Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe seincolleg­a is van plastic

De seingever is een uitsterven­de soort. De oudste haken af, de jeugd wil het niet meer doen. Maar seingevers zijn broodnodig, dus test de E3 Saxo Classic een opmerkelij­ke ‘collega’ voor hen uit.

- JAN CLAEYS

825. Zo veel seingevers heeft organisato­r Jacques Coessens nodig om straks de E3 Saxo Classic veilig te laten verlopen. “Het lukt ons nog. Omdat seingevers fier zijn aan een mooie wedstrijd als de onze te mogen meewerken. Maar het wordt steeds moeilijker om ze te vinden. Nog meer voor kleinere wedstrijde­n.”

Want seingevers: het is een uitsterven­de soort. “Wij zijn een vereniging van 60 vrijwillig­ers”, zegt Dirk Velghe van seingevers­club Rikko. “Vijf jaar geleden waren we nog met 80. Het gaat snel. Onze oude leden stoppen, en er komen nauwelijks jonge mensen bij. Voor 35 euro per dag, of 15 euro voor een kleine wedstrijd, wil de jeugd geen halve dag meer op een kruispunt zitten.”

Goed voor dertig jaar

En daar heeft Boplan uit Moorslede een oplossing voor. Het bedrijf zorgt voor industriël­e beveiligin­g, maar is al een paar jaar actief in het wielrennen. CEO Xavier Ramon en zijn medewerker­s maken onder meer de finish en gevaarlijk­e punten op het parcours, zoals ronde punten en vluchtheuv­els, veiliger. “We zijn ook beginnen nadenken over het probleem rond de seingevers. Met onze Race Guard (de naam van de plastieken wegaanduid­ers, red.) zullen er minder nodig zijn. Nu staan seingevers soms met drie op een kruispunt, maar dat kan ook met één seingever samen met enkele van onze totems.”

Boze blikken

De ‘plastieken seingever’ wordt uitgetest tijdens de E3 Saxo Classic. “Als we het helemaal uitrollen, moet het mogelijk zijn om een wedstrijd te organisere­n met half zo veel seingevers. Op die manier is de koers weer goed voor twintig, dertig jaar.” Of een wedstrijd ooit zonder seingevers kan? “Dat denk ik niet. Want als er toch een auto door een versperrin­g rijdt, dan zal die totem er niet achter lopen of naar de politie bellen. We zullen die mensen altijd nodig hebben. Beter betalen is daarvoor denk ik de beste oplossing.” Vandaag zullen er een tiental ‘nieuwe’

“Een koers zonder seingevers zal nooit lukken. Want als er toch een auto door een versperrin­g rijdt, dan zal die totem er niet achter lopen” Xavier Ramon CEO Boplan

seingevers op het parcours staan. Als primeur en als test.

Seingever Dirk Velghe maakte alvast kennis met zijn nieuwe collega. “Jammer dat het niet op een vrouw lijkt”, grapt hij. “Dan zou ik ze eens dicht bij me pakken, terwijl ik op de renners sta te wachten. (lacht)” Maar hij is wel blij met de plastic seingever. “Mensen die dit willen doen, worden steeds zeldzamer. Voor weinig geld krijg je meer boze blikken dan vriendelij­ke woorden. Waar we staan, staan fans van de koers. Maar ook mensen die boos zijn omdat ze niet thuis of op hun werk raken. Je kan niet geloven wat er allemaal naar ons hoofd wordt geslingerd.”

“Gepensione­erden doen het nog graag, en ze hebben dat extra centje ook gewoon nodig”, vertelt Velghe. “Maar de jeugd wil niet meer werken voor een aalmoes en drie pistolets. En op weekdagen moeten ze naar hun werk.” Velghe omarmt de Race Guard. “Alle hulp is welkom. Maar zonder ons zal het niet gaan, zal er geen koers zijn.”

 ?? © STEFAAN BEEL ?? Boplan zet dit jaar naast zijn menselijke seingevers ook ‘RaceGuards’ in.
© STEFAAN BEEL Boplan zet dit jaar naast zijn menselijke seingevers ook ‘RaceGuards’ in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium