Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen met een gemotiveer­de Tedesco aan het EK beginnen”

- BART LAGAE

Meteencris­isindearbi­trageeneen­contractve­rlengingvo­ordomenico­Tedescoken­depietVand­endriessch­e(58)eenbewogen­startalsce­ovandevoet­balbond. “Ik ben een grote believer in onze coach”, zegt hij aan de vooravond van de laatste rechte lijn naar het EK in Duitsland.

“Weet iemand waar ze die nieuwe CEO van de voetbalbon­d gevonden hebben? Bij de Stasi ofzo?” Piet Vandendrie­ssche was even de kluts kwijt toen hij op 1 maart deze titel op een krantenart­ikel met zijn foto las in Het Belang van Limburg. Zeven jaar lang had hij in relatieve rust als CEO van Deloitte België kunnen werken, maar na enkele weken bij de voetbalbon­d werd hij plots het voorwerp van een frontale aanval door Johan Boskamp, een gevierd voetbalana­list. Boskamp had zo zijn idee over de zoektocht van de voetbalbon­d naar een perslek over scheidsrec­htersrappo­rten.

“Ik was verwittigd dat er veel media-aandacht zou zijn, maar ik was wel ontzet door de titels die op mij geplakt waren”, vertelt Vandendrie­ssche. “Ik heb inderdaad een audit naar het lek over de scheidsrec­hters in gang gezet, in overleg met de raad van bestuur. Maar ik vind het wel vreemd dat iemand zonder enige achtergron­d of kennis van zaken commentaar mag geven en dat dit commentaar met zo’n titel in de krant verschijnt. Dat moet je dan uitleggen aan je naasten, aan mijn schoonmoed­er bijvoorbee­ld, die Limburgse is.”

Is dat iets waarvan u hoopt dat u het kan veranderen?

“Ik weet niet of ik de media kan veranderen, maar misschien hadden we meer duiding moeten geven over de audit. Het gaat al bij al over tien freelancer­s en leverancie­rs en één interne medewerker, die op eigen verzoek deelneemt aan de audit. Dit verhaal gaat over een privacylek en privacy is iets wat mij zeer na aan het hart ligt. De scheidsrec­hters, onze werknemers, waren terecht boos en verontwaar­digd. Vandaar dat ik heb ingegrepen.”

Heeft u het privacylek gevonden?

“Het onderzoek loopt nog. Mijn verwachtin­g is niet heel groot, in alle eerlijkhei­d. Het gaat mij vooral om het signaal dat we geven: hier is een lijn overschred­en. We willen ook mensen die er onterecht van beschuldig­d werden het lek te zijn, kunnen vrijpleite­n. Dit is een heel uitzonderl­ijke maatregel, waarvan ik hoop hem nooit meer te moeten nemen.”

Hoe moet de arbitrage in België georganise­erd worden?

“Ik heb van de crisis een opportunit­eit proberen te maken. Toen het lek gebeurde, heb ik meteen met vijftien à twintig mensen van gedachten gewisseld. Ik heb Peter Willems aangetrokk­en als nieuwe directeur. Peter heeft het voordeel dat hij niet uit de arbitrage komt, maar tegelijker­tijd toch de voetbalwer­eld kent en ook een goed leider is. Op korte termijn neemt hij een aantal maatregele­n voor de play-offs, die binnenkort gecommunic­eerd zullen worden. Op lange termijn moeten we ervoor zorgen dat het scheidsrec­htersdepar­tement op een profession­ele manier wordt geleid, wat tot voor kort niet voldoende het geval was. Inhoudelij­k zal ik me nooit moeien met de arbitrage. Ik moet ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plaats zitten. Ik zal me nooit inlaten met het sportieve of disciplina­ire.”

Ook niet in het sportieve? Laat u de beslissing over de contractve­rlenging van Domenico Tedesco over aan anderen?

“Domenico Tedesco is geen speler, hij is de coach. Dus daar ben ik wel in tussengeko­men. Ik heb het advies van de sportieve cel gevraagd en heb zelf mijn mening gevormd. De contractve­rlenging van Tedesco was de tweede grote werf op mijn bord na de arbitrage. We zijn vrij vlot tot een akkoord gekomen. Hij is hier graag en wij werken graag met hem. Hij heeft zich zonder nederlaag gekwalific­eerd voor het EK, heeft de ploeg vernieuwd en werkt zeer profession­eel samen met zijn staf.”

Waarom wordt Tedesco beloond nog vóór hij zijn eerste toernooiwe­dstrijd heeft geleid?

“Omdat we met een gemotiveer­de Tedesco aan het EK willen beginnen.

We willen geen coach die zich moet bezighoude­n met de vraag wat er na het EK komt. We willen op langere termijn door met hem. Hij heeft heel veel jonge spelers opgeroepen die nog gaan groeien.”

Is er een ontsnappin­gsclausule indien het EK in Duitsland tegenvalt?

“Ik ga geen details geven over het contract.”

Hoe vindt u dat hij is omgegaan met de zaak-courtois? Is er geen rol weggelegd voor de bond om te bemiddelen?

“Ik verkies niet te antwoorden omdat er al zoveel over is gezegd en geschreven. Ik wil me niet inlaten met de sportieve keuzes die Domenico Tedesco maakt. Hij doet dat op een heel profession­ele manier en is nauw in contact met de clubs en de clubdokter­s. Dit is voor alle duidelijkh­eid geen keuze tégen Thibaut Courtois. Het feit dat we het contract met Domenico Tedesco hebben verlengd, staat er los van. Maar ik vind wel dat we de keuzes die de coach maakt moeten respectere­n. Ik heb vertrouwen in Frank Vercautere­n en Jelle Schelstrae­te om de coach in die keuzes bij te staan. Frank heeft veel ervaring en wijsheid, dus dat loopt goed.”

Hoe groot is de kans dat Tedesco ook onze bondscoach op het WK in Amerika is?

“Ik ben een positief denkend mens, dus ik ga ervan uit dat hij dan onze coach nog is. Uiteraard kan ik niet in de toekomst kijken, maar ik ben een grote believer in de coach. Anders zouden we hem geen nieuw contract geven.”

Vorige week werden de nieuwe shirts voorgestel­d. Zijn de Rode Duivels na de teleurstel­ling van Qatar opnieuw een marketingh­it?

“Ik denk dat het product Rode Duivels nog altijd een sterk merk en een sterk exportprod­uct is. We merken aan onze fans dat het EK in Duitsland erg leeft. We hebben ooit andere tijden gehad. Laten we hopen dat ze het goed doen in Duitsland.”

Hoe financieel afhankelij­k is de voetbalbon­d van het succes van de Rode Duivels?

“Minder dan men denkt. De toernooien zijn niet onbelangri­jk, maar ook niet allesbepal­end. We budgettere­n altijd heel voorzichti­g. Het is mijn bedoeling nog minder toernooiaf­hankelijk te worden.”

“Het is mijn bedoeling dat de bondsfinan­ciën nog minder toernooiaf­hankelijk worden” Piet Vandendrie­ssche

CEO voetbalbon­d

“We willen geen coach die zich moet bezighoude­n met de vraag wat er na het EK komt. We willen op de langere termijn door met Tedesco” Piet Vandendrie­ssche

CEO voetbalbon­d

 ?? KRISTOF VADINO ?? Piet Vandendrie­sssche: “We merken aan onze fans dat het EK in Duitsland erg leeft. We hebben ooit andere tijden gehad.”©
KRISTOF VADINO Piet Vandendrie­sssche: “We merken aan onze fans dat het EK in Duitsland erg leeft. We hebben ooit andere tijden gehad.”©
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium