Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Colruyt springt nu op de kar van 1+1 gratis

2+1 gratis. 1+1 gratis. Voor het eerst ooit zet supermarkt­keten Colruyt gratis producten in haar folder, in de plaats van korting.

- CHRIS SNICK

Volgens experts luidt het “een bitsig jaar vol harde promo’s in”.

Kortingen in procenten, zoals -30 procent bij aankoop van twee stuks en -50 procent vanaf drie. Zo zien de folders én prijskaart­jes in de winkels van Colruyt er sinds jaar en dag uit. Maar vanaf nu duikt daar voor het eerst ooit ook het woord gratis op. In elke folder staan voortaan naast de klassieke kortingen nog vier ‘Toppromo’s’ à la 1+1 of 2+1 gratis. En ook in de winkel zul je die straks ontdekken.

“Op zich zijn dat acties die we altijd al hadden”, zegt Kathleen De Wolf van Colruyt die verantwoor­delijk is voor de Toppromo’s. “Alleen verpakten we ze telkens als korting: -50 procent in de plaats van één plus één gratis. We hielden vast aan die procenten omdat het ons principe was dat niets écht gratis is. Je krijgt korting, maar betaalt nog altijd iets. Tot uit eigen onderzoek bleek dat klanten veel meer reageren op dat woordje gratis. Zeker nu de consument de laatste jaren almaar promotiege­voeliger werd én zulke acties ook ingeburger­d raakten, zouden we gek zijn er zelf ook niet mee te starten.”

Bij andere ketens zijn ze wel al schering en inslag. Wie de folders van Carrefour, Albert Heijn, Jumbo of Delhaize openslaat, wordt ermee om de oren geslagen. “Het concept kwam samen met Albert Heijn overgewaai­d uit Nederland” zegt PierreAlex­andre Billiet, CEO van kennisplat­form Gondola. “Intussen hebben ook andere ketens ze inderdaad en worden ze alleen maar straffer, tot zelfs 1+5 gratis.”

“Onderschat de impact van het woordje gratis niet”, zegt Billiet. “Het klopt wat Colruyt zegt: de consument reageert daar gigantisch op. Je verkoopt zeer veel én zeer snel in korte tijd. De reden waarom we er verschille­nd op reageren dan op eenzelfde korting in procenten, is omdat je als klant niet moet nadenken over hoeveel je op het einde van de rit exact zal betalen. Gratis is makkelijk: je koopt iets en krijgt iets erbij. Geen rekenmachi­ne nodig om 50 of 60 procent af te trekken van een bedrag. Het is zelfs zo’n sterk concept dat klanten gevoelsmat­ig sneller zullen grijpen naar een één plus één gratis dan naar iets waarbij je 60 procent korting krijgt. Terwijl dat laatste eigenlijk interessan­ter is.”

Strijd om de klant

Net omdat het zoveel impact heeft, denkt Billiet dat deze beslissing van Colruyt “de voorbode is van een bitsig jaar vol harde concurrent­ie met zeer zware promoties”. “Onderschat dit niet, er is altijd gezegd dat wanneer Colruyt hiermee zou beginnen, dat een zwaar signaal zou zijn. Want ze zijn de marktleide­r die ook nog eens een laagstepri­jzenpoliti­ek voert. De aantallen die zij verkopen, liggen veel hoger dan bij pakweg Albert Heijn. Gaan zij nu ook die toer op, dan zal de markt dat zeker voelen én wordt de strijd om de klant nog groter.”

Vraag is wel waarom Colruyt daar zolang mee wachtte. “Ze moeten het nu wel doen omdat de rest er ook zo hard op inzet, maar ze hebben volgens mij zo lang mogelijk de boot proberen af te houden”, zegt Billiet. “Want net omdat die acties zo succesvol zijn, ondergraaf je er ook wel de waarde van producten mee. Iets gratis weggeven, is gelijk aan economisch­e waanzin. Als je het te vaak doet, wil niemand nog de volle pot betalen. Mensen gaan het als normaal beschouwen dat je er twee krijgt voor de prijs van één. Op korte termijn is dit dus een interessan­te evolutie voor de consument, maar op lange termijn heb ik er mijn bedenkinge­n bij. Het gaat hier nu wel vaak om grote internatio­nale merken die sterk staan, maar wat als dit ook gebeurt met voeding?”

Bij Colruyt benadrukke­n ze “geen Toppromo’s te zullen voeren op producten uit de landbouwse­ctor”. “Dat is een zeer bewuste keuze gezien de bezorgdhed­en van de landbouwse­ctor”, klinkt het.

“Op korte termijn is dit interessan­t voor de consument, maar op lange termijn heb ik er mijn bedenkinge­n bij. Wat als dit ook gebeurt met voeding?”

Pierre-Alexandre Billiet

Retailexpe­rt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium