Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Sels mikt op basisplaat­s op EK

- (jug)

Wie wordt de Belgische nummer 1? Koen Casteels (31) is op papier onze eerste doelman, maar hij is heel vaak buiten strijd, ook nu weer in Ierland. Zo kan er mogelijk nog getornd worden aan de keepershië­rarchie, want Matz Sels (32) mikt ook op een basisplaat­s op het EK.

Het is meer dan tien jaar lang geen item geweest. Thibaut Courtois heerste tussen de palen en speelde zowat altijd en overal, met Simon Mignolet als zijn eeuwige doublure. Ons sluitstuk leek nog voor jaren dezelfde te zullen zijn, tot Courtois de band met de nationale ploeg doorknipte. Koen Casteels leek de logische opvolger. Hij leunt qua stijl het dichtste aan bij Courtois: 1,97 meter, goeie ref lexen en behoorlijk goed voetenspel.

Wat blijkt echter: het duel met Ierland wordt de achtste interland sinds het af haken van Courtois en voor de vijfde keer zal Matz Sels in doel staan. Heel vaak als Casteels naar de nationale ploeg komt, heeft hij een fysiek probleem. Soms zijn het kleine pijntjes, dan weer is het een maagontste­king, nu is het zijn schouder… Dat kan pech zijn, maar het label ‘broos’ belandt wel steeds meer op zijn hoofd. Hoe hard kun je – fysiek en mentaal – op Casteels rekenen?

Nochtans heeft hij kwalitatie­f de bovenhand op Matz Sels, maar die laatste bijt zich graag vast in de nationale ploeg en geeft niet af. Met zijn 1,88 meter oogt Sels wat minder imposant, maar hij gooit altijd alles in de strijd. Er was trouwens iets opvallends onlangs op de Nations League-loting. Toen Tedesco nogmaals gevraagd werd naar de affaire-courtois, wierp de bondscoach spontaan de naam Sels op als alternatie­f. En niet meteen Casteels. Toeval?

Het is iets om in de gaten te houden. In de interlands die ze wel speelden, hebben Sels noch Casteels al ontgoochel­d. Geen van beiden verloor ooit een match met de Duivels, maar hoe zwaar zijn ze al op de proef gesteld? Casteels etaleerde wel zijn kunnen in Azerbeidzj­an, Sels stond in doel toen we de Ek-kwalificat­ie afdwongen in Oostenrijk.

Heel vaak als Casteels naar de nationale ploeg komt, heeft hij een fysiek probleem. Zo krijg je het label ‘broos’ op je hoofd gekleefd

Er zijn nog vier oefeninter­lands voor het EK begint. Wie weet kan Casteels dinsdag in doel staan tegen Engeland, maar Sels ruikt zijn kans. Hij droomt ervan zijn concurrent nog voorbij te steken in de hiërarchie en op het EK in de goal te staan. Sinds zijn wintertran­sfer van Strasbourg naar Nottingham Forest profileert hij zich ook in de Premier League. Casteels doet dat op zijn beurt al 271 matchen bij Wolfsburg, waar hij beschouwd wordt als één van de beste doelmannen in de Bundesliga. Maar deze zomer zoekt hij toch andere oorden op. Tijd voor iets anders. Het EK kan voor hem in die zin goeie reclame zijn, als hij zich eens profileert buiten de Wolfsburgo­mgeving. The game is on.

 ?? © BELGA ?? Matz Sels staat vandaag onder de lat in Dublin.
© BELGA Matz Sels staat vandaag onder de lat in Dublin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium