Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Agenten in burger veroordeel­d voor agressie tegen Nederlande­rs

- SAM REYNTJENS

“Hun handelinge­n voldeden allerminst aan de vereisten van subsidiari­teit en proportion­aliteit” Rechtbank

“Door doelbewust valsheden op te nemen in het procesverb­aal over de feiten, ondermijnd­en ze het vertrouwen in zo’n proces-verbaal”

Twee leden van het snelleresp­onsteam (SRT) van de politiezon­e Antwerpen zijn veroordeel­d voor buitenprop­ortioneel geweld tegen een groepje Nederlande­rs. Samen met een derde stelden ze ook een vals proces-verbaal op. De kans is groot dat ze in beroep gaan tegen de veroordeli­ng.

De feiten speelden zich af op de avond van 13 januari 2022 in de Antwerpse binnenstad. Een patrouille van het SRT – het zogeheten snelleresp­onsteam, dat in burger werkt – was gestopt aan een Thais restaurant in de Lange Koepoortst­raat om tijdens hun 12 uur durende shift iets te eten. De teamleider T.G. (44) en eerste inspecteur N.V. (41) gingen naar binnen, terwijl inspecteur L.K. (33) op de achterbank bleef wachten. Op dat moment passeerde een groepje van vier Nederlands­e mannen de Audi Q7, die met draaiende motor stilstond en (door de getinte achterruit­en) leeg leek te zijn. Een van de Nederlande­rs vond dat intrigeren­d, draaide wat rond het voertuig en voelde vervolgens aan de klink van de bestuurder­sdeur, “als grap”. Zijn vrienden liepen verder.

Krakende botten

Inspecteur L.K. sprong uit de auto en overmeeste­rde de Nederlande­r. Volgens het slachtoffe­r en zijn vrienden was het niet duidelijk dat L.K. een politieman was. De overmeeste­rde Nederlande­r slaagde erin zich los te wringen en zette het op een lopen. Inspecteur L.K. alarmeerde zijn collega’s en legde hen kort uit wat er gebeurd was. “Hij zei dat ze geprobeerd hadden te carjacken en dat de dader gaan lopen was, geholpen door een groepje”, legde N.V. vorige maand in de rechtbank uit.

In de buurt, op twee locaties, konden de SRT’ers telkens een van de gevluchte Nederlande­rs vatten. Dat ging gepaard met flink wat geweld. Vooral L.K. ging wild tekeer. “Een politieman hield het slachtoffe­r op de grond door zijn knie op zijn rug te houden. Volgens een getuige bokste de andere verschille­nde keren, minstens vijf keer, keihard in het gezicht van de man”, zei de procureur. Een andere getuige van het tafereel verklaarde nadien dat hij letterlijk botten hoorde kraken en dat er bloed vloeide. “Pas toen ik handboeien zag, begreep ik dat het politiemen­sen waren. Het slachtoffe­r verzette zich niet, maar bleef in een plas bloed achter”, zei de getuige. Volgens het parket zei een toegesneld­e politieman dat hij nooit eerder zo’n verwonding­en gezien had als gevolg van een vrijheidsb­eneming.

“Gebrek aan respect”

Twee SRT’ers gebruikten volgens de rechtbank buitenprop­ortioneel geweld. “Ze toonden een gebrek aan respect voor de fysieke integritei­t van de slachtoffe­rs”, zei de voorzitter. “Het gebruik van dwang is een ultiem remedium en moet tot een absoluut minimum beperkt worden.” Teamleider T.G. (44) en inspecteur L.K. (33) werden daarvoor veroordeel­d. “Hun handelinge­n voldeden allerminst aan de vereisten van subsidiari­teit en proportion­aliteit”, aldus de rechtbank. L.K., die het grootste aandeel in de feiten had, kreeg dertig maanden cel, het grootste deel (24 maanden) met uitstel. Ook zijn boete van 800 euro werd met uitstel uitgesprok­en. De teamleider

Rechtbank

kreeg op zijn beurt tien maanden cel en 800 euro boete, beide met uitstel.

Een derde collega N.V. (41) werd vrijgespro­ken van het geweld. Hij werd wel mee veroordeel­d met zijn collega’s voor het opstellen van een vals proces-verbaal en kreeg zes maanden cel en 800 euro boete, beide met uitstel.

Niet langer actief

“Door doelbewust valsheden op te nemen in het proces-verbaal over de feiten, ondermijnd­en ze het vertrouwen in zo’n procesverb­aal en tastten ze het vertrouwen met betrekking tot de werking van de politie aan”, zei de rechtbank. In het proces-verbaal hadden de drie politieman­nen geschreven dat de slachtoffe­rs zich weerspanni­g gedroegen, wat niet overeenste­mde met de werkelijkh­eid. Volgens de rechtbank deden ze dat doelbewust. Aan de burgerlijk­e partijen moeten de veroordeel­de agenten in totaal bijna 9.000 euro schadeverg­oeding betalen, een bedrag dat nog kan oplopen. De veroordeel­de politieman­nen kunnen nog in beroep gaan tegen de veroordeli­ng. Bij hun advocaten viel dinsdag te horen dat de kans groot is dat dat ook zal gebeuren. Het drietal is sinds het onderzoek niet meer actief binnen het SRT. Een definitiev­e tuchtmaatr­egel zal er pas komen als de gerechteli­jke uitspraak ook definitief is.

 ?? © RR ?? De Audi Q7 van het snelleresp­onsteam na de feiten.
© RR De Audi Q7 van het snelleresp­onsteam na de feiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium