Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opvallend meer ‘eendagszie­ken’

Het aantal werknemers dat zich drie keer of meer ziek meldde in een jaar tijd, ligt opvallend hoog. Zit de afschaffin­g van het doktersbri­efje voor één dag daar voor iets tussen?

- KRISTOF SIMOENS

Sinds eind november 2022 hoeven werknemers in grote bedrijven (meer dan 50 werknemers) geen medisch attest meer voor te leggen voor één dag afwezighei­d. Dat mag wel maar maximaal drie dagen per jaar en enkel voor de eerste dag van de afwezighei­dsperiode. Uit een nieuwe studie van Securex blijkt dat die ‘afschaffin­g’ flink impact heeft op het ziekteverz­uim.

Het onderzoek werd gevoerd op basis van de loongegeve­ns van een kleine 200.000 werknemers bij 23.688 bedrijven. “Vooral het percentage werknemers dat zich drie keer of meer ziek meldt in één jaar tijd steeg. Het ging omhoog met 2,2 procent tot 16 promeer cent”, zegt Heidi Verlinden, onderzoeks­ter bij Securex. Tegelijker­tijd daalde het percentage werknemers met afwezighei­dsdagen met 3,3 procent. “En de algemene ziektefreq­uentie op jaarbasis bleef nagenoeg stabiel op 1,3 keer.”

Foertdag?

Op zoek naar een verklaring vond Securex een opvallend verschil. “In bedrijven met méér dan 50 mensen steeg het percentage werknemers dat zich drie keer of ziek meldde in één jaar tijd met 5,74 procent, terwijl er een daling was van 3,88 procent in kleinere bedrijven. Toen we inzoomden op de eendagsafw­ezigheden, bleken die drie keer sneller gestegen in de grotere bedrijven — waar geen ziektebrie­fje meer vereist is voor één dag afwezighei­d, — dan in de kleinere — waar wel nog een doktersbri­efje nodig is, ook voor één dag.” Dat tonen de cijfers in de grafiek ook aan.

Of al die afwezigen van één dag er dan de kantjes af lopen of zichzelf trakteren op een baal- of foertdag je, dat wil Verlinden niet gezegd hebben. “Misschien zitten er wel tussen, maar ik denk dat de meeste eendagsafw­ezigen zich wel degelijk niet lekker voelen en redeneren: ‘Als ik me morgen beter voel, ga ik werken, zo niet ga ik naar de dokter’. Want als we de afwezighed­en voor twee, drie of meer dagen tot één maand vergelijke­n, dan zien we geen verschil tussen grote en kleine bedrijven.”

“Nog meer onderzoek nodig”

Nochtans gaven eerdere studies aan dat de afschaffin­g van het ziektebrie­fje geen effect had op het absenteïsm­e. “Wij zagen in de eerste helft van 2023 nog geen significan­t effect op het korte ziekteperc­entage”, geeft Verlinden toe. “Misschien gebeurde de analyse te snel en was de nieuwe regeling nog onvoldoend­e bekend. We bekeken toen ook enkel het totale ziekteperc­entage: het effect van meer eendagsafw­ezigheden wordt ‘weggemidde­ld’ naarmate je langere afwezighed­en meetelt. En de eerste analyses gebeurden bij pioniers, vermoedeli­jk bedrijven met een goede balans tussen aandacht voor resultaten en oog voor welzijn.”

Hadden de Unizo’s en VBO’s van deze wereld het dan toch bij het rechte eind toen ze de afschaffin­g van het doktersbri­efje verketterd­en omdat het tot misbruik zou leiden? “Daarvoor is verder onderzoek nodig”, zegt Verlinden. “De afschaffin­g van het ziektebrie­fje had tijdens de eerste helft van 2023 geen effect op de kosten; dat lijkt nu wel het geval, zij het in beperkte mate. Al gaat het vooral om indirecte kosten, zoals administra­tie. Meerdere korte afwezighed­en wegen wel zwaarder door dan één langdurige.”

“Ik denk dat de meeste eendagsafw­ezigen zich wel degelijk niet lekker voelen en redeneren: als ik me morgen beter voel, ga ik werken, zo niet ga ik naar de dokter”

Heidi Verlinden

Onderzoeks­ter bij Securex

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium