Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook zonder Wout blijft het Vlaanderen­s Mooiste

- KOPMAN GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Het gedwongen forfait van Wout van Aert voor de Ronde van Vlaanderen lijkt bij velen de zin te ontnemen om zondag naar Vlaanderen­s Mooiste te kijken. Dat zou getuigen van weinig respect voor dit Monument en zij die er wel bij zijn.

Ook zonder Wout van Aert blijft de Ronde van Vlaanderen de meest tot de verbeeldin­g sprekende Vlaamse voorjaarsw­edstrijd. Met opnieuw een start vanuit het hartje van Antwerpen. Dat de man van Herentals er niet bij kan zijn, is een gigantisch­e streep door de rekening van de organisato­ren en van het publiek, maar vooral die van Wout van Aert zelf. Al sinds april vorig jaar wist Van Aert dat hij het dit jaar anders zou aanpakken. Met nog meer trainingsa­rbeid en minder wedstrijde­n. Eigenlijk deden er slechts twee wedstrijde­n toe. Die te moeten missen als gevolg van een afschuweli­jke valpartij was het ergste wat Van Aert kon overkomen.

Van der Poel topfavorie­t

Maar laat dat het respect voor en de interesse in een monument als de Ronde van Vlaanderen niet bekoelen. Er is nog altijd Mathieu van der Poel. Nederlande­r van paspoort, Franse moeder, opgegroeid in het Antwerpse en tegenwoord­ig vaker residerend in Spanje. De kampioen van de wereld is tegenwoord­ig een beetje de kampioen van iedereen. Mathieu van der Poel start zondag vanuit Antwerpen als de te kloppen man. Wint hij zondag zijn derde Ronde van Vlaanderen, dan treedt hij op 29-jarige leeftijd reeds toe tot een illuster kransje renners met onder anderen Tom Boonen en Fabian Cancellara. Van der Poel zal zijn derde zege niet op een presenteer­blaadje aangeboden krijgen, maar tegelijk zal niemand schrikken als het hem zondag wel lukt.

En gelukkig is er ook nog Kopecky

Over kampioenen van de wereld gesproken. Naast Mathieu van der Poel staat ook Lotte Kopecky als topfavorie­te aan de start van de Ronde van Vlaanderen. De uitgeweken Schelse won de jongste twee edities van de Ronde, en dan ben je logischerw­ijs ook de favoriete voor een derde opeenvolge­nde zege. Maar ook zij zal het niet zomaar in de schoot geworpen krijgen. Meer dan bij de mannen lijkt de concurrent­ie – onder aanvoering van levende legende Marianne Vos – de kloof met Kopecky en SD Worx - Protime verkleind te hebben. Maar ook hier: niemand zou schrikken mocht Kopecky zondag in de vooravond op het hoogste podiumtrap­je staan.

Het zou wat zijn. Twee wereldkamp­ioenen die op dezelfde dag één van ’s werelds mooiste klassieker­s winnend afsluiten. Het is geen zekerheid, maar het valt evenmin uit te sluiten. Het zou van Pasen een absolute hoogdag voor de wielerspor­t maken, ondanks de afwezighei­d van Wout van Aert. Het peloton valt, vloekt en likt zijn wonden. Maar op het einde van de dag is er altijd een winnaar. Dat zal zondag niet anders zijn.

 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium