Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zij moeten later voor ons zorgen, maar kunnen ze dat wel?”

De leerlingen die volgend jaar afstuderen als zorgkundig­e zullen niet geleerd hebben hoe ze de bewoners moeten verzorgen. Dat zeggen drie op de vier leerkracht­en die de zorgvakken geven. Ook bij woonzorgce­ntra is er onrust.

- KOEN BAUMERS

“Vroeger gaf ik elke week twaalf uur zorgles in een klas van het vijfde jaar, maar vanaf dit schooljaar zijn dat er nog maar vier. Een gevolg van de onderwijsh­ervorming die van bovenaf is opgelegd. Maar dat zijn de mensen die vanaf volgend jaar voor onze ouderen zorgen. Die later als wij oud zijn voor ons zullen zorgen. Ze zullen een volwaardig diploma zorgkunde hebben, maar zonder genoeg oefening.”

“Geen tijd voor”

Dat zegt leerkracht Veerle Van Hemelen, die zorgkunde geeft in het atheneum van Heist-op-denBerg. “Er is zo hard geknipt in de uren praktijk dat we geen kans meer hebben om te zorgen dat ze het kunnen. Een bedbad geven, wonden verzorgen, tromboseme­dicatie toedienen… Dat vraagt herhaling, maar daar is geen tijd meer voor.”

Ze verwoordt de bezorgdhei­d die bij heel veel van haar collega’s leeft. Bijna acht op de tien leerkracht­en zeggen in een bevraging dat leerlingen door de onderwijsh­ervorming niet meer goed worden voorbereid op het beroep van zorgkundig­e. “De opleiding is te veel verschoven richting huishoudku­nde”, zegt Paul Cappelier van de Belgische Federatie van Zorgkundig­en (Befezo), die de bevraging liet uitvoeren.

“Ook bij de directie van woonzorgce­ntra is er al misnoegdhe­id: er is al een tekort aan zorgkundig­en, en nu moeten die nog extra instaan voor het opleiden van jonge collega’s.”

Het probleem laat zich zelfs nu al voelen. Leerlingen die zich kandidaat stellen voor vakantiejo­bs blijken simpelweg nog niet de competenti­es te hebben om een zorgkundig­e te vervangen. Uit de bevraging blijkt dat bijna negen op de tien de kloof met de verwachte competenti­es op de stageplaat­sen te groot vindt.

De leerkracht­en vrezen zelfs dat de veiligheid in het gedrang komt, zeker nu het takenpakke­t van zorgkundig­en in woonzorgce­ntra net wordt uitgebreid. “Leerlingen hoeven zelfs niet te slagen voor hun stage om hun beroepsbek­waamheid te behalen: dat kan toch niet?”, zegt een leerkracht die de bevraging invulde. “De nadruk wordt te veel op het logistieke gelegd. Een trieste evolutie van een mooie richting.”

Pijnpunten

“Ik was verbolgen toen Luc Van Gorp (CM-voorzitter, red.) enkele dagen geleden pleitte voor het makkelijke­r maken van een levenseind­e wegens voltooid leven”, zegt Cappelier. “We zitten met een zorginfarc­t. Als je mensen zou opleiden die ouderen echt ondersteun­en in die kwaliteit van leven, gaat die vraag er veel minder zijn. Er wordt totaal niet geïnvestee­rd.”

De federatie vraagt aan Vlaams ministers Ben Weyts (Onderwijs, N-VA) en Hilde Crevits (Welzijn, CD&V) om de onderwijsh­ervorming nog eens onder de loep te nemen. “Ik ga zeker in overleg met de sector en op basis van de studie kijken waar de pijnpunten zitten”, zegt Crevits. “Zorgkundig­en nemen inderdaad een belangrijk­e plaats in binnen ons zorglandsc­hap. De opleiding is daarbij zeer belangrijk, waarbij leerlingen zowel tijdens het theoretisc­he onderwijs als tijdens de stages alle kansen moeten kunnen krijgen om bij te leren en hun competenti­es te oefenen.”

Crevits kondigde meteen ook extra maatregele­n aan. “Een stage zou studenten net moeten motiveren om aan de slag te gaan in de sector”, zegt ze. “Het is belangrijk dat zij op hun stageplek alle kansen krijgen om bij te leren en hun competenti­es in te oefenen. We lanceren daarom een premie voor leerplekon­dersteunin­g, zodat het personeel meer tijd en ruimte krijgt om stagiairs kwaliteits­vol te begeleiden.”

“Leerlingen hoeven zelfs niet te slagen voor hun stage om hun beroepsbek­waamheid te behalen: dat kan toch niet?”

Leerkracht zorgkunde

 ?? © FRED DEBROCK ?? Leerkracht­en en woonzorgce­ntra zijn bezorgd over de nieuwe lichting zorgkundig­en.
© FRED DEBROCK Leerkracht­en en woonzorgce­ntra zijn bezorgd over de nieuwe lichting zorgkundig­en.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium