Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst een huis, dan de rest

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

In Antwerpen hebben 910 kinderen geen vast dak boven hun hoofd. Dat betekent gelukkig niet dat ze allemaal op straat leven, maar wel dat ze geen veilige thuisbasis hebben. Door het tekort aan geschikte woningen zal het probleem ook niet snel opgelost raken. Daklooshei­d bestaat niet alleen in Antwerpen of in België, ook andere Europese landen zien het aantal daklozen toenemen. In Nederland werd vorig jaar een groot plan gelanceerd met als doelstelli­ng om tegen 2030 het aantal thuis- en daklozen tot nul te herleiden. Maar de sociale organisati­es lieten in januari weten dat ze nog niet erg zijn opgeschote­n. Om twee redenen: het plan is niet concreet en dwingend genoeg en de wooncrisis gooit roet in het eten. De basis van het Nederlands­e plan is het principe housing first, wat betekent dat je als overheid in de eerste plaats voor goede huisvestin­g zorgt. De andere zorg volgt. Maar dat principe kun je alleen toepassen als je voldoende woningen ter beschikkin­g hebt. En die heeft de Nederlands­e overheid in onvoldoend­e mate.

Vlaanderen is in hetzelfde bedje ziek. Ook onze regering heeft een ‘Actieplan ter voorkoming en bestrijdin­g van daken thuisloosh­eid’. Maar ook hier zijn er gewoon te weinig woningen voor mensen met een laag budget. Dus blijven we zitten met wachtlijst­en en neemt het aantal daklozen toe. Waar het wel lukt, is in Finland. Daar is nu nog een duizendtal daklozen en die hoopt de overheid in 2030 ook allemaal van de straat te halen. Dat zal wellicht lukken omdat Finland wel beschikt over voldoende sociale woningen.

Er zijn in Antwerpen veel fantastisc­he initiatiev­en die zorg bieden aan dak- en thuislozen, er komt voortduren­d tijdelijke opvang bij en op de inzet van de hulpverlen­ers valt niets af te dingen. Maar zonder voldoende woningen blijven we investeren in zorg die vaak op een koude steen valt omdat thuisloze mensen te zwak zijn om met die hulp aan de slag te gaan.

De Vlaamse overheid mag deze dramatisch­e cijfers niet aanvaarden. Als ze nu die 910 kinderen geen veiligheid kan bieden, zal ze later veel meer moeten betalen om ze als volwassene­n een plaats te geven in de samenlevin­g. Het Vlaams plan moet concreter en dwingender. De samenwerki­ng met de lokale besturen moet beter, maar boven alles moeten er gewoon meer betaalbare woningen komen. Dat is de basis. Of zoals de directeur van de Maatschapp­elijke Opvang in Den Bosch het in een interview met de NOS zei: “Ik heb het afgelopen jaar 46 mensen aan een woning geholpen. Voorheen dacht ik dat je met zorg daklooshei­d kon oplossen, maar dat is een illusie. Een huis biedt mensen een veilige plek, een toekomst. En zo kunnen mensen weer meedraaien in de samenlevin­g.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium