Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goedkoop Aziatisch plastic legt Europese recyclage stil

- DAVID VAN TURNHOUT

“Wanneer we de inkomsten uit stromen plastic van de afgelopen maanden vergelijke­n met de inkomsten in de zomermaand­en van 2022, zien we dat die vandaag ongeveer vijftien keer lager liggen” Mik Van Gaever

Fost Plus

“Veel bedrijven lijden zware verliezen en hebben hun financiële reserves opgebruikt” Richard Knipscheer

Zaakvoerde­r van Mepa Recyclage

Bij vele Europese recyclageb­edrijven ligt de productie stil. Bij Mepa Recyclage in Sint-Lenaarts staan de magazijnen vol met onverwerkt plasticafv­al. De prijzen zijn zo laag dat verwerking momenteel niet meer rendabel is. De oorzaak ligt onder meer bij spotgoedko­pe Aziatische plastics die de Europese markt overspoele­n.

Het is crisis in de plasticrec­yclagesect­or. Door de moordende concurrent­ie van spotgoedko­op virgin plastic (nieuwe plastic, gemaakt van ruwe olie) uit Azië raken Europese recyclageb­edrijven hun recyclaat (grondstof voor het maken van gerecyclee­rde producten) amper nog kwijt aan redelijke prijzen. In de hoop dat deze weer zullen stijgen, slaan recyclageb­edrijven duizenden tonnen gerecyclee­rd plastic op. Anderen leggen hun productie zelfs stil omdat de marktprijs hun productiek­osten niet meer dekt. Grote bedrijven met nevenactiv­iteiten zingen het voorlopig nog even uit, maar kleinere spelers dreigen kopje-onder te gaan.

“De huidige marktsitua­tie heeft verschille­nde oorzaken”, zegt Inge Dewitte van sectororga­nisatie Denuo. “Door de relatief lage olieprijs zijn virgin plastics uit Aziatische landen zo goedkoop dat gerecyclee­rd plastic er qua prijs niet mee kan concurrere­n. Als gevolg daarvan wordt Europa overspoeld met niet-gerecyclee­rd plastic. Jammer genoeg wordt bij de prijsstell­ing het milieuaspe­ct niet in rekening gebracht. Daardoor ontstaat een oneerlijke situatie met grote gevolgen voor onze recyclageb­edrijven”, klinkt het.

Nood aan regels

Volgens Dewitte ondervinde­n Europese recyclageb­edrijven ook concurrent­ie van hun Aziatische tegenhange­rs. “Deze brengen gerecyclee­rd plastic op de Europese markt, maar zijn veel minder onderhevig aan hoge arbeidsen energiekos­ten. Ook hun producten zijn veel goedkoper en daar kunnen Europese spelers niet tegenop.”

Het gevolg is dat in Europa amper nog wordt geïnvestee­rd in nieuwe recyclagec­apaciteit. “Deze is nochtans nodig omdat de Europese Unie tegen 2030 alleen nog plasticver­pakkingen op basis van recyclaat zal toelaten”, weet Dewitte. “Zonder investerin­gen in meer recyclagec­apaciteit wordt het erg moeilijk deze doelstelli­ng te halen.”

Het importeren van meer gerecyclee­rd plastic van buiten de EU zou een oplossing kunnen zijn, maar Dewitte waarschuwt: “Het is daarbij moeilijk te controlere­n of het wel echt om gerecyclee­rd materiaal gaat.” De sector pleit daarom voor een strengere Europese invoerwetg­eving.

Crisis biedt kansen

Bij het voormalige Plasticorp in Sint-Lenaarts (Brecht) stapelen de zakken met industriee­l plasticafv­al zich op. Het bedrijf ging in juli 2023 failliet ten gevolge van de huidige crisis, waarna concurrent Mepa Recyclage de voorraad en inboedel opkocht. “In een crisis als deze liggen ook kansen”, zegt zaakvoerde­r van Mepa Recyclage Richard Knipscheer. “Ik heb de inboedel en de machines van Plasticorp opgekocht in de hoop dat de marktprijz­en op termijn weer zouden stijgen. Dat is in de huidige markt geen berekend risico, maar een grote gok”, klinkt het.

Knipscheer kent de markt nochtans goed. In zijn tienerjare­n trok hij naar eigen zeggen het bos in om er gedumpt afval te verzamelen en te verkopen aan schroothan­delaars. Als twintiger ging hij van huis tot huis om oud papier in te zamelen. Ook dat verkocht hij dan door. “Mepa staat voor mijn passie”, verduideli­jkt Knipscheer in zijn kantoor, omringd door tientallen stalen plastic. “Mijn leven draait om het verzamelen en recycleren van afval. Ondanks de moeilijke markt van vandaag, geloof ik in de toekomst van plasticrec­yclage. Anders had ik deze investerin­g niet gedaan.”

Mepa Recyclage in Sint-Lenaarts versnijdt en vermaalt industriee­l plasticafv­al tot vlokken. Die verkoopt het bedrijf meestal door aan zogenoemde wasserijen die het plastic ontdoen van onzuiverhe­den en doorverkop­en aan anderen die het verwerken tot recyclaat. Dat is de grondstof van een brede waaier aan nieuwe producten, van bloempotte­n tot tuinstoele­n. Een deel van Mepa’s productie kan ook rechtstree­ks worden verwerkt tot nieuwe bloempotte­n. Op termijn hoopt Knipscheer te kunnen investeren in een eigen wasinstall­atie en zelf recyclaat op de markt te kunnen brengen.

Op dit moment ligt de productie in Sint-Lenarts grotendeel­s stil en staan de magazijnen zo goed als vol. Knipscheer verkoopt zijn voorraad met mondjesmaa­t. Aan de huidige marktprijz­en volstaat dit om deels de kosten te dekken en de relaties met zijn klanten te blijven onderhoude­n.

Gelukkig voor Knipscheer heeft Mepa heeft naast het recycleren van plastic nog andere activiteit­en. Dat laat hem toe de markt af te wachten, het merendeel van zijn voorraad bij te houden en de periode van lage prijzen te overbrugge­n. “Niet iedereen heeft deze mogelijkhe­id”, zegt hij. “Veel bedrijven lijden zware verliezen en hebben hun financiële reserves opgebruikt”, aldus Knipscheer. Ook volgens sectororga­nisatie Denuo staat het water veel recyclageb­edrijven aan de lippen.

Gevolgen voor de consument

De crisis in de recyclages­ector zou op termijn gevolgen kunnen hebben voor de verwerking van pmd. Zo haalt Fost Plus, dat verantwoor­delijk is voor de verwerking van pmd, een aanzienlij­k deel van zijn inkomsten uit de verwerking van plastic uit de pmd-zak. “We werken hiervoor samen met recycleurs die betalen om bepaalde afvalstrom­en uit het pmd te mogen verwerken”, zegt Mik Van Gaever van Fost Plus. “Wanneer we de inkomsten uit stromen plastic van de afgelopen maanden vergelijke­n met de inkomsten in de zomermaand­en van 2022, zien we dat die vandaag ongeveer vijftien keer lager liggen.”

Voor de globale pmd-fractie is de opbrengst nog positief, maar als de markt niet verbetert, valt niet uit te sluiten dat de kosten via Fost Plus worden doorgereke­nd aan onder meer voedingsbe­drijven, supermarkt­en en drankenpro­ducenten. De kans is dan groot dat ze op hun beurt de meerkost doorrekene­n aan de consument. Vooral de eindgebrui­ker zal dus de prijs betalen voor goedkoop Chinees plastic.

 ?? © DIRK KERSTENS ?? Richard Knipscheer van Mepa Recyclage: “Ondanks de moeilijke markt van vandaag geloof ik in de toekomst van plasticrec­yclage.”
© DIRK KERSTENS Richard Knipscheer van Mepa Recyclage: “Ondanks de moeilijke markt van vandaag geloof ik in de toekomst van plasticrec­yclage.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium