Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen chauffeur, geen stuur en geen pedalen

Teslazalop­8augustusd­e‘Robotaxi’voorstelle­n,eenvolledi­gautonomew­agendiedet­axisectoro­pz’nkopmoetze­tten. De hamvraag is of het bedrijf van Elon Musk daar de technologi­e voor in huis heeft.

- ARTHUR DE MEYER

Een ‘Elon Musk’-momentje afgelopen vrijdag. Reuters meldde dat Tesla de ‘Model 2’ – hun relatief goedkope model ‘voor de massa’ – op de lange baan geschoven had ten voordele van de ontwikkeli­ng van hun ‘Robotaxi’s’. “Reuters liegt (opnieuw)”, aldus Musk op X. Het aandeel van Tesla nam een duik, waarop Musk aankondigd­e dat Tesla op 8 augustus die Robotaxi zal voorstelle­n. Waarop het aandeel herstelde.

Zoals de naam doet vermoeden, wordt die Robotaxi een volledig autonome wagen die de taxisector op z’n kop moet zetten door volledig zelfrijden­d te zijn. Een taxi zonder chauffeur dus. Het voertuig zou zelfs geen stuur of pedalen hebben. Nog volgens Reuters zouden toplui binnen Tesla gepleit hebben om alsnog een versie te maken met een stuur en pedalen – de ‘betaalbare’ model 2. Musk zou daarop geantwoord hebben alles te willen inzetten op autonome voertuigen die alle andere auto’s achterhaal­d zouden maken.

‘Masterplan’

Het is op z’n minst een gok te noemen. Eerst was ‘een betaalbare elektrisch­e auto voor de massa’ het einddoel van Musk z’n ‘masterplan’. Nu ziet het ernaar uit dat hij die stap wil overslaan.

Zogenaamde ‘level 5’-wagens – dat zijn auto’s die volledig autonoom zijn en waar passagiers niet moeten en kunnen ingrijpen bij noodgevall­en – zijn technologi­sche hoogstandj­es. “Ze bestaan wel degelijk”, zegt Steven Latré, hoofd AI en expert autonome voertuigen bij Imec. “In San Francisco rijden volledig autonome wagens van Waymo. Maar ze zijn bijzonder duur om te maken.” Het arsenaal aan sensoren die nodig zijn om volledig autonoom te zijn, is bijzonder complex en duur om produceren.

“De consensus is dat een combinatie van gewone camera’s, radar en LIDAR nodig is.” Dat laatste staat voor Light Detection and Ranging. Met lasers kan een LIDAR-sensor de afstand van objecten inschatten. Zonder LIDAR, radar of andere iets meer geavanceer­de sensoren zouden die wagens ‘te weinig zien’ bij felle regen, mist of andere moeilijke rijomstand­igheden. Zo’n sensor is trouwens bijzonder duur. “Een LIDAR-sensor bevat heel veel bewegende onderdelen. Dat is een pak duurder om te produceren dan een ‘gewone’ camera met een statische sensor.”

Enkel camera’s

Tot nu heeft Tesla altijd vastgehoud­en aan ‘gewone’ camera’s. “Ook de huidige Tesla’s met ietwat zelfrijden­de capaciteit­en hebben enkel camera’s”, zegt Latré nog.

“De huidige level 5-wagens zijn ‘over-engineered’, zitten propvol verschille­nde types sensoren en zijn dus bijgevolg erg duur om te bouwen. Maar omdat het kostenbesp­arend potentieel van een robotaxi zo hoog is, houdt het zakelijk wel steek. Een ‘premium’ van 25.000 euro aan sensoren is het wel waard als je zo geen chauffeurs meer moet betalen.” Ook: de marges op wagens in het middensegm­ent zijn bijzonder nipt. Zeker nu het Chinese BYD zich op die markt toespitst en Tesla in moeilijke papieren verkeert als gevolg van de lancering van hun Cybertruck, is de concurrent­ie moordend. Bovendien kondigde Tesla vorige dinsdag teleurstel­lende verkoopsre­sultaten in het eerste kwartaal van dit jaar aan. De markt voor elektrisch­e auto’s doet het in de Verenigde Staten minder goed dan verwacht.

“Een ‘premium’ van 25.000 euro aan sensoren is het wel waard als je zo geen chauffeurs meer moet betalen” Steven Latré

Hoofd AI en expert autonome voertuigen bij Imec

 ?? © TESLA ?? Een concepttek­ening van de Robotaxi uit de oude doos van Tesla zelf.
© TESLA Een concepttek­ening van de Robotaxi uit de oude doos van Tesla zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium