Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De oerkreet van de terugkeer

- MAXIME CAEYMAN IN ALTSASU

VanSanremo­overOudena­ardetotinh­etBaskenla­nd:Alpecin-Deceuninck­lijktdelaa­tstewekeno­veraltewin­nen.Dezekeerni­etmetJaspe­rPhilipsen­ofMathieuv­anderPoel,maarwelmet­QuintenHer­mans(28). De Kempenaar toont dat hij helemaal terug is na een moeilijk jaar. “We hebben aan mijn zwaktes gewerkt.”

Dat Quinten Hermans als eerste over de finish kwam in Altsasu, was meer dan duidelijk. Maar voor wie toch zou getwijfeld hebben: de oerkreet van de Limburger na zijn sprintzege konden ze horen tot in Bilbao.

In die schreeuw zat heel veel blijdschap — het is Hermans’ eerste zege in de World Tour — maar ook een beetje opluchting. “Vorig jaar was allesbehal­ve een goed jaar voor mij. Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat het niet goed genoeg was. Maar toch is de ploeg – en ikzelf ook – het vertrouwen blijven behouden en zijn we blijven werken om mijn beste vorm terug te vinden. Ik denk dat dat gelukt is. Ongeloof lijk.”

Vorig seizoen liep het niet bij de Limburger en dus werd er voor een andere aanpak gekozen. “Vorig jaar hebben we heel veel op korte en intensieve inspanning­en gewerkt, wat mijn sterke punt is en altijd zal blijven. Dit jaar hebben we op training opnieuw de accenten gelegd op de langere duur en de langere intervals. We lieten dus mijn sterktes meer links liggen en hebben aan mijn zwaktes gewerkt. En dan zie je dat ik nog steeds mijn sprint heb op het einde, alleen begin ik gewoon frisser dan vorig jaar het geval was.”

Met VDP in de Ardennen

Ondanks dat Hermans dit jaar nog geen noemenswaa­rdige uitslagen reed – de derde rit in het Baskenland was ook nog maar zijn elfde koersdag van het seizoen – komt deze zege ook niet volledig als een verrassing. In de finale van de rit van dinsdag waren de benen al uitstekend – sinds hij terug is van hoogtestag­e voelt Hermans zich naar eigen zeggen heel goed — alleen ging het mis met het positioner­en. Iets wat gisteren wel perfect lukte, met dank aan Stan Van Tricht. “De perfecte man voor dat werk”, volgens Hermans. “De ploeg heeft fantastisc­h werk geleverd en ze geloofden in mij. Dat is plezant om te voelen, dat ze dat vertrouwen hebben.”

De komende drie etappes in het Baskenland zijn pittig – waarschijn­lijk iets te pittig voor Hermans om nog eens te scoren – maar daarna lonken de Ardennenkl­assiekers. Het grote doel van zijn voorjaar, met Mathieu van der Poel aan zijn zijde in de Amstel Gold Race en wellicht ook Luik-Bastenaken-Luik. “Zijn aanwezighe­id verandert niet echt iets voor mij. Mathieu is natuurlijk de absolute kopman, maar we moeten dat week per week bekijken. Als we allebei super in vorm zijn, kunnen we hopelijk meer aan elkaar hebben dan dat ik bij wijze van spreken bij Mathieu in de weg zou rijden. Als we op het einde nog met twee erbij zijn, is het natuurlijk een luxe om te weten dat hij waarschijn­lijk de rapste man is.”

Om zich weg te cijferen voor die absolute kopman heeft Hermans dan ook geen moeite. “Als wij nog met twee van de ploeg naar La Redoute gaan, dan weet ik dat ik ga moeten werken. Maar met een kopman als Mathieu heb je veel kans dat hij het afmaakt. We proberen

“Vorig jaar was allesbehal­ve een goed jaar voor mij, ik ga dat niet onder stoelen of banken steken. Maar toch is de ploeg het vertrouwen blijven behouden” Quinten Hermans

Alpecin-Deceuninck

als ploeg gewoon te winnen en dat zal in Luik niet anders zijn.”

“Of ik dan geen eigen ambities heb? Jawel, natuurlijk. Ik probeer zo goed mogelijk te zijn en ik denk dat de vorm ook in orde is. Maar als ik op een gegeven moment in een situatie kom dat ik mezelf moet wegcijfere­n voor Mathieu, dan is dat zo.”

 ?? © GETTY IMAGES ?? Quinten Hermans schreeuwt het uit van vreugde.
© GETTY IMAGES Quinten Hermans schreeuwt het uit van vreugde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium