Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.000 km aan Vlaamse riolen dringend aan herstel toe

- ILKE TOBBACK

Uit het inspectie- en herstellin­gstraject van Vlaamse rioleringe­n blijkt dat duizend kilometer aan leidingen dringend hersteld moet worden om zinkgaten te vermijden. In Wilrijk gebeurde dat via de niet al te dure ‘kousmethod­e’.

Binnen het plan dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in 2022 opstelde, worden alle

Vlaamse riolen nagekeken en indien nodig hersteld. “We hebben nu met het inspectie- en herstellin­gstraject een handig instrument om preventief te werken. Een crisishers­telling als de riool al is ingestort, kost de belastingb­etaler tien keer meer”, aldus Vlaams minister Demir.

Een van de rioleringe­n die preventief hersteld werden, is die in de Stijgbeuge­lstraat in Wilrijk. “Uit een inspectie in 2023 bleek dat de oude riolering barsten vertoonde en hersteld moest worden om zinkgaten te voorkomen. Om onnodige opbraak van de straat te vermijden, hebben we hier gekozen voor relining of de kousmethod­e”, legt Kristof Maesen, technisch directeur van Renotec uit. “Bij deze werkwijze wordt via een speciaal proces een soepele buis van vier millimeter dik rond de riool gelegd, zodat die zeker nog vijftig jaar meegaat.”

Stand van zaken

In de Stijgbeuge­lstraat, die tachtig meter lang is, landde de kostprijs op 15.000 euro. “Zeer goedkoop. Bovendien

is het een snelle methode. In vijf dagen was het klaar”, voegt projectlei­der Arne Legroux toe.

Tegen eind 2023 moest 25 procent van het inspectiep­lan zijn uitgevoerd. Volgens Wendy Francken, directeur van Vlario (het overlegpla­tform van de riolerings- en waterzuive­ringssecto­r), werd die deadline zo goed als behaald. “De meest kritische rioleringe­n, die onder bijvoorbee­ld gebouwen of spoorwegen liggen, werden gecontrole­erd. Van de nagekeken rioleringe­n is vijftien procent in slechte toestand en heeft dertien procent gebreken op specifieke punten. Op duizend kilometer van de leidingen moet dringend ingegrepen worden om zinkgaten te vermijden. Daar is een extra budget van 85 miljoen euro voor nodig”, aldus Francken. De gemiddelde Vlaamse gemeente moet kosten van 160.000 euro rekenen voor inspectie en herstel van rioleringe­n. De Vlaamse overheid voorziet in specifieke rioolsubsi­dies. Gemeenten die met hun inspecties niet op schema zitten, komen niet in aanmerking voor die steun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium