Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw #Metoo, opnieuw in culturele sector

- TOM DE LEUR

Met het verhaal van Julie Cafmeyer (foto) duikt alweer een #Metoo-zaak op uit het artistieke milieu. Een op de drie dossiers van het Meldpunt van Grensovers­chrijdend Gedrag komt uit de cultuurwer­eld. Heeft de sector een probleem?

Het was actrice en columniste Julie Cafmeyer – geen familie van actrice Maaike – die deze week de zoveelste schokgolf door de cultuursec­tor joeg. In een verhaal van dertig pagina’s beschreef ze hoe een directeur van een fictief theatergez­elschap haar en haar collega’s seksueel benaderde en intimideer­de. Cafmeyer noemde geen namen, maar iedereen keek naar de directeur van kunstencen­trum De Studio: Marc Verstappen (62). Hij werd in afwachting van een onderzoek opzijgezet. Collega’s van De Standaard spraken met tien mensen die als medewerker of artiest voor De Studio werkten en zich herkenden in het verhaal van Julie Cafmeyer over ongepast f lirtgedrag, vernederin­gen en seksistisc­he praat.

Na de zaak rond tv-maker Bart De Pauw en kunstenaar Jan Fabre, de eerste veroordeel­d voor stalking en elektronis­che belaging en de tweede voor geweld, pesterijen en seksueel ongewenst gedrag op het werk en aanranding van de eerbaarhei­d, is deze zaak opnieuw slechte reclame voor de cultuursec­tor. Na de #Metoo-beweging – waarbij over de hele wereld massaal getuigd werd over grensovers­chrijdend gedrag – liet minister Sven Gatz (Open VLD) de Ugent onderzoek voeren naar dit gedrag in de cultuuren mediasecto­r. De resultaten waren bedroevend: een op de vier in de cultuursec­tor en een op de vijf in de mediasecto­r maakte in 2017 ongewenste fysieke of seksuele toenaderin­gen mee. De voorbije jaren bleef de cultuursec­tor uitblinken in negatieve cijfers. Bij de Genderkame­r, het meldpunt van de Vlaamse overheid voor grensovers­chrijdend gedrag in de wereld van cultuur, sport, onder wijs en welzijn, kwamen in 2022 60 van de 155 dossiers uit de wereld van cultuur en media.

Mythe

Heeft de cultuursec­tor een probleem? Theatermak­er Peter Perceval kreeg die vraag in 2017, in volle #Metoo. Hij gaf toe dat de film- en theaterwer­eld extra gevoelig was voor seksisme en misbruik “omdat alles gebeurt onder het goedkeuren­d oog van het systeem. Het is nu eenmaal zo dat een cameraman tijdens een auditie aan een actrice kan vragen: ‘Doe je blouse eens uit, want ik wil zien of je tepels wel gelijk hangen.’” Vandaag is Perceval naast theatermak­er ook jobcoach. Zijn perspectie­f is veranderd. “Ik was vier maanden aan het werk als jobcoach en kreeg al zes mensen op bezoek die het slachtoffe­r waren van grensovers­chrijdend gedrag. En die werkten niet in de cultuursec­tor, maar bij de politie, in het onderwijs, op een ministerie of in een keuken. Waar macht is, ligt misbruik op de loer.”

Dat de cultuursec­tor zo vaak de media haalt met grensovers­chrijdend gedrag, komt volgens Perceval deels door de mythe die errond hangt. “In deze sector wordt het al snel fysiek en worden de grenzen opgezocht, dat klopt. Maar een deel is ook pure mythe. Alsof alle acteurs en actrices van losse zeden zijn. Vraag maar aan mijn vrouw (Perceval is getrouwd met theateract­rice An Nelissen, red.): toen zij actrice wilde worden, werd haar dat afgeraden. Want actrices, dat waren toch allemaal hoeren.”

Zwijgen

Voor An Nelissen (69) komen de verhalen over Marc Verstappen van De Studio niet uit de lucht gevallen: “Ik ken die verhalen ook, maar je hebt iemand als Julie Cafmeyer nodig om ze naar buiten te brengen. Ik heb zelf ook dingen meegemaakt, met andere mannen. Een regisseur viel me lastig. Toen ik dat vertelde aan de opnameleid­er, een vriend van me, zei die: ‘Allez Anneke, niet overdrijve­n, zo had hij het vast niet bedoeld.’ Ik heb gezwegen, om mijn job niet te verliezen. De schuld ligt dus ook bij de mannen en de vrouwen die de ogen sluiten.”

Volgens acteur Michaël Pas, woordvoerd­er van de Acteursgil­de die de acteurs vertegenwo­ordigt, is er nochtans veel veranderd. “Als ik bij een gezelschap aan de slag ga als acteur, krijg ik naast een contract ook meteen een document waarin staat wat het beleid is rond grensovers­chrijdend gedrag en wie de vertrouwen­spersoon is. Dat kan nooit honderd procent voorkomen dat dit gedrag plaatsvind­t, maar het is een goede gang van zaken.”

Peter Perceval ziet de toekomst somber in. Volgens hem heeft de hele #Metoo-beweging zelfs weinig veranderd: “Kijk naar de slachtoffe­rs van Bart De Pauw: wat hebben die niet moeten ondergaan? Ik heb ooit een slachtoffe­r van schrijnend grensovers­chrijdend gedrag doorverwez­en naar advocate Christine Mussche. Die waarschuwd­e: ‘Als je dit doorzet, gaan ze alles doen om smeerlappe­rij over jou op te graven’. Dan zeg je eigenlijk: begin er niet aan. Hoe het verder moet? Geen idee. Mensen met macht nog bewuster maken, de controleme­chanismen versterken? Al blijft dat moeilijk. Want wie de leiding heeft, controleer­t meestal zichzelf.”

“In deze sector wordt het al snel fysiek en worden de grenzen opgezocht, dat klopt. Maar een deel is ook pure mythe. Alsof alle acteurs en actrices van losse zeden zijn” Peter Perceval

Theatermak­er

ANTWERPEN

“Een regisseur viel me lastig. Toen ik dat vertelde aan de opnameleid­er, een vriend van me, zei die: ‘Allez Anneke, niet overdrijve­n, zo had hij het vast niet bedoeld’” An Nelissen

Actrice

 ?? ?? Hoewel Cafmeyer geen namen noemde in haar verhaal, is Marc Verstappen als directeur van kunstencen­trum De Studio opzijgezet.
Hoewel Cafmeyer geen namen noemde in haar verhaal, is Marc Verstappen als directeur van kunstencen­trum De Studio opzijgezet.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium