Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De VAR maakt het hele circus gek”

“We hadden drie en zes punten moeten achterstaa­n op respectiev­elijk Anderlecht en Union en nu zijn het er negen.” De wrange nasmaak van de 1-0-nederlaag en de rode kaart op Anderlecht zijn blijven hangen bij Mark van Bommel en zijn spelers. Vanavond komt

- HANNES VAN GAEL Lammens aan zet

Wat als? Hoeveel keer zullen Mark van Bommel, Toby Alderweire­ld en co zich die vraag hebben gesteld na de nederlaag op het veld van Anderlecht.

Wat als Owen Wijndal geen knikje gaf aan Thorgan Hazard? Wat als Hazard niet zo theatraal was neergegaan? Wat als de scheidsrec­hter het had opgelost met geel voor Wijndal en Hazard. Wat als er iemand anders dan Visser in de Var-studio zat?

Vrijdagnam­iddag blikte Mark van Bommel vooruit op het treffen met Genk en, u kunt het al raden, het ging meer dan eens over de arbitrage. Omdat we ernaar vroegen – correct. Maar ook spontaan.

Toen het over dé kans op 1-1 ging (Balikwisha besloot recht in de handen van Anderlecht-keeper Schmeichel) haalde Van Bommel het thema zelf aan. “Zo’n kansen zijn nu eenmaal momenten waar je afhankelij­k van bent.” Om dan zelf een vraag te stellen. “Wat vonden jullie van de rode kaart? Heb je een dag later Mechele en Denkey gezien?”, doelde hij op het opstootje tussen Brandon Mechele en Kévin Denky in de Brugse derby twee dagen later. En vooral op het feit dat daar geen rood werd getrokken. Zij stonden ook neus aan neus, maar Denkey ging niet theatraal liggen na een knikje van Mechele.

“VAR heeft geen voeling met het veld”

“De scheidsrec­hter ging Wijndal en Hazard allebei geel geven en

daarmee was de kous af. Tot de VAR zich kwam moeien en Wijndal rood kreeg. Waarna hij Hazard geel vergat te geven. En wie kreeg er wel geel in de tweede helft?” Juist Hazard. “Wat mij betreft is het een soort van matennaaie­rij”, aldus Van Bommel, die pleit voor minder inmenging vanwege de videoref.

“De VAR maakt heel het circus gek. Afschaffen? Nee, dat niet. Maar wel alleen nog maar gebruiken voor doelpunten en buitenspel. En grove overtredin­gen. En dit (Wijndals reactie op Hazard, red.) was geen grove overtredin­g.”

Een duidelijk standpunt van de Nederlande­r, die vervolgens zijn aanvoerder bijtrad. Alderweire­ld zei zaterdag dat een VAR een wedstrijd niet kan aanvoelen, omdat die niet fysiek aanwezig is. “De emotie van het stadion, van het moment en van de wedstrijd, die voel je niet aan voor een televisies­cherm. Je ziet de beelden in slow motion. Bovendien is de druk op de scheidsrec­hter zó groot als hij door de VAR naar het scherm wordt geroepen. En nu ga ik erover ophouden. Wij moeten goed voetballen en de scheidsrec­hters moeten goed f luiten”, aldus Van Bommel.

Goed voetballen, dat is precies wat Antwerp deed voor Wijndals uitsluitin­g. Zonder te scoren, dat wel. “De technische en tactische uitvoering van mijn jongens was op Champions Leaguenive­au. Daar blijf ik bij. We doen het perfect, tot in de laatste dertig meter. We komen er wel, maar de afwerking of de laatste pass is dan weer niet goed. En dat is geen verwijt aan de spelers die het moeten afmaken. We moeten meer jongens in de zone van de waarheid krijgen en daar zijn we druk

mee bezig.”

En daarvoor loert Van Bommel niet alleen naar Janssen. De topschutte­r van de Great Old opereerde tegen Anderlecht op het middenveld en werd na de rode kaart ook naar de kant gehaald. “Hij ging sowieso maar 45 minuten spelen. Hij is intussen weer helemaal fit. Of we hem sparen voor de bekerf inale? Néé, hou op. Dan moeten we hem vier weken sparen en dan zouden we de playoffs weggooien. Zover zijn we absoluut nog niet”, bleef Van Bommel strijdvaar­dig.

Van de eerste vier duels in de play-offs speelt Antwerp er drie op verplaatsi­ng. De enige match op de Bosuil is die van vanavond tegen Genk. “Genk is een voetballen­de ploeg en dat ligt ons wel”, aldus Van Bommel, aangevuld met de zeven onderlinge resultaten. Die komen neer op vier overwinnin­gen voor Antwerp, twee voor Genk en één gelijkspel. “Het zijn telkens topmatchen waarin wordt geprobeerd om goed voetbal te spelen. Het zal niet saai worden.”

Na de nederlaag op Anderlecht incasseerd­e Antwerp nog een

“Janssen sparen voor de bekerfinal­e? Néé, hou op.

Dan moeten we hem vier weken sparen en dan zouden we de play-offs weggooien.” Mark van Bommel

Coach Antwerp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium