Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VDAB ontvangt meer dan 500 Van Hool-inschrijvi­ngen

- DIRK HENDRIKX

Bij de VDAB hebben zich gisteren al 531 ontslagen werknemers van Van Hool fysiek ingeschrev­en. Nog een onbekend aantal heeft dat online gedaan of via het 0800-nummer. Drie outplaceme­ntkantoren zullen hen mee begeleiden naar een nieuwe job.

Speciaal voor de mensen van Van Hool heeft de VDAB drie tijdelijke kantoren geopend in Lier, Heist-op-den-Berg en Herentals. “Om 8 uur stonden er al te wachten, terwijl de deuren pas om 9 uur opengingen”, zegt Joke Van Bommel van de VDAB. “In totaal waren er al 531 inschrijvi­ngen op de drie locaties. Hoeveel online en telefonisc­h, daar hebben we nog geen zicht op.” Inschrijve­n moet binnen de acht dagen gebeuren om recht te hebben op een werklooshe­idsuitkeri­ng en later op eventuele tewerkstel­lingsmaatr­egelen, opleidinge­n of stages. “We merken dat mensen snel alles in orde willen hebben, zodat ze weer verder kunnen. Voor alle ontslagen werknemers bieden we ook begeleidin­g aan door een outplaceme­ntkantoor, dat ook oog heeft voor de opvang na de klap van het faillissem­ent. Sommigen kunnen dat niet zo gauw een plaats geven, anderen maken sneller de switch of vinden snel nieuw werk. Maar de meerderhei­d heeft het moeilijk. Ze zijn niet alleen hun job kwijt, maar ook een team, een vertrouwde omgeving waarin ze graag werkten.”

Lieve Heene bezocht de drie locaties als provinciaa­l manager van VDAB Antwerpen. “De klanten waren heel vriendelij­k en lieten zich niet negatief uit over de VDAB. Ze hebben alleen een beetje het gevoel van in een slechte soap te zijn beland.” Heel wat werknemers koesteren nog de hoop om opnieuw aan de slag te kunnen bij Van Hool. “Ze denken dat ze er wel bij zullen zijn. Er zijn ook traantjes gevloeid bij mensen die erg geschrokke­n zijn. Anderen hadden het al langer zien aankomen en zijn blij dat er nu duidelijkh­eid is. Veel mensen hadden behoefte aan een babbel.”

De VDAB had de grootste toeloop verwacht in Lier, maar uiteindeli­jk kwamen er zo’n 260 mensen opdagen in Heist-opden-Berg, ongeveer 160 in Lier en een honderdtal in Herentals. De tijdelijke kantoren blijven nog tot dinsdag open.

Gratis outplaceme­nt

Vanwege de hoge aantallen zullen drie outplaceme­ntkantoren, in samenwerki­ng met de VDAB, gespeciali­seerde begeleidin­g bieden. Het gaat om SBS, Travvant en Hura. “De vraag is eerst hoe snel en op welke manier de doorstart zal verlopen”, zegt Inge Peeters, projectcoö­rdinator bij het in Beerse gevestigde Hura. “Soms gaan mensen liever niet terug na een faillissem­ent, door de stress die ze hebben meegemaakt of vanwege de collega’s die ontslagen zijn. Het hangt ook af van hoe de overnemer tewerkgaat: worden hele teams opnieuw aangeworve­n of bekijken ze het meer individuee­l? Natuurlijk zullen veel mensen ook graag terug willen naar dezelfde functie op dezelfde locatie. Vaak zijn ze trots op hun werk, dat ze altijd met veel toewijding gedaan hebben.”

Gemiddeld bevat zo’n traject 60 uur begeleidin­g, gespreid over zes maanden. De kostprijs daarvan, als een bedrijf het betaalt, is minimaal 1.800 euro. Iedereen die ontslagen wordt in een faillissem­ent heeft recht op gratis outplaceme­nt via de VDAB. “Wij werken vaak in situaties met veel emotie, maar we kunnen de mensen ook weer perspectie­f geven en even tot rust laten komen. Soms kiezen mensen voor een totale ommekeer. Sommigen stapten bijvoorbee­ld nog in het onderwijs of in de zorg, en dat na een technisch beroep te hebben uitgeoefen­d.” Of het ook lukt, outplaceme­nt? “We hebben recentelij­k nog verschille­nde grote faillissem­enten gedaan. Twee derde van de mensen die we begeleidde­n, vonden opnieuw werk.”

“De meerderhei­d heeft het moeilijk. Ze zijn hun job en ook een team kwijt, een vertrouwde omgeving waarin ze graag werkten” Joke Van Bommel

VDAB

 ?? © BENOIT DOPPAGNE ?? VDAB schakelt drie outplaceme­ntkantoren in.
© BENOIT DOPPAGNE VDAB schakelt drie outplaceme­ntkantoren in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium