Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongetje (2) nog steeds kritiek na val in Antwerps Lobroekdok

- JARIT TAELMAN

Een peuter van 2 jaar oud verkeerde zondag nog steeds in kritieke toestand na een ongeval aan het Lobroekdok in Antwerpen, niet ver van het Sportpalei­s. Toevallige passanten haalden het jongetje uit het water en begonnen onmiddelli­jk met de reanimatie. “Op zo’n moment moet je niet te lang nadenken”, klinkt het.

Het incident speelde zich zaterdag af rond 16.30 uur aan het Lobroekdok, niet ver van de Schijnpoor­t en in de schaduw van het Sportpalei­s en het viaduct van Merksem. “Een man was met twee broertjes van 2 en 4 jaar oud aan het wandelen langs het water”, zegt woordvoerd­er Wouter Bruyns van de Antwerpse

politie. Op een gegeven moment belandde de peuter van 2 in het water. De volwassen man – niet de vader maar een familielid van de kindjes – sloeg onmiddelli­jk alarm, wat de aandacht van twee Poolse vissers iets verderop trok.

“We zagen die man gesticuler­en en dachten eerst dat hij ook aan het vissen was”, vertelt een van de vissers. “Maar toen we dichterbij kwamen, zagen we direct dat jongetje in het water.”

Reanimatie

De mannen twijfelden geen seconde en schoten meteen in actie. “Op zo’n moment moet je niet te lang nadenken. Mijn vriend sprong zonder aarzelen in het water. Hij duwde dat jongetje naar de kant, waar ik hem met wat hulp op het droge kon trekken”, gaat de man verder.

“Mijn vriend sprong zonder aarzelen in het water. en duwde het jongetje naar de kant” Visser

Hij blijft liever anoniem en wil niet spreken van een heldendaad.

“Ik heb onmiddelli­jk de reanimatie gestart. Ik heb ook een kindje van die leeftijd, dus je wil niet te hard denken wat er kon gebeurd zijn”, zegt hij. De toegesneld­e hulpdienst­en namen de reanimatie over. “Het jonge slachtoffe­r is daarna in zorgwekken­de toestand naar het ziekenhuis gebracht”, aldus Bruyns. Zaterdagav­ond was de toestand van het kind nog steeds erg kritiek.

In alle hectiek belandde overigens ook het 4-jarige broertje van het slachtoffe­r in het water. Hij raakte gelukkig niet ernstig gewond en kon snel op het droge gebracht worden. Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Waarschijn­lijk was een klein moment van onopletten­dheid de oorzaak.

De politie is een onderzoek gestart en zal onder meer de beschikbar­e camerabeel­den onderzoeke­n. Het familielid van het jonge slachtoffe­r werd opgevangen door de dienst slachtoffe­rzorg van de politie.

 ?? © BFM ?? Twee vissers zagen het jongetje en haalden hem uit het water.
© BFM Twee vissers zagen het jongetje en haalden hem uit het water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium