Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwijndrech­ts burgercoll­ectief start PFAS-zaak tegen 3M USA

- GREG VAN ROOSBROECK

Burgercoll­ectief Darkwater 3M start een groepsvord­ering om een schadeverg­oeding te eisen van chemiereus 3M USA. Dat klinkt als een gevecht van David tegen Goliath. Maar ook David heeft gewonnen…

ZWIJNDRECH­T

Na de fabriek van 3M in Zwijndrech­t richt Darkwater 3M het vizier op het moederbedr­ijf van 3M in de Verenigde Staten. Het burgercoll­ectief startte een groepsvord­ering voor de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen om een schadeverg­oeding te eisen voor de jarenlange productie van de mogelijk schadelijk­e chemische stoffen PFOS en PFOA, onderdeel van de groep PFAS. Als alle schade wordt meegereken­d, kunnen de claims van de potentieel meer dan 100.000 mensen rond de fabriek oplopen tot in de miljarden.

Hoe groot is de kans dat ‘kleine Belgen’ het halen van een Amerikaans­e chemiereus? De ervaring is er alleszins. Geert Lenssens, de advocaat die het burgercoll­ectief verdedigt, kreeg 3M Zwijndrech­t reeds veroordeel­d tot het betalen van een schadeverg­oeding van 2.000 euro aan het gezin van Kurt Verstraete – in het bloed van de Zwijndrech­tenaar, dat van zijn vrouw en van zijn kinderen werden grote concentrat­ies PFAS aangetroff­en.

Daarnaast maakte Lenssens naam in schandaalz­aken rond Lernout & Hauspie, Fortis en Citibank. Met die laatste schopte hij het tot op de cover van de Amerikaans­e krant The Wall Street Journal.

Obstakels

Toch zijn er ook obstakels in zo’n David tegen Goliath-proces. “Eigenlijk kan de kleine man tegen het grote geld nooit iets beginnen”, zegt Adriaan de Gier, de Nederlands­e advocaat die zich al vijftien jaar specialise­ert in zogenaamde class action-rechtszake­n, onder meer tegen Fortis. “Gelukkig is er wel een steeds groter wordende markt van profession­ele procesfina­ncierders, institutio­nele partijen die investeren in dit soort procedures door de gerechtsko­sten te betalen. Het rendement zit ‘m dan in de ontvangst van bijvoorbee­ld twintig procent van de schadeverg­oeding die zo’n bedrijf moet betalen.”

Een tweede lastigheid is dat het voor de eiser moeilijker is om informatie te verzamelen dan voor degene die de fout gemaakt heeft. Een derde obstakel is de duur. “De veroorzake­r heeft er alle belang bij om het proces op de lange baan te schuiven. Als een uitspraak pas na zeventien jaar valt, komt tot negentig procent minder schuldeise­rs opdagen dan wanneer die snel zou vallen. De meeste mensen zijn overleden of zijn de zaak vergeten. Dat scheelt in het totaalbedr­ag. Bovendien kan het bedrijf de tijd gebruiken om het geld dat het nog niet moet uitgeven te beleggen.”

Europese wetgeving

Toch wordt meer dan ooit rekening gehouden met de kleine man, vindt Ab Flipse, claimexper­t en f inancieel activist, vooral bekend van de Nederlands­e woekerpoli­saffaire. “In tegenstell­ing tot vroeger zijn collectiev­e procedures vandaag erg goed ingeburger­d. Bovendien werd op Europees niveau een wetgeving ontwikkeld die het burgerorga­nisaties zoals Darkwater 3M, mits ze voldoen aan bepaalde eisen, makkelijke­r maakt om te procederen.”

Of zo’n collectief wint, hangt volgens Flipse af van verschille­nde zaken. “Het moet goeie advocaten hebben, sterke juristen, een degelijke strategie, een lange adem én een goeie communicat­ie naar de achterban.”

En die achterban moet zich volgens Flipse meer tonen. “Na 25 jaar sta ik er nog altijd van versteld hoe weinig van de gedupeerde­n instappen in een rechtszaak. Is het een gebrek aan durf of schamen ze zich? Gedupeerde­n moeten zich realiseren dat je alleen kansloos bent, maar collectief kansrijk.”

“Gedupeerde­n moeten zich realiseren dat je alleen kansloos bent, maar collectief kansrijk”

Ab Flipse

Claimexper­t en financieel activist

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium