Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een voorbeeld van hoe het absoluut niet kan”

- SACHA VAN WIELE

ANTWERPEN Paul Cordy (N-VA)

Districtsb­urgemeeste­r

“Nul communicat­ie”, zegt Dirk Vanhove van de kaaswinkel. De aannemer van Fluvius is dinsdag begonnen met werken op de stoep van de Anselmostr­aat. Het lijkt een gracht met loopbrugge­n naar de huizen en de winkels.

“We wisten dat er nutswerken gingen komen in aanloop van de geplande aanleg van de Anselmostr­aat, maar niet wanneer”, zegt Vanhove. “We vermoeden aan de hand van de parkeerver­bodsborden dat ze tot 15 april duren. Concrete informatie hebben we niet. Bovendien zaten we afgelopen week al twee keer zonder elektricit­eit. Gelukkig is het geen hoogzomer, want anders had ik echt in de problemen gezeten met mijn koelkasten en diepvrieze­rs.”

Ook Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA) ergert zich aan de werken door Fluvius. Het probleem is dat het districtsb­estuur hier geen impact op heeft. “Ik deel de klachten van de bewoners en de winkeliers daar”, zegt Cordy. “Hoe de werken daar zijn georganise­erd, is een voorbeeld van hoe het absoluut niet kan. Er wordt geen rekening gehouden met de regels die de stad Antwerpen hanteert. Wie de bushalte wou bereiken, moest tussen het verkeer wandelen. Er is geen afgescheid­en strook voor voetganger­s aangelegd. Communicat­ie was compleet afwezig. De aannemer plaatste tweetalige signalisat­ie met ook nog eens een enorme spellingfo­ut.”

Overtredin­gen

Nico Volckeryck, directeur van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen Groot-Antwerpen, zegt opnieuw teleurgest­eld te zijn over hoe nutsbedrij­ven hun werken uitvoeren. De kleine zelfstandi­gen zijn hiervan het slachtoffe­r. “Antwerps schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (onafhankel­ijke) kondigde aan hier werk van te maken, maar ik merk daar weinig van”, zegt Volckeryck.

Het Antwerpse stadsbestu­ur keurde enkele maanden geleden daadwerkel­ijk de Code Nuts goed. Hierin staan duidelijke regels waaraan nutsbedrij­ven zich moeten houden rond werfveilig­heid, communicat­ie, signalisat­ie en afwerking van de werken.

Antwerpen stuurde de afgelopen drie maanden tien controleur­s op pad om werven van nutsbedrij­ven te controlere­n. Uit de resultaten blijkt dat op zevenhonde­rd werven er ruim 1.900 overtredin­gen werden vastgestel­d. Meer dan de helft van de overtredin­gen werden vastgestel­d op een werf van Fluvius.

Schepen Caluwaerts legt deze resultaten voor aan de nutsbedrij­ven en hoopt dat die hun werkwijze gaan aanpakken. Op termijn wil de stad ook boetes of retributie­s uitschrijv­en voor deze overtredin­gen.

“Wie de bushalte wilde bereiken, moest tussen het verkeer wandelen, en communicat­ie was compleet afwezig”

 ?? © JORIS HERREGODS ?? Loopbrugge­n zijn het enige comfort voor wandelaars tijdens de werken.
© JORIS HERREGODS Loopbrugge­n zijn het enige comfort voor wandelaars tijdens de werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium