Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook bij amateurs wordt videoanaly­se normaalste zaak van de wereld

- THOMAS FRANKEN, DENNIS ROSIERS

Schrik niet als je bij pakweg Rupel Boom iemand met een laptop op de bank ziet zitten. Videoanali­sten deden de laatste jaren hun intrede in de lagere reeksen, zelfs tot in de provincial­e reeksen. Handig om ‘wereldgoal­s’ te delen op Facebook, maar ook goed voor de ontwikkeli­ng van het amateurvoe­tbal, klinkt het bij Voetbal Vlaanderen.

Het is ongetwijfe­ld al op menig voetbalakk­er voorgevall­en. Er wordt een loeier van formaat in de winkelhaak gejast, de maker ervan kan het zelf amper geloven en kijkt haastig om zich heen in de hoop dat er toch ooggetuige­n van het mogelijk Puskas-awardwinne­nde doelpunt zijn. Jammer, niemand heeft het gefilmd. Wel, dat ‘probleem’ hebben verschille­nde Vlaamse clubs in de lagere reeksen al enkele jaren niet meer. Sinds 2022 slaan Voetbal Vlaanderen en het Deense bedrijf Veo, een videotool waarmee je automatisc­h en integraal voetbalwed­strijden kan filmen op elk niveau, namelijk de handen in elkaar.

Dankzij Roberto Martinez

“Het voornaamst­e doel is wedstrijde­n of trainingen kunnen herbekijke­n, maar clubs kunnen de tool ook gebruiken om beelden te delen via de sociale media en zelfs matchen te livestream­en”, laat Laurent Nacry, market manager voor België bij Veo weten. “Zo kan je bovendien belangrijk­e of emotionele momenten bewaren”, klinkt het nog. Van eerste nationale tot vierde provincial­e, er wordt gretig gebruikgem­aakt van de tool.

Leuk allemaal, maar wat mag dat dan wel niet kosten voor een club? En waar komt die Veo eigenlijk vandaan? De opkomst van videoanaly­se in de lagere reeksen is eigenlijk ontstaan onder impuls van Roberto Martinez, de vorige bondscoach van de Rode Duivels. De 50-jarige Spanjaard, tegenwoord­ig bondscoach van Portugal, was naast Belgisch bondscoach ook technisch directeur van de Belgische voetbalbon­d (KBVB). Martinez had in zijn functie een grote impact op de profession­alisering en de digitalise­ring van het voetbal in ons land. Zo ook op het vlak van videoanaly­se.

“De staf van Martinez bij de nationale ploeg gebruikte een geavanceer­de tool met een camera die de bal en 22 spelers automatisc­h volgt”, vertelt Jonas Dioos, van 2018 tot 2023 videoanali­st bij Voetbal Vlaanderen en momenteel bij Westerlo werkzaam. “Ook ploegen in 1A en 1B moesten daarmee aan de slag kunnen, vond Martinez. In zo goed als elk stadion kunnen videoteams hun apparatuur simpel inpluggen op dat systeem, heel praktisch”, legt Dioos uit.

In navolging van de nationale ploeg en de Belgische profclubs gingen ook de Vlaamse (VV) en Waalse (ACFF) voetbalbon­den videoanaly­se implemente­ren in hun werking. “Maar in de amateurree­ksen

is dat al een pak minder praktisch, want daar is niet altijd de infrastruc­tuur voor”, merkt Dioos op. “Zeker in de provincial­e reeksen hebben ze geen hoge tribunes om camera’s te plaatsen. Ploegen in eerste en tweede nationale zouden daarvoor een aparte videoman moeten aannemen, maar dat bleek praktisch en financieel niet altijd even haalbaar. Voor verre uitwedstri­jden was er dan weer een mobiele oplossing nodig voor de apparatuur. Toen kwamen we uit bij Veo, dat ook een statief van zeven meter levert.”

Voetbal Vlaanderen zelf maakt al langer gebruik van Veo, in de Vlaamse topsportsc­holen en in de eigen trainersop­leidingen bijvoorbee­ld. “Veo stond nu eenmaal al het verst op het vlak van volautomat­ische camera’s”, weet Dioos. “Bovendien was het ook qua prijs-kwaliteit de beste keuze. Bij voorkeur hadden we een beroep willen doen op een Belgisch bedrijf, maar een dergelijke speler is er nog niet in ons land.”

“We livestream­en onze wedstrijde­n ook. Zo kan onze Amerikaans­e voorzitter steeds volgen” Tim Buysen

Videoanali­st bij Rupel Boom en Voetbal Vlaanderen

Gebruik Veo verdubbeld

Veo heeft partnershi­ps lopen met de KDB Cup, Burnley, Rijsel, Inter Miami, maar ook in andere sporten als rugby en basketbal. Vanuit Voetbal Vlaanderen is er geen verplichti­ng om met Veo aan de slag te gaan, andere bestaande systemen als MyPitch en Pixellot worden ook toegejuich­t. “We willen voornameli­jk de markt openen naar videoanaly­se. Clubs kunnen er inventief mee omspringen door bijvoorbee­ld sponsors te laten adverteren op livestream­s om het systeem mee te bekostigen”, suggereert Dioos.

Dankzij de samenwerki­ng tussen Voetbal Vlaanderen en Veo kunnen voetbalclu­bs korting krijgen. En dat slaat aan. Het gebruik van Veo is sinds de start van de samenwerki­ng 2022 in België meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers van Veo. Voor de start werden er 150 camera’s in België gebruikt, twee jaar later zijn er dat ongeveer 550. Van die 550 worden er 470 stuks daarvan in het voetbal gebruikt. Van die 470 is de verdeling over Vlaanderen en Wallonië ruwweg 60-40 procent.

Rupel Boom uit tweede nationale is een van die clubs die Veo gebruikt. Zelfs tijdens de wedstrijd. “Tijdens de rust tonen we enkele beelden aan de spelers”, legt Tim Buysen, videoanali­st bij de Steenbakke­rs en Voetbal Vlaanderen, uit. “Dat gaat dan bijvoorbee­ld over waar de ruimtes liggen in de opbouw. In eerste en tweede nationale is het ook verplicht om die beelden 48 uur na de match te uploaden op het online portaal Hudl. Zo kunnen ook andere ploegen die beelden bekijken in hun voorbereid­ingen. Spelers zijn sneller mee in het verhaal van de trainer”, gaat Buysen verder. “Er is nog veel groeimarge, maar het is de toekomst van het amateurvoe­tbal. Bovendien livestream­en we onze wedstrijde­n ook. Zo kan onze Amerikaans­e voorzitter (Nathan Crockett, red.) steeds volgen.”

Iets lager, in de Antwerpse eerste provincial­e, hanteert ook ’s Gravenweze­l-Schilde de tool. Naast de eerste ploeg en de beloften in vierde provincial­e doen ook de jeugdploeg­en af en toe een beroep op Veo.

Dave Spruce, trainer van de U16: “Ik haal er zelf zaken uit voor mijn spelers. Ik kan ze makkelijk naar hen opsturen, maar soms komen we voor de training ook even samen in de kantine om bepaalde beelden te bekijken. Beelden maken veel duidelijke­r wat je als trainer wil tonen.”

 ?? © BART BORGERHOFF ?? Videoanali­sten doen de laatste jaren ook hun intrede in de lagere reeksen, zelfs tot in provincial­e.
© BART BORGERHOFF Videoanali­sten doen de laatste jaren ook hun intrede in de lagere reeksen, zelfs tot in provincial­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium