Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het is van moetens met Conner

- Redacteur Dirk Hendrikx brieven@gva.be

Vergeet de Conner van de ranzige nachtelijk­e tirade in een café, vergeet de Conner van de vage beschuldig­ingen over grensovers­chrijdend gedrag, vergeet de Conner die verkrampt pers en publiek toespreekt. En die het dan niet over politieke kwesties heeft, maar noodgedwon­gen over zichzelf. Vergeet dat allemaal, het mateke is terug. Zo kondigt althans Vooruitvoo­rzitter Melissa Depraetere de terugkeer van haar voorganger aan: “Mijn compagnon de route, mijn mateke, onze Conner is terug.”

Of het mateke ook echt terug is, valt af te wachten. Kan Conner Rousseau zijn politieke onschuld nog herwinnen? De Conner van vroeger was een verfrissen­de verschijni­ng in de Wetstraat. Hij had lef, hij vond zijn eigen toon, hij ging tegen clichés en taboes in, hij gaf zijn krasselend­e partij een nieuwe dynamiek en hij kon ook pragmatisc­h en een betrouwbar­e onderhande­laar zijn. Met zo’n voorzitter kon Vooruit naar de oorlog. Heel wat jonge en weifelende kiezers zagen hem wel zitten. En de N-VA vond in hem een geschikte partner om later met de PS te onderhande­len. Hij werd zelfs getipt als mogelijke premier. Dat hele verhaal is vastgelope­n in de aanhoudend­e privéperik­elen.

Zijn achterban leek hem wel trouw te blijven. In de mediahetze over de vage beschuldig­ingen kozen ze zijn kant. Maar toen kwam het café-incident en verdween Conner van het toneel. Of hij vandaag nog dezelfde impact heeft, niemand die het weet. Of hij het weer overtuigen­d over de inhoud kan hebben zonder dat zijn persoon in de weg zit, zal hij moeten bewijzen.

Het verbaast niet dat Vooruit hem weer met tromgeroff­el binnenhaal­t. In de peilingen zitten de socialiste­n weer op hun bodemkoers en dat is op zich een ontnuchter­ende vaststelli­ng. Het enthousias­me in de aankondigi­ng klinkt daarom wat schril: het is van moetens. Niet dat Vooruit een eenmanspar­tij is, maar zonder Conner mist ze de sprankel om te scoren. Melissa Depraetere, Caroline Gennez, Jinnih Beels, Frank Vandenbrou­cke…: ze hebben hem nodig als trekker, al is het dan in de gedaante van lijstduwer.

Dat toont meteen dat de kaarten gecomplice­erd liggen. Conner moet de partij weer optillen, maar Melissa Depraetere is nog wel voorzitter. Het is nog maar een halve comeback, een vraag aan de kiezer om hem weer in de armen te sluiten. Eén verliezer is er al zeker. Conner gaat waarschijn­lijk over Kurt De Loor springen, de nummer drie op de Oost-Vlaamse lijst. Die zou zo na twintig jaar zijn zitje verliezen. Hij heeft al laten weten toch blij te zijn met de terugkeer van Conner. Nu nog een pak kiezers, dan is het mateke weer vertrokken.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium