Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuwe kogelvrije vesten hadden speciale eenheden beter beschermd”

- DIRK COOSEMANS LODELINSAR­T/BRUSSEL

Volgens meerdere bronnen had minstens één agent in Lodelinsar­t een vest aan die al zes jaar over de garantiete­rmijn heen was. De nieuwere vesten zouden onder meer schouders en hals beter beveiligen, de plekken waar de agenten getroffen zijn

Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) spreekt tegen dat de oude vesten geen of te weinig beschermin­g bieden. Volgens haar zijn ze ook na de waarborgpe­riode nog voldoende beschermen­d

De agenten van de speciale eenheden die betrokken waren bij de fatale inval in het Waalse Lodelinsar­t droegen grotendeel­s verouderde kogelweren­de vesten. “Hadden ze de nieuwe gehad, waren de agenten beter beschermd geweest”, klinkt het bij verschille­nde bronnen.

De vijftien leden van de speciale eenheden die de dramatisch afgelopen inval deden in Lodelinsar­t, bij Charleroi, droegen een allegaartj­e van geheel verouderde en oude kogelweren­de vesten. Dat is uit verschille­nde bronnen vernomen. Minstens één agent had een vest aan die al zes jaar over de garantiete­rmijn van de fabrikant heen was. “De nieuwe vesten, die voorradig zijn maar voorlopig niet uitgedeeld, hadden mogelijk een fatale afloop kunnen vermijden”, klinkt het.

De drie getroffen agenten werden door kogels geraakt op plaatsen die niet beschermd waren door de vesten die ze aanhadden.

Jonathan, de agent die dodelijk getroffen werd, kreeg een kogel in de schouder die ook langs de halsstreek ging. De kogel raakte een slagader, waardoor de man geen kans maakte. De tweede agent kreeg een kogel langs de zijkant die in zijn ruggengraa­t bleef steken. De derde agent werd in het bovenbeen geraakt.

Kans op overleven

Geen van de kogels uit het wapen van dader Ricardo Gomez is dus doorheen de versterkte stukken kogelweren­de vest gegaan. “Maar de nieuwere vesten garanderen een betere beveiligin­g aan de zijkant van het lichaam en ook de schouders en hals zijn beter beschermd, net de plekken waar de collega’s getroffen zijn”, zeggen verschille­nde politiebro­nnen ons nu.

“Nieuwe vesten, die nog steeds niet voorhanden zijn – ook niet bij de speciale eenheden – hadden mogelijk een fatale afloop kunnen voorkomen. De kans op overleven was alleszins groter geweest”, vernemen we bij politiebro­nnen en politievak­bonden.

Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) sprak in de kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken tegen dat de oude vesten geen of te weinig beschermin­g bieden. Volgens haar zijn de vesten ook na de waarborgpe­riode nog voldoende beschermen­d.

 ?? © BELGIAN FEDERAL POLICE ?? De speciale eenheden bij een andere actie in Wallonië.
© BELGIAN FEDERAL POLICE De speciale eenheden bij een andere actie in Wallonië.
 ?? © BELGA_HANDOUT ?? In Lodelinsar­t liep het fataal af voor agent Jonathan.
© BELGA_HANDOUT In Lodelinsar­t liep het fataal af voor agent Jonathan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium