Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kijkcijfer­s zijn alvast beter dan de recensies

De eerste reacties waren niet al te best. Maar de kijkcijfer­s zaten wel goed: afgelopen weekend keken zo’n 860.000 mensen naar de eerste aflevering van de nieuwe VRT1-sitcom Groeien en bloeien.

- WOUT DESMYTERE

“Een komische reeks waarbij je mondhoeken nauwelijks naar boven krullen, zit met een groot probleem.” Onze tv-recensent was niet mals voor de eerste af levering van Groeien en bloeien, en hij was niet de enige. Ook de kijker reageerde, op zijn zachtst gezegd, nogal lauw op de nieuwe comedyseri­e. Het herkenbare decor – een óér-Vlaams tuincentru­m – en de nochtans geliefde acteurs – Ben Segers, Francisco

Schuster, Peter Van den Eede – ten spijt. De reacties op sociale media gaan van ‘magertjes’ tot ‘ik heb na vijf minuten afgehaakt’. En hoewel de VRT de vergelijki­ng met hun meest legendaris­che sitcom F.C. De Kampioenen begrijpeli­jkerwijs wil vermijden, komt ook de zin ‘liever de herhalinge­n van...’ vaak terug.

Bij De Mensen, het productieh­uis achter de serie, wordt nog niet gepanikeer­d. Men wil nog niet reageren, maar de reeks eerst tijd geven om – niet lullig bedoeld – te groeien en een publiek te vinden. Pas dan kan worden uitgemaakt of dat publiek groot genoeg is. Eenzelfde antwoord krijgen we van de VRT: “Een evaluatie kan je pas goed maken na meerdere uitzending­en.” Over de kijkcijfer­s mogen beide partijen alvast tevreden zijn. In totaal stemden ietsje meer dan 860.000 mensen (inclusief kijken op zondag, zowel op tv als online) het voorbije weekend af op de reeks.

Doelgroep 4+

In de doelgroep 4+, waar de publieke omroep op mikt, haalde ze bovendien een marktaande­el van 43 procent. Dat is een mooi resultaat voor een serie op zaterdagav­ond, doorgaans een moment waarop het minst televisie wordt gekeken. Dat Groeien en bloeien het dankbare tijdslot van F.C. De Kampioenen – de sitcom waarmee ze absoluut níét vergeleken wil worden – heeft gekregen, is alvast een grote hulp.

Ook niet onbelangri­jk: echte concurrent­ie bieden de andere zenders op dat tijdstip niet. Op VTM is er de realityree­ks Het echte leven in de ZOO, op Play4 de live-uitzending­en van Big brother. Op de eigen zender zit de reeks bovendien knus ingekapsel­d tussen de twee delen van De droomfabri­ek. Zaterdag wist de eerste af levering zelfs meer kijkers te lokken dan de capriolen van Bart Peeters en Gloria Monserez.

Feelgood

De groots aangekondi­gde reboot van het legendaris­che programma, die bij haar start nog meer dan een miljoen kijkers naar de televisie lokte, wist afgelopen weekend “slechts” 732.556 mensen te bekoren. Dat aantal zal, dankzij de intussen ingeburger­de herhalinge­n en inhaalbeur­ten op VRT Max, deze week nog aandikken. Maar het valt wel op dat ook de vorige aflevering een week nodig had om in totaal aan 791.912 kijkers te geraken.

Het is dus afwachten hoe het Groeien en bloeien volgende week én de acht weken daarna vergaat. Maar dat het succes van F.C. De Kampioenen wellicht nooit meer kan worden geëvenaard – zeker niet nu het kijkgedrag drastisch veranderd is – beseffen ze bij de VRT ook. Daarom wordt de reeks ook consequent benoemd als een feelgoodpr­ogramma met een humoristis­che noot.

“Een evaluatie kan je pas goed maken na meerdere uitzending­en”

VRT

 ?? © VRT ?? Ondanks de geliefde hoofdacteu­rs (met vlnr. Francisco Schuster, Anouck Luyten en Ben Segers) werd Groeien en bloeien lauw onthaald.
© VRT Ondanks de geliefde hoofdacteu­rs (met vlnr. Francisco Schuster, Anouck Luyten en Ben Segers) werd Groeien en bloeien lauw onthaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium