Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meesseman op prijzenjac­ht

EUROLEAGUE WOMEN FINAL FOUR

-

Dit weekend wordt in het Turkse Mersin de Final Four van de Euroleague Women afgewerkt. En wie Euroleague zegt, denkt meteen Emma Meesseman. De Belgian Cat kan zondag al haar zesde Euroleague­titel pakken.

Vrijdag neemt Emma Meesseman (30) het met Fenerbahçe in een Turkse halve finale op tegen het organisere­nde Mersin. In de andere halve finale staan het Franse Villeneuve d’Ascq – met Belgian Cats Bethy Mununga en Maxuella Lisowa en bondscoach Rachid Meziane – en het Tsjechisch­e Praag tegenover elkaar. Zondag wordt de finale gespeeld.

Emma Meesseman is met Fenerbahçe Istanboel de grote favoriet om zichzelf op te volgen. Het kan voor de West-Vlaamse haar zesde triomf worden in de Euroleague. Vier met het Russische Ekaterinbu­rg en een twee met Fenerbahçe. Het hadden er ook al meer kunnen zijn. “Eerst gooide de coronapand­emie roet in het eten, daarna de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Maar dat zijn belangrijk­ere zaken dan basketbal, hé. Mijn focus gaat nu naar die zesde Europese clubtitel. Wij zijn dan misschien wel favoriet, maar de wedstrijde­n moeten nog altijd gespeeld worden.”

In januari won Fenerbahçe ook al de Turkse Cup en de komende twee weken kunnen daar de Euroleague- en Turkse titel (ook daar is Mersin de tegenstand­er en leidt Fenerbahce al met 2-0, red.) bijkomen. “Dat zou uniek zijn voor de club en een treble met Fenerbahçe is wel iets waar ik naar uitkijk.”

Waar Emma Meesseman ook opgetogen over is: het feit dat er steeds meer Belgian Cats uitkomen in de Euroleague. “Dit seizoen zes en het is belangrijk dat onze beste speelsters in de sterkste competitie­s spelen. Er spelen er ook nog in de EuroCup en dat maakt dat de hele selectie van de Cats een seizoen lang op hoog niveau acteert. Daar plukken we de vruchten van.”

“Ikzelf ben kandidate om mezelf op te volgen als MVP (beste Europese Speelster, red.) van de Euroleague, maar met die individuel­e prijzen ben ik niet zo bezig. Ik zou liever zondag die beker in de lucht steken.”

Naar WNBA voor Spelen?

Over twee weken zit het Europese seizoen er dus op voor Meesseman. Of ze een comeback maakt in de WNBA is nog niet duidelijk. In 2018 (WK) en 2021 (Olympische Spelen) paste ze voor de Amerikaans­e competitie om zich voor te bereiden met de Belgian Cats. “Eerst het seizoen afwerken met Fenerbahçe en dan zien we wel. Ik keer zeker eind april terug naar Ieper. Misschien enkel om wat koffers te droppen”, hint ze toch een beetje op een comeback in de WNBA. Als ze effectief naar Aerika trekt, lijkt een terugkeer naar Washington aan de orde. Met de Mystics werd Meesseman in 2019 WNBA-kampioen en werd ze uitgeroepe­n tot MVP van de play-offs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium