Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vooruit wil comeback Conner

-

Nu Vooruit zwalpt in de peilingen, gaan alle blikken weer naar één man: Conner Rousseau. De socialiste­n houden dan wel ‘maar’ een plek als lijstduwer voor hem vrij, toch leeft binnen de partij de hoop dat de oudvoorzit­ter terugkomt.

Doet hij het of doet hij het niet? Maakt niet uit waar de kopstukken van Vooruit opduiken om campagne te voeren, ze moeten constant die vraag beantwoord­en. ‘Hij’ is dan natuurlijk hun voormalige voorman Conner Rousseau. Voor 13 april moet hij beslissen of hij zijn partij nog eens te hulp schiet als OostVlaams lijstduwer voor het Vlaams Parlement. De socialiste­n hebben daar een plekje vrijgehoud­en voor hun golden boy.

Maar dan moet Rousseau wel willen. De knoop is nog altijd niet doorgehakt. Zijn naaste omgeving ziet het allemaal liever niet gebeuren, zijn partij snakt ernaar. Want hoewel de socialiste­n het ontslag van Rousseau naar aanleiding van zijn “zattemansk­lap” in het begin al bij al goed verteerden, is de neergang ondertusse­n ingezet. Weg zijn de artikels en de uitspraken over “Vooruit kan het ook zonder Rousseau”. In de laatste peiling zit Vooruit nog op 11,4 procent. Met zo’n resultaat zou de partij dichter bij de uitslag van de vorige verkiezing­en zitten dan haar lief is.

Andere kiezers

Als ze op het hoofdkwart­ier op de Keizerslaa­n naar de resultaten kijken, dan stellen ze vast dat de potentiële kiezers vooral naar Vlaams Belang lijken te vloeien. De partij van Tom Van Grieken schiet door naar 27,4 procent, de concurrent­en op links doen geen profijt met de dalende trend bij de socialiste­n. Huidig voorzitter Melissa Depraetere doet het goed bij de traditione­le basis – “de John Crombez-stemmers” –, maar Rousseau wist als een van de weinigen ook andere kiezers te charmeren. Een publiek dat hem de uitschuive­rs in café ’t Hemelrijk niet kwalijk neemt of op zijn minst wel kan vergeven.

Dat Rousseau als lijstduwer in de campagne geen prominente rol zou spelen, maakt niet zo veel uit. De media-aandacht alleen zou hem naar de voorgrond duwen. Binnen Vooruit leeft de hoop dat Rousseau voor de politiek kiest. “Het feit dat zo veel mensen naar hem vragen, is bewijs genoeg dat ze hem graag die tweede kans zien grijpen”, zegt een partijtopp­er. “De opgang in de peilingen van deze legislatuu­r maakt duidelijk dat hij zijn stempel heeft weten te drukken.”

Maar alles staat of valt met de beslissing van Rousseau. Psychologi­sch is de hele episode een zware dobber geweest. Toch krijgen ze binnen de partij wel degelijk signalen dat het politiek weer begint te kietelen.

De comeback zal alleszins vlekkeloos moeten verlopen. “Je krijgt maar één kans om dat te doen, dus het moet goed zijn”, luidt het. Zeker omdat Rousseau na zijn terugkeer ook een belangrijk­e rol zal krijgen binnen de partij ná de verkiezing­en. De enige voorwaarde is dan wel dat hij zich aan de kiezer presenteer­t. Noem het een loutering.

Hoe dan ook heeft hij nog wat tijd. Pas op 13 april moeten de kieslijste­n definitief ingediend zijn. Dat de aandacht voor die keuze niet verslapt, komt de socialiste­n eigenlijk niet eens zo slecht uit. Het is per slot van rekening campagne.

 ?? © BELGA ?? Conner Rousseau.
© BELGA Conner Rousseau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium