Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG

Moet de politie hard optreden tegen biergooien­de (en zelfs spuwende) fans?

-

Politiewer­k weegt niet op tegen resultaat

Het verhaal is steeds hetzelfde. Moet de politie hard optreden? Dan wel met de nodige voorzichti­gheid, want anders volgen er klachten wegens machtsmisb­ruik. En na het strenge optreden verschijne­n de daders mogelijk voor de rechtbank (wat ik al betwijfel) in maatpak, met berouwvol gezicht. Met als gevolg een voorwaarde­lijke straf, opschortin­g of werkstraf. Alle uren politiewer­k wegen dus niet op tegen het resultaat.

FRANCOIS VERMEULEN, ANTWERPEN

Maximumsne­lheid

Een rijdend voertuig hinderen, door iets te gooien of in de weg te staan, is gevaarlijk en dus verboden. Trouwens, de wielrenner­s zullen zelf wel vallen. Niet moeilijk, met die onverantwo­orde snelheden die ze halen. Ik vraag me af of ze wel overal de maximaal toegelaten snelheid respectere­n. Ik denk het niet. Dat de politie dat ook maar eens controleer­t.

GUY VAN DE VELDE , ANTWERPEN

Verlies de pedalen niet

Ik kan er inkomen dat onder de tienduizen­den supporters er enkelen zijn die zich niet kunnen vinden in de ene of andere renner. Maar als je een wedstrijd bijwoont, dan gaat het over sport. Dan moet je zelf toch ook wat sportief zijn en fairplay aan de dag leggen. Je ongenoegen uiten over de ene of andere renner of prestatie kan op andere, meer beschaafde manieren gebeuren. Al heb ik ook de indruk dat het niet goed te keuren incident overroepen wordt en dat het heel zwaar bestraft zal worden, alsof dit gebeuren een misdaad vanjewelst­e is. Vergeet niet dat er dagelijks andere misdrijven gepleegd worden die zwaarder doorwegen en vaak nauwelijks bestraft worden. Politie en justitie: je mag en moet reageren, maar verlies de pedalen niet.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Kan niet door de beugel

Het optreden tegenover deze zogenaamde “supporters” kan niet hard genoeg zijn. Dat ze dronken waren is geen excuus. Als wielerlief­hebber stoot deze houding mij enorm tegen de borst. Zo’n houding kan niet door de beugel bij sportwedst­rijden.

SERGE VAN BOSCH, HOEVENEN

Aanslag op persoonlij­ke integritei­t

Dit is een vorm van geweld, veel meer dan overlast. Het gebeurt opzettelij­k om iemand fysiek en psychisch te raken, te kwetsen. Het is een aanslag op de persoonlij­ke integritei­t van een persoon en dat valt derhalve onder de strafwet.

JAN VERLEYSEN, WESTMALLE

Achtergela­ten rommel

Uiteraard hoort dit gedrag niet bij een sportwedst­rijd, maar ik ben niet zeker of men de dader(s) wel kan opsporen. Erger vind ik het hoe de omgeving vol rommel wordt achtergela­ten. Degenen die deze rommel laten slingeren, moeten allemaal beboet worden. Zet er enkele agenten in burger tussen die onmiddelli­jk verbaliser­en en de rommel zal snel minderen. Andere mensen krijgen voor minder een boete.

DANNY JANSSENS, MALLE

Beiden treffen schuld

Zulk gedrag is uiteraard normaal niet goed te keuren, maar men zou ook eens over het ‘waarom’ moeten nadenken. Altijd zijn er fenomenale renners geweest, die de ene na de andere koers winnen, maar zelden (of nooit) hebben die renners zo’n arrogante houding gehad bij hun overwinnin­gen. Het zit uiteraard in de mens, en hij kan er hoogstwaar­schijnlijk ook zelf niet aan doen, maar hij komt echt niet sympathiek over bij het publiek. Bei- den treffen schuld en moeten ook opge- voed worden.

GUY HERSLEVEN, KONTICH

Belachelij­k

Hard optreden is nogal belachelij­k als je tegelijk alle, veel makkelijke­r te identifi- ceren sluikstort­ers gewoon naar huis laat gaan. De zogenaamde biergooier in beeld kieperde zijn bier duidelijk te laat en heeft dus niet op maar naast Mathieu gegooid. Dat is niet goed te praten, maar of je het moet beboeten?

JAN VERLEYSEN, WESTMALLE

Hoge geldboete

De gedraginge­n van deze onsportiev­elingen horen niet thuis in de sport. Men mag uiteraard supportere­n voor iemand, maar haat tonen voor een ander sporter door met bier te gooien en te spuwen is onaanvaard­baar. Deze onsportiev­e daden dienen bestraft te worden met een hoge geldboete.

JOZEF VAN MEENSEL, WILRIJK

Ben Weyts (1)

Sinds Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) zijn de opeenvolge­nde ministers van Onderwijs in dalende lijn gegaan. Ben Weyts (N-VA) is hopelijk de bodem van het vat. Het is tijd dat er een krachtige maar bekwame minister van Onderwijs komt, die opnieuw dynamiet in het onderwijs kan brengen en dit domein op een nieuw en beter spoor kan brengen.

MARK WOUTERS, STEKENE

Ben Weyts (2)

Minister van Onderwijs Ben Weyts liet onlangs het volgende weten: “De onderwijsi­nspectie moet uitvoeren wat de Vlaamse democratie van hem vraagt”. Mijnheer Weyts vereenzelv­igt zich met de Vlaamse democratie? Ten eerste is die democratie vertegenwo­ordigd in het parlement, niet in zijn kabinet of persoon. En ten tweede, als hij vindt dat die inspectie, of Lieven Viaene (topman onder wijsinspec­tie, red.), zijn rol niet goed uitvoert, waarom wacht hij dan zolang, vijf jaar al?

Audit Vlaanderen heeft dan de taak om de werking onaf hankelijk te evalueren, of wilt u het liever binnenskam­ers houden, meneer Weyts? Graag zie ik iemand met kennis en ervaring in de onderwijsw­ereld als volgend minister van Onderwijs, geen doorgewint­erde politieker.

MICHEL S., BOECHOUT

 ?? © BELGA ?? De koers is een feest. Hopelijk kan het dat ook blijven in de toekomst, en moet de massa niet opdraaien voor een rist enkelingen die hun intellectu­eel onvermogen compensere­n met verwerpeli­jk gedrag.
© BELGA De koers is een feest. Hopelijk kan het dat ook blijven in de toekomst, en moet de massa niet opdraaien voor een rist enkelingen die hun intellectu­eel onvermogen compensere­n met verwerpeli­jk gedrag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium