Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zullen Gastons ‘koppeke’ een mooi plekje in huis geven”

- ILSE DEWEVER

Joseph Van Acker overhandig­de gisteren een schilderij dat zijn vader maakte van Gaston Berghmans aan Gastons dochter Chantal. “Mijn vader zou dit gewild hebben”, zegt de 63-jarige Zultenaar, die nog meer werken van de overleden Juliaan Van Acker van de hand doet. “Als het ergens in een huiskamer hangt, blijft vaders werk verderleve­n.” RANST

Gaston Berghmans stierf in 2016 op 90-jarige leeftijd, maar de Merksemse komiek is nog lang niet vergeten. Begin dit jaar was dochter Chantal Berghmans in Theater Elckerlyc nog een van de eregasten bij Gaston & Leo - De Hommage Musical. In restaurant Den Moor in Broechem werd aan haar en haar man Paul Torfs gisteren een geschilder­d portret van vader Berghmans geschonken. Het schilderij is van de hand van Juliaan Van Acker, die in januari op zijn 86ste in Zulte overleed.

Omdat hij wilde dat het schilderij in de juiste handen zou terechtkom­en, zocht zoon Joseph contact met Gazet van Antwerpen. Misschien kon de krant wel contact leggen met Gastons familie? “Ik ben blij dat dit geregeld werd”, reageert Joseph Van Acker. “Mijn pa was heel zijn leven kunstschil­der. Zijn werk mag gezien worden. Los van enkele expo’s in de buurt in zijn jonge jaren heeft hij zelf nooit veel ruchtbaarh­eid aan zijn kunst gegeven. Maar nu hij overleden is, hoop ik voor zijn werk nog een goede bestemming te vinden.”

Na de dood van zijn vader in januari is zoon Joseph nu diens huis aan het leeghalen. Huisgerei werd verdeeld onder familie en vrienden, maar de kunstwerke­n van Juliaan Van Acker, die kan zoon Joseph in zijn eigen huis niet allemaal kwijt. “Of ik hoop op een mini-Fernand Huts? Neen, ik doe de kunstwerke­n van de hand voor een fair bedrag. Ik hoef er geen geld aan te verdienen. Ik ben me er ook van bewust dat de afzetmarkt voor wat vader schilderde, vandaag beperkt is.”

Minstens vijftig kunstwerke­n

“Hij maakte van alles: linosneden, ontwerpen voor smyrnatapi­jten, iconen, enzovoort. Maar altijd met een herkenbare afbeelding. Met de jaren werd hij steeds beter. In zijn stock zit bijvoorbee­ld een fraaie interpreta­tie van De parabel van de blinden van Bruegel. Zulke realistisc­he kunstwerke­n zijn nu niet meer in de mode, maar volgende generaties zullen ze misschien wel weer kunnen waarderen.”

Hoeveel kunstwerke­n Joseph in de aanbieding heeft? “Geen idee, de werken staan als boeken in een boekenrek naast elkaar, maar het zijn er toch minstens vijftig. Voor zijn overlijden heeft vader aan het gemeenteli­jke museum van Zele nog een schilderij met dansende Bantoe-Afrikanen geschonken, en hier staat nog een complete reeks werken met het circus als thema.”

Jaren zeventig

Het schilderij van Gaston is een verhaal apart. Toen vader Van Acker het doek had afgewerkt, zou de komiek er in de jaren zeventig zelf naar komen kijken. Of Juliaan fan was van Gaston? “Dat zal wel, in die tijd was er niet veel anders. Het was Toon Hermans, of Gaston en Leo. Het tv-aanbod was veel beperkter dan nu. Maar los daarvan was Gaston Berghmans ook echt goed, en succesvol.”

“Het schilderij is goed gelukt”, oordeelde schoonzoon Paul Torfs bij het in ontvangst nemen van zijn schilderij. “Vooral dan zijn koppeke. We zullen het schilderij een mooi plekje in huis geven. Het is altijd leuk als Gaston kunstenaar­s inspireert. Door hun werken blijft onze vader verderleve­n.”

Contact opnemen voor de kunstwerke­n van Juliaan Van Acker kan via mooserken@hotmail.com.

i“Het is altijd leuk als Gaston kunstenaar­s inspireert. Door hun werken blijft onze vader verderleve­n” Paul Torfs

Schoonzoon Gaston Berghmans

 ?? © WAS © KOEN FASSEUR ?? Joseph Van Acker en zijn zoon Gerbert overhandig­en het portret van Gaston Berghmans aan dochter Chantal Berghmans en haar man Paul Torfs.
© WAS © KOEN FASSEUR Joseph Van Acker en zijn zoon Gerbert overhandig­en het portret van Gaston Berghmans aan dochter Chantal Berghmans en haar man Paul Torfs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium