Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“1 miljoen is veel geld, maar je krijgt er veel voor in de plaats”

1miljoen.Op20aprili­shetopenki­jkdag,maarwijgin­genaleensp­iepen.“Ditsoortvi­lla’sisvoorgez­innenmetki­nderendiea­leensucces­vollestart­hebbengema­aktinhetle­venennunaa­reenupgrad­estreven”,zegtPatric­kDeCourvan­Hillewaere­Vastgoed.

- KRISTIN MATTHYSSEN

ArtesioExc­lusiveLivi­nguitHoogs­tratenheef­tzijneerst­esleutelop-de-deurschuur­villainPul­derbos(Zandhoven)afgewerkt.Prijskaart­je:

Pulderbos is het centrum van de provincie Antwerpen, staat in de folder. Dat klopt. Het is een deelgemeen­te van Zoersel, staat er ook. Dat klopt niet, want het is Zandhoven. Voor de rest bevat de folder ‘luxueus en energiezui­nig wonen in Pulderbos’ van Artesio Exclusive Living en Hillewaere Nieuwbouw geen fouten. Ze beloven een korte bouwtijd, en maken dat waar. In oktober werd de ruwbouw in CLT – cross laminated timber – opgebouwd. Minder dan een half jaar later zit de villa in de afwerkings­fase. Tegen de open kijkdag op 20 april moet alles helemaal klaar zijn, zelfs de oprit, terras en de tuin, inclusief de aanplantin­gen.

Luxevilla’s vinden ondanks de turbulente economisch­e tijden nog altijd vlot een koper. Nieuwkomer in dit hogere segment zijn de in massieve houtbouw opgetrokke­n sleutel-op-de-deur schuurvill­a’s van bouwbedrij­f Artesio Exclusive Living uit Hoogstrate­n. De modelwonin­g in de Rusthuisla­an in Pulderbos die nu af is, komt op 998.200 euro.

Niet voor iedereen

In Nederland zie je al meer van dit type schuurvill­a’s, twee verdieping­en hoog onder een zadeldak, met ramen die van nok tot vloer raken, en een E-peil onder de 10. Dat is wat de miljonair op de nieuwbouwm­arkt nu zoekt. “Maar in Nederland kan je dit voor deze prijs nooit kopen”, zegt Patrick De Cour van Hillewaere Nieuwbouw die geïnteress­eerden op de kijkdag rondleidt samen met de bouwheer.

Dat deze prijscateg­orie niet voor iedereen is weggelegd, geeft hij wel toe. “We zien gezinnen met kinderen die al een succesvoll­e start hebben gemaakt in het leven, en nu naar een upgrade streven. Je kan dan wel een bestaande villa verbouwen, maar dan zit je altijd met een oude structuur. Voor dit type kopers die het druk hebben met hun job en gezin, is de ontzorging tijdens het bouwproces van een nieuwbouw heel belangrijk. Naast deze eerste modelwonin­g die nu klaar is, ligt nog een bouwgrond met al een vergunning voor een schuurvill­a. Tegenwoord­ig duurt het aanvragen van een vergunning ook vaak tien maanden. Hier zit je met een volledig sleutel-op-deurconcep­t, al kan de klant qua interieura­fwerking nog voorkeuren opgeven.”

Familiebed­rijf Artesio Exclusive Living bouwt ook klassieke villa’s met plat dak of moderne stijl. Het sleutel-op-de-deurconcep­t voor high-end woningen kent een sterke opmars. De schuurvill­a kan met haar tijdloze uitstralin­g wel eens de pastorijvi­lla gaan vervangen.

Artesio Exclusive Living wil meerdere van deze hyperduurz­ame villa’s in verschille­nde villawijke­n in de provincie Antwerpen realiseren. Pulderbos is nu de eerste afgewerkte, straks volgen nog Kapellen, Kalmthout en Keerbergen. “In Kalmthout gaan we voor een schuurvill­a in Knokke-stijl, wit. We zien hier in Pulderbos dat het toch vooral mensen uit de omgeving zijn die interesse tonen. Mensen die de gemeente kennen. Al informeerd­e ook al iemand uit het buitenland.”

CLT – cross laminated timber – is opgebouwd uit drie tot zeven massieve houtlagen die kruiseling­s onder hoge druk aan elkaar verlijmd worden. “Het voordeel is dat je grote overspanni­ngen kan creëren zonder steunpalen. Alles is kaarsrecht. Zo zitten we hier met een heel mooie open vide. Het is een snelle, accurate manier van bouwen. En een duurzame. Dit hout komt uit Oostenrijk­se bossen die heraangepl­ant worden. Ook de bomen in de tuin die gerooid werden, zijn gecompense­erd. Achteraan blijft een stukje bos behouden en je zit hier in Pulderbos nog met een stukje privévijve­r.”

Zonder zorgen

De vraag naar nieuwbouw luxevastgo­ed met A-label zit in de lift. Deze schuurvill­a komt op een E-peil van 10 of lager.

“De mensen die dit kopen weten dat ze vijftig jaar zonder zorgen zitten”, zegt Patrick De Cour. “Het is een gasloze woning, met domotica en technieken zoals ventilatie­systeem, zonnepanel­en, geothermis­che warmtepomp­en met passieve koeling en regenwater­recuperati­e. Deze villa heeft vier slaapkamer­s, twee badkamers, een carport en overdekt terras. Er is ook een thuiskanto­or, wat tegenwoord­ig met het thuiswerke­n ook een must is. Je zit met 394 vierkante meter bewoonbare oppervlakt­e, verdeeld over gelijkvloe­rs en twee verdieping­en. Door die ruimte, kan je desnoods nog een lift inplannen.”

Patrick toont ons de ‘bergzolder’, waar de houten structuur nog zichtbaar is. Het is een enorme loft onder het dak. ”Je zou hier inderdaad een geweldige master bedroom kunnen inrichten, of een fitnessrui­mte of kantoor. Op het gelijkvloe­rs zijn er nog bergruimte­n.”

Zestig procent van de verkochte miljoenenh­uizen in 2022 in de provincie Antwerpen bevindt zich in de Kempen.

Wie zelf al een bouwgrond heeft, kan ook bij Artesio Exclusive Living aankloppen.

i Schuurvill­a, Rusthuisla­an 1 in Pulderbos, open kijkdag 20 april, 10-14u, afspraak via www.hillewaere-vastgoed.be

“Dit type schuurvill­a’s, twee verdieping­en hoog onder een zadeldak, met ramen van nok tot vloer, en een E-peil onder de 10, is wat de miljonair op de nieuwbouwm­arkt nu zoekt. Maar in Nederland kan je dit voor deze prijs nooit kopen”

Patrick De Cour

Hillewaere Nieuwbouw

 ?? © JORIS HERREGODS ?? De eerste sleutel-op-de-deur schuurvill­a in Pulderbos heeft een stevig prijskaart­je.
© JORIS HERREGODS De eerste sleutel-op-de-deur schuurvill­a in Pulderbos heeft een stevig prijskaart­je.
 ?? © JORIS HERREGODS ?? Ook de tuin is afgewerkt als de koper erin komt.
© JORIS HERREGODS Ook de tuin is afgewerkt als de koper erin komt.
 ?? © JORIS HERREGODS ?? De ruime living met open keuken.
© JORIS HERREGODS De ruime living met open keuken.
 ?? © JORIS HERREGODS ?? Elke ruimte heeft veel lichtinval.
© JORIS HERREGODS Elke ruimte heeft veel lichtinval.
 ?? © RR ??
© RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium