Gazet van Antwerpen Stad en Rand

30-jarige Mechelaar sterft tijdens Marathon van Parijs

Een 30-jarige Mechelaar is afgelopen zondag tijdens de bekende Marathon van Parijs overleden. De man zakte, wellicht door hartproble­men, in elkaar. Hij werd nog gereanimee­rd, maar stierf iets later in het ziekenhuis.

-

THEO DERKINDERE­N, SVEN VAN HAEZENDONC­K, HéLèNE BACCAERT

MECHELEN

Aan de Schneider Electric Marathon van Parijs namen zondag meer dan 50.000 lopers deel. Onder hen ook de 30-jarige V. uit Mechelen. Op drie kilometer van de aankomst zakte de man in elkaar. De hulpdienst­en reanimeerd­en het slachtoffe­r gedurende een lange tijd en brachten hem in zorgwekken­de toestand over naar het ziekenhuis, waar hij overleed.

Aan de marathon namen nog heel wat Belgen deel. “Toen ik bijna aan de f inish van de marathon was, zag ik dat ze iemand aan het verzorgen of reanimeren waren. Ik wist niet om wie het ging. Pas woensdag hoorde ik dat het om een Belg ging die uiteindeli­jk overleden is”, getuigt een andere Vlaming die deelnam.

Gehuwd

De dood van V. komt bijzonder zwaar aan bij zijn familie en vrienden. “Enkele jaren geleden is hij gehuwd en samen met zijn vrouw had hij nog vele plannen. Na de Marathon van Parijs zouden ze nog een mooie reis gaan maken”, vertellen vrienden van V. aangeslage­n.

“V. is altijd een sportieve jongen geweest. Al van toen hij nog op de middelbare school zat. Toen al nam hij deel aan zowat alle sportwedst­rijden die er georganise­erd werden. Zowel op school als daarbuiten. Dat sportieve zat er toen al echt in. Later is hij gaan studeren en is zijn passie voor het lopen pas echt ontstaan, vermoeden we. De Schneider Elektric Marathon van Parijs was niet zijn eerste grote loopwedstr­ijd. Eerder dit jaar stond hij in Tervuren aan de start van de Druivenmar­athon. Geen echte marathon, maar toch ook een tocht van iets meer dan dertig kilometer.”

Veel vrienden

V. had veel vrienden en was een graag geziene persoon. “Typisch zo iemand met wie iedereen bevriend wilde zijn. Al van toen hij jong was. Zijn dood komt dan ook bijzonder zwaar binnen bij ons allemaal”, reageert een vriend op het vreselijke nieuws.

De organisati­e van de Parijse marathon vraagt aan de deelnemers bovendien om een recent medisch attest voor te leggen waarin een dokter verklaart dat de loper mag deelnemen aan de wedstrijd.

Populaire marathon

De Schneider Elektric Marathon is een van de grootste loopwedstr­ijden van Europa en enorm populair omdat onder meer de Champs Elysées, het kasteel van Vincennes en het bos van Boulogne op het parcours liggen. Ook lopen de deelnemers voorbij de Nôtre-Dame en de Eiffeltore­n. Ze passeren dus een stuk van het traject dat ook de renners traditione­el in de laatste rit van de Ronde van Frankrijk – met uitzonderi­ng van dit jaar: de Tour eindigt wegens de Olympische Spelen in Nice – moet af leggen.

De marathon werd overigens gewonnen door de Ethiopiër Mulugeta Uma. Die had twee uur en vijf minuten nodig om de tocht van 42 kilometer en 195 meter af te werken. De zege werd helaas overschadu­wd door het plotse overlijden van de Mechelaar.

“V. was typisch zo iemand met wie iedereen bevriend wilde zijn. Zijn dood komt dan ook bijzonder zwaar binnen”

Vriend van V.

 ?? © AFP AFP ?? Het parcours van de marathon loopt dwars door het centrum van de Franse hoofdstad.
© AFP AFP Het parcours van de marathon loopt dwars door het centrum van de Franse hoofdstad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium