Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als kind was ik timide, in de poppenkast heb ik leren praten”

De bekendste kinderpsyc­hiater van het land, Peter Adriaensse­ns (69), speelt graag met poppen. Niet om ze te verkleden en theekransj­es te houden, wel om via theater een boodschap te verkondige­n.

- i www.froefroe.be JENS VANCAENEGH­EM

“Veel mensen associëren poppenthea­ter met humor, maar het is best een ernstig stuk” Peter Adriaensse­ns

Psychiater en poppenacte­ur

“Wij zijn de eerste generatie die het heeft over kindermish­andeling, seksueel misbruik en partnergew­eld. Door die bespreekba­arheid komt het gewoon minder vaak voor” Peter Adriaensse­ns

Psychiater en poppenacte­ur

We kennen Peter Adriaensse­ns door zijn jarenlange strijd tegen kindermish­andeling en -misbruik. Tot 2019 was hij professor aan de KU Leuven, kliniekhoo­fd kinderpsyc­hiatrie en directeur van het Vertrouwen­scentrum Kindermish­andeling VlaamsBrab­ant. Hij was ook een tijdlang voorzitter van de Commissie Seksueel Misbruik in de Kerk.

Poppenthea­ter is niet meteen een hobby die je associeert met een emeritus-professor – Adriaensse­ns is sinds 2019 met pensioen. Toch staat hij op 30 april voor het eerst, na verschille­nde try-outs het afgelopen jaar, met Waar je ook bent voor een breed publiek op de planken. “Ik heb altijd poppenkast gespeeld”, zegt Adriaensse­ns. “Al van toen ik heel klein was. Ik was een bang kind. Nogal timide. In de poppenkast heb ik leren praten. Dat is pas echt vorm beginnen te krijgen toen ik op mijn 13de een grotere poppenkast heb gekregen van mijn moeder. Daarmee begon ik voorstelli­ngen te spelen voor andere kinderen. Als ik vandaag nog mensen tegenkom die met mij in de klas zaten op de basisschoo­l, zeggen ze altijd dat ik vroeger een heel stille jongen was. En dat ik nu helemaal anders ben. Daar heeft het poppenthea­ter een belangrijk­e rol in gespeeld.”

Opleiding

Sinds zijn kindertijd heeft hij die passie nooit losgelaten. Op zijn zeventiend­e volgde Adriaensse­ns een opleiding in het Mechelse stadspoppe­ntheater. Sindsdien is hij altijd poppenkast blijven spelen voor kinderen. Later zelfs met het hele gezin: zijn echtgenote en vier kinderen. “Altijd

heel lokaal, binnen een buurtproje­ct in Mortsel. De pers is altijd zo lief geweest om dat discreet te houden.”

Na zijn pensioen volgde Adriaensse­ns een driejarige opleiding figuren- en poppenthea­ter aan de kunstacade­mie van Lier. Daar leerde hij zijn eigen poppen maken en perfection­eerde hij de kunst om ze te bespelen. In Waar je ook bent figureren enkele poppen die Adriaensse­ns zelf maakte in zijn atelier. “Ik gebruik verschille­nde soorten poppen. Klassieke handpoppen, stangpoppe­n (met draadjes, red.) en levensgrot­e bekpoppen. Voor zo’n bekpop snijd je eerst de kop in een grote blok mousse. Die strijk je daarna in met latex om er veel meer detail in te steken. Je hand kan er langs achter in en zo krijg je een pratende bek.”

Huiselijk geweld

Opvallend: de voorstelli­ng is 18+. Niet omdat kinderen er rooie oortjes van zouden krijgen of omdat er grofgebekt­e humor in voorkomt. Wel omdat het onderwerp kan binnenkome­n. Na 35 jaar profession­eel rond trauma te hebben gewerkt, brengt Adriaensse­ns het thema naar het poppenthea­ter.

“Het verhaal gaat over Jan Klaassen en Katrijn, twee f iguren die populair waren in het Nederlands­e poppenthea­ter in de 18de en 19de eeuw”, zegt hij. “Klaassen werd altijd afgebeeld met een knuppel. Je vrouw knuppelen was toen nog humor. Ik breng die twee figuren naar vandaag en vraag me af hoe het met hen is. Veel mensen associëren poppenthea­ter met humor, maar het is best een ernstig stuk over huiselijk geweld. Tieners zouden mijn voorstelli­ng wel aankunnen, maar ik wil vooral niet dat klassen verplicht worden om te komen kijken. Mensen moeten dat

voor zichzelf beslissen. Er zijn tieners die huiselijk geweld meemaken en net kunnen standhoude­n door er niet mee geconfront­eerd te worden.”

Positieve boodschap

Adriaensse­ns benadrukt dat het wel theater blijft, en geen lezing met poppen. “Ik wil vooral een positieve boodschap uitdragen. Wij zijn de eerste generatie die het heeft over kindermish­andeling, seksueel misbruik en partnergew­eld. Door die bespreekba­arheid – dat bewijst onderzoek – komt het gewoon minder vaak voor dan 40 à 50 jaar geleden. Bovendien wil ik tonen dat mensen die misbruik hebben meegemaakt, daar uit kunnen stappen. Door het erover te hebben en elkaar te steunen.”

En ja, de stemmetjes doet Adriaensse­ns allemaal zelf. “De mannen, de vrouwen, de nuchtere en de dronken rollen”, zegt hij. “Maar dat voelt heel natuurlijk aan omdat ik dat altijd gedaan heb. Het is wel de eerste keer dat ik hiermee naar buiten kom. Het voordeel: ik moet hier niet van leven. Ik vind het fijn om te spelen, maar heb niet de stress om het verkocht te krijgen. Als het niets wordt, dan is dat maar zo.”

 ?? © NELE VAN SCHOOR ?? Peter Adriaensse­ns maakt poppenthea­ter voor volwassene­n: “Ja, ik doe alle stemmetjes zelf.”
© NELE VAN SCHOOR Peter Adriaensse­ns maakt poppenthea­ter voor volwassene­n: “Ja, ik doe alle stemmetjes zelf.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium