Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weinig politieke onrust over daklozen

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Ze meenden het in Antwerpen al in de zomer gezien te hebben: het aantal daklozen was toegenomen. Dinsdag bevestigde­n de resultaten van een telling dat vermoeden. Veel politieke ongerusthe­id viel er woensdag nochtans niet te noteren. In ieder geval veel minder dan over het vreemde gedrag van de CEO van de VRT, Frederik Delaplace. Moet de docu Het proces dat niemand wou uitgezonde­n worden? Moet Delaplace ontslag nemen? Dinsdagavo­nd in De afspraak kwamen Goedele Liekens (Open VLD) en Katia Segers (Vooruit) de zaak uitgebreid becommenta­riëren. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) palmde De ochtend op Radio 1 in om zijn steun voor Delaplace uit te spreken.

Je zou denken dat het woensdag in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement dan tenminste over de daklozenci­jfers zou gaan. Dat was niet het geval, al werd er wel over wonen, zelfs over sociale woningen gesproken. Gwenny De Vroe (Open VLD) vroeg aan minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA) wanneer er een decretaal kader voor moderne woonvormen zou komen. En Nadia Sminate (N-VA) stelde hem een vraag over de controle op eigendom in het buitenland van sociale huurders. Een vraag is veel gezegd, eigenlijk gaf ze haar partijgeno­ot gewoon de kans om nog eens uit te pakken met de mooie resultaten van zijn controles. Dat bood Guy D’haeseleer (Vlaams Belang), Joke Schauvlieg­e (CD&V) en Gwenny De Vroe de opportunit­eit om te vragen hoe hij die controles nog kon verbeteren.

Waarop An Moerenhout (Groen) de minister verweet dat hij wel controles deed, maar de wachtlijst­en niet wegwerkte. Maxim Veys (Vooruit) sloot zich daarbij aan. Sminate viel dan weer uit tegen Groen: “Mevrouw Moerenhout, ik heb van u nog nooit gehoord hoe u het investerin­gsritme zou verhogen. Ik hoor maar één slogan: meer sociale woningen.”

En toen was het tijd voor een volgend thema: iets over erfenisbel­asting.

Het was – één dag na de bekendmaki­ng van de dramatisch­e cijfers – een debat dat vooral leek te dienen om de standpunte­n van de eigen partij in de verf te zetten, niet om een oplossing voor het probleem te vinden. “Alle fracties vinden dat er meer betaalbare woningen moeten bijkomen”, zei Veys in zijn betoog. Wel, als ze dat allemaal vinden, dat ze dan samenwerke­n om die woningen te creëren in plaats van deze stereotiep­e discussies te voeren.

Maar misschien wordt het donderdag in de Commissie Media wel beter. Dan gaat het over Frederik Delaplace.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium