Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er schuilt een Axel Witsel in Aster Vranckx

- JüRGEN GERIL IN DUBLIN

Wie past er, zet maar Aster. Wij en de fans waren tegen Ierland (0-0) niet wild van Aster Vranckx (21), maar bondscoach Domenico Tedesco heeft een boon voor

hem. De Duitser kiest vaak voor de middenveld­er en beschermt hem ook. Wij zochten uit waarom Vranckx best een grote kans heeft om het EK te halen.

Het was geen rapport om mee te stoefen. Aster Vranckx kreeg in onze spelersbeo­ordeling na de match tegen Ierland een droge 4 op 10. De bijhorende opmerkinge­n waren navenant. Hij komt bij zijn club nauwelijks aan spelen toe en kon dat niet verstoppen. Hij was slordig in balbezit en kwam een paar keer te laat. Tja, zoek daar maar eens excuses voor.

Eerste doublure Onana

Daarom was het des te opvallend dat Domenico Tedesco Vranckx nadien aanduidde als lichtpunt. De bondscoach zei zelfs spontaan: “Aster deed het héél goed als enige defensieve middenveld­er. Hij won héél veel duels en ging voortduren­d de strijd aan. Dat is belangrijk, want binnenkort moet ik keuzes maken.”

Tiens, tiens. Waarom zitten wij en Tedesco niet op dezelfde lijn. Is er een ander verwachtin­gspatroon? Het is alleszins zo dat de trainer vrij veel speelkanse­n aan Aster Vranckx geeft. In vijf van de tien interlands onder Tedesco’s bewind mocht de middenveld­er opdraven. Meer nog, in de jongste drie wedstrijde­n – Servië, Azerbeidzj­an en Ierland – stond Vranckx in de basis en dat was eerder ook al zo in Estland. Hij is de vervanger van Amadou Onana als die niet speelt. De eerste reservist als pure 6, als pure controlere­nde middenveld­er. Sommige analisten denken dat Mandela Keita van Antwerp of zelfs Bryan Heynen van RC Genk zijn plaatsje nog zouden kunnen innemen, maar simpel wordt dat toch niet.

Vanwaar die coup de foudre of moeten we zeggen Blitzliebe? Wel, als Duitser volgt Domenico Tedesco de Bundesliga meer van nabij dan zijn voorganger en hij schrijft die competitie erg hoog aan. Roberto Martinez was meer een Premier League-man. Daarom staat bijvoorbee­ld ook Olivier Deman op een goed blaadje bij Tedesco en kent hij Koen Casteels beter dan Martinez. Bij Wolfsburg mag Vranckx nu wel op de bank beland zijn, voor nieuwjaar had hij zich mooi in de ploeg geknokt. Hij zit dit seizoen aan 19 wedstrijde­n waarvan 8 als basispion. Zijn toenmalige trainer Niko Kovac – recent ontslagen bij de Wolven – zei toen over het Belgische talent: “Aster kan een zeer goeie 6 worden als hij zich op die positie concentree­rt. Als box-tobox zie ik het niet zo in hem. De plek van verdedigen­de middenveld­er: daar ligt zijn toekomst.”

Vroeger struis ventje

Dat is ook wat Tedesco denkt. U en ik zien het misschien nog niet (altijd), maar er moet een nieuwe Axel Witsel in hem schuilen. Alleen zit die Witsel soms nog diep verborgen. U kent het wel, een slot op de deur voor de defensie. Een voetballer die sterk op zijn benen staat en weinig risico’s

 ?? © BELGA ?? Aster Vranckx kon niet overtuigen tegen Ierland.
© BELGA Aster Vranckx kon niet overtuigen tegen Ierland.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium