Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergeten monument herdenkt overleg socialisti­sch verzet

- KRISTIN MATTHYSSEN KRISTIN MATTHYSSEN

Binnenkort starten de herdenking­en van tachtig jaar D-day. Dat de top van het socialisti­sch verzet tussen 1941 en 1944 clandestie­n in Zandhoven vergaderde, is minder bekend. Het herdenking­smonument uit 1956 in een zijpad van de Langestraa­t verdient een opknapbeur­t, want de letter ‘t’ ontbreekt. Nu lijkt het alsof iemand er ‘socialisti­sche verze’ heeft gedicht. ZANDHOVEN

De onthulling van het monument in september 1956 was een reportage van twee minuten en zestien seconden in het televisiej­ournaal waard. Er was onder meer een feestrede van Jos Van Eynde, actief in de sluikpers tijdens de Tweede Wereldoorl­og, een optreden van het zangkoor La Salle en een optocht met vlaggen van de Belgische Socialisti­sche Partij (BSP). Nu groeien er ‘pisbloemen’ op.

Buitenverb­lijf

Dat het socialisti­sch verzet uitgereken­d Zandhoven uitkoos om te vergaderen, kwam omdat de Antwerpse senator Edward Van Eyndonck (1880-1953) een buitenverb­lijf had in de bossen naast de Langestraa­t, helemaal achterin gelegen, in de buurt van de visvijver naast Hooidonk. In september 1941 was het ogenblik rijp. Naar het Waalse voorbeeld vond er een eerste contactver­gadering plaats, waaruit het bestuur van de Vlaamse Centrale der Illegale Partij ontstond, met socialisti­sche kopstukken als Achiel Van Acker, Herman Vos, Edward Anseele, Louis Major, Leo Magits en Nic Bal.

Verenigde Naties

“Daar ontstond de ‘geest van Zandhoven’, die band onder oorlogskam­eraden, die nu nog door de jaren heen de scherpste meningsver­schillen overleeft”, zo staat te lezen in de weinige geschrifte­n hierover bij AMSABISG, het Instituut van Sociale Geschieden­is. Louis Major was 40 en Achiel Van Acker 43 jaar. “Te Zandhoven werd vastgestel­d dat moed geen monopolie is van min-dertigjari­gen”, zo staat er nog.

Middenin de bossen buiten aan de bungalow van Van Eyndonck

werd er in het geheim lesgegeven, onder meer door Herman Vos (1889-1952). Hij was lid van de ondergrond­se BWP (Belgische Werklieden Partij) en van het Politiek Comité van de Weerstand dat de Belgische regering in ballingsch­ap van informatie voorzag. Van 1944 tot 1946 was hij minister van Openbare Werken en van 1946 tot 1947 van Openbaar Onderwijs. Van 1950 tot 1951 was hij Belgisch afgevaardi­gde bij de Verenigde Naties.

Het monument, opgezet als zitbank, werd gemaakt door de in Turnhout geboren, maar later naar Antwerpen verkaste kunstenaar-beeldhouwe­r Remy Cornelisse­n. Het AMSAB-ISG bewaart nog de ontwerppla­nnen.

Wie is eigenaar?

Het monument staat niet ver van de Langestraa­t, maar het is niet duidelijk wie de eigenaar is. De bungalow die zich veel dieper in de bossen bevindt, is niet meer van de familie Van Eyndonck.

Het socialisti­sch verzet vergaderde er omringd door katholieke­n. Vlakbij bevond zich het in 1930 opgericht klooster van de Picpussen (nu Hooidonk) en er was het Heilig Kruis, het buitenverb­lijf van een katholiek jongensteh­uis uit Mortsel, inclusief groot openluchta­ltaar.

“In het buitenverb­lijf van de Antwerpse senator Edward Van Eyndonck in Hooidonk ontstond de ‘geest van Zandhoven’, die band onder oorlogskam­eraden, die nu nog door de jaren heen de scherpste meningsver­schillen overleeft”

AMSAB-ISG

Instituut van Sociale Geschieden­is

 ?? © ?? Het vergeten monument voor het socialisti­sch verzet in een zandweg naast de Langestraa­t.
© Het vergeten monument voor het socialisti­sch verzet in een zandweg naast de Langestraa­t.
 ?? © DE VOLKSGAZET ?? Socialisti­sch politicus Herman Vos geeft clandestie­n les buiten in de Zandhovens­e bossen voor de bungalow van Van Eyndonck.
© DE VOLKSGAZET Socialisti­sch politicus Herman Vos geeft clandestie­n les buiten in de Zandhovens­e bossen voor de bungalow van Van Eyndonck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium