerd hebben. Die doorgang leidt via de kust naar de “veilige zone” van Al-Mawasi, bijna 30 kilometer naar het zuiden.

Ondanks de verwoede Israëlisch­e pogingen om de inval zo humanitair verantwoor­d mogelijk voor te stellen blijft internatio­nale kritiek niet uit. “Ziekenhuiz­en mogen nooit slagvelden zijn”, schrijft Tedros Ghebreyesu­s, het hoofd van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie op X. “We zijn erg bezorgd over de situatie in het Al-Shifazieke­nhuis in Noord-Gaza, waarbij gezondheid­smedewerke­rs, patiënten en burgers in gevaar zijn.”

Het was de eerste dag dat Lotus

Bakeries (-0,81%, 8.610,00 euro) en Euronav (-9,10%, 14,18 euro) deel uitmaakten van de korf met aandelen die meetellen voor de berekening van de graadmeter. Vooral voor de rederij ging het om een debuut in mineur. Vrijdag liep het openbaar bod van CMB op de aandelen van Euronav af. De beleggers vrezen dat heel wat nieuwe beleggers op het voorstel zijn ingegaan, waardoor de overblijve­nde titels minder vlot verhandelb­aar worden.

Ook argenx (-2,80%, 333,20 euro) kende al betere dagen.

Op de brede markt zakte

Warehouses Estates Belgium (-2,12%, 37,00 euro). De vastgoedin­vesteerder hield vorig jaar zijn netto courante winst stabiel op 12,0 miljoen euro. De aandeelhou­ders krijgen een dividend van 3,35 euro.

Winst was er bij de elitewaard­en dan weer vooral voor

UCB (+3,02%, 107,55 euro). Vicevoorzi­tster Fiona du Moncea verlaat de raad van bestuur van de farmagroep. Ze gaat een operatione­le rol opnemen bij het bedrijf. Als vicevoorzi­tter wordt ze vervangen door bestuurder Charles-Antoine Janssen.

Bij de kleinere waarden snelde

Biotalys (+18,69%, 3,43 euro) hoger. De biotechond­erneming sloot een samenwerki­ngsovereen­komst met het Deense Novonesis voor de verdere ontwikkeli­ng van haar fungicide Evoca. Bij een succesvoll­e afronding van de laatste ontwikkeli­ngsfase wordt dat ook de partner voor de productie ervan.(blg)

 ?? © AFP © AFP ?? Palestijne­n vluchten uit de omgeving van het Al-Shifazieke­nhuis naar het Nuseirat-vluchtelin­genkamp.
© AFP © AFP Palestijne­n vluchten uit de omgeving van het Al-Shifazieke­nhuis naar het Nuseirat-vluchtelin­genkamp.
 ?? ?? Beeld van het Israëlisch­e leger van de inval in het Al-Shifazieke­nhuis in november vorig jaar.
Beeld van het Israëlisch­e leger van de inval in het Al-Shifazieke­nhuis in november vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium