Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste hulp bij vaderen

-

Het begint al voor de geboorte. Een gynaecoloo­g die de vader helemaal negeert en zich alleen richt tot de zwangere vrouw. “In de gesprekken die we voerden met vaders zagen we hoe sommigen al vanaf het prille begin niet erkend werden in hun rol als ouder”, zegt Kathleen Emmery, coordinato­r van het Kenniscent­rum Gezinswete­nschappen van hogeschool Odisee. Maar ook daarna wordt de vader al eens overgeslag­en. Op school worden ‘leesmoeder­s’ gevraagd. Op Facebook bestaan er veel meer mamagroepe­n dan papagroepe­n, en in openbare toiletten staan de ververstaf­els voor baby’s doorgaans nog in de vrouwen-wc’s.

“De vader staat op de tweede plaats”, zegt onderzoeke­r Mohammed Mansouri (47) van het Kenniscent­rum. Hij is één van de initiatief­nemers van het project ‘vaderen.be’, een eerste hulp bij vaderen. Vanuit zijn ervaring als vader van drie, als gezinswete­nschapper, en als sleutelfig­uur bij de vaderwerki­ng van vzw De Brug in Waregem. Daar werkte hij al met honderden vaders samen, voornameli­jk mensen die geboren en opgegroeid zijn buiten Vlaanderen. “In hun land van herkomst was de vader meestal de kostwinner en de moeder de zorgfiguur. In België zijn beide ouders meer intensief met de opvoeding bezig en tegelijker­tijd zijn ze vaak beiden aan het werk. Omdat deze groep vaders geen voorbeelde­n heeft meegekrege­n van hun eigen vader als opvoeder, zijn ze vaak zoekende naar hoe ze hun eigen rol moeten invullen.”

Voor alle vaders

Maar de website is er niet alleen voor hen. Het is een platform voor alle vaders. Het mag tegenwoord­ig dan evident zijn dat ze een deel van de zorgtaken op zich nemen, de oude genderpatr­onen zijn diep ingesleten. “Veel informatie rond opvoeding is opgebouwd rond de moeder-kindrelati­e en bereikt vooral moeders, zo stellen we vast in ons onderzoek”, zegt Mansouri. “De samenlevin­g is gegroeid, maar de oude opvattinge­n zijn niet verdwenen. Wij willen ook de vaders in beeld brengen en een aanbod voor hen creëren.”

“In de gesprekken die we voerden met vaders zagen we hoe sommigen al vanaf het prille begin niet erkend werden in hun rol als ouder”

 ?? © INSTAGRAM ?? Papa Kristof geeft als tip om de kinderen centraal te zetten, en het profession­ele te relativere­n.
© INSTAGRAM Papa Kristof geeft als tip om de kinderen centraal te zetten, en het profession­ele te relativere­n.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium