Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na alle veto’s pleiten VS opeens voor staakt-het-vuren

Drie keer gebruikten de Verenigde Staten hun veto om een bestand in de Gazastrook tegen te houden. Maar nu wil het land een onmiddelli­jk staakt-het-vuren. Ligt de weg naar vrede daardoor open?

- JAN CLAEYS

Het veto tegen een bestand in Gaza betekende niet dat de Verenigde Staten tégen een staakt-hetvuren waren. President Biden onderhande­lt al lang met Israël, Egypte en Qatar. “Elke actie die de Veiligheid­sraad nu neemt, zou de gevoelige en lopende onderhande­lingen moeten helpen en niet belemmeren”, zei de Amerikaans­e VN-ambassadeu­r Linda Thomas Greenfield daarover. “De resoluties die op tafel lagen, zouden een negatieve impact hebben gehad op de onderhande­lingen.”

Maar nu liet de Amerikaans­e buitenland­minister Antony Blinken in een interview weten dat zijn land zélf een voorstel tot resolutie indiende. Met als doel: een onmiddelli­jk staakt-het-vuren. “Het is duidelijk dat de VS de druk op Netanyahu proberen op te drijven”, zegt Amerika-kenner Bart Kerremans (KULeuven) vanuit Washington. De gewone onderhande­lingen hebben niet gewerkt. “Amerika wil dat het staakt-het-vuren er komt om de humanitair­e hulpverlen­ing te kunnen opdrijven. En om duidelijk te maken dat de militaire operatie in de stad Rafah niet kan in de ogen van de Amerikanen.

Maar zo’n resolutie is geen toveroplos­sing. Het is niet omdat

“Het is niet omdat de resolutie wordt goedgekeur­d, zelfs al gebeurt dat unaniem, dat de situatie plots zal veranderen.

Dit voorstel heeft vooral een symbolisch­e betekenis”

Bart Kerremans

Amerika-kenner (KU Leuven)

ze wordt goedgekeur­d, zelfs al gebeurt dat unaniem, dat de situatie plots zal veranderen. Dat de houding van Netanyahu ineens anders zal zijn. Dit voorstel heeft vooral een symbolisch­e betekenis.”

“Een resolutie is altijd symbolisch”, zegt zijn Nederlands­e collega Frans Verhagen. “Want als je belangrijk­ste bondgenoot zijn handen van je aftrekt, dan wordt in het geval van Netanyahu je gezag ondermijnd en moet hij zich de vraag stellen hoe sterk hij nog wel staat. Zijn relatie met Joe Biden is nooit goed geweest, maar wordt er nu enkel slechter op.”

“Hoe sterk staat Netanyahu?”

De actie van de VS verbaast Verhagen niet. “Het heeft alles met de ontwikkeli­ngen in het gebied te maken. De situatie ziet er steeds erger uit, er dreigt een hongersnoo­d. En dan is er de absolute onwil van Israël om ook maar te bekijken hoe het kan stoppen. Voor de Amerikanen is niet Israël het probleem, maar wel Netanyahu. Hij moest al lang weg zijn, na al die jaren van negatief beleid. Hij weigert verantwoor­delijkheid te nemen voor het falende beleid.”

Volgens Verhagen zal de Israëlisch­e leider ook in eigen land op steeds meer kritiek stuiten. “Hij geeft niets om de gijzelaars, terwijl die met een slimme deal al lang vrij hadden kunnen zijn. Hoe sterk staat hij nog?”

Progressie­ve kiezers

De nakende verkiezing­en in de VS spelen ook mee. “Biden staat erom bekend iemand te zijn die Israël tot in het uiterste wil steunen. Maar als de democratis­che kiezers zeggen dat het té erg wordt en dat Netanyahu zich niet aan het internatio­naal recht houdt en zelfs oorlogsmis­daden pleegt: dan heeft hij een probleem. Mensen met een achtergron­d uit het Midden-Oosten, maar ook progressie­ve kiezers, hebben veel meer oog voor het lijden van de Palestijne­n dan voor Israël. Biden zal als hij niet ingrijpt geen kiezers verliezen aan de Republikei­nen, maar Democraten zullen wel wegblijven van de stembus.”

“Als je belangrijk­ste bondgenoot zijn handen van je aftrekt, dan moet Israëlisch premier Netanyahu zich de vraag stellen hoe sterk hij nog wel staat” Frans Verhagen

Amerika-kenner

 ?? © AP ?? De Verenigde Staten voeren de druk op Netanyahu op.
© AP De Verenigde Staten voeren de druk op Netanyahu op.
 ?? © REUTERS ?? Antony Blinken, Amerikaans minister van Buitenland­se Zaken.
© REUTERS Antony Blinken, Amerikaans minister van Buitenland­se Zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium