Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Migratiepa­ct nipt goedgekeur­d

Het was kantje boord, maar het Europees Parlement keurde met lange tanden het migratiepa­ct goed.

- BART BEIRLANT

De pro-Europese partijen hopen dat ze weerwoord zullen kunnen bieden aan uiterst rechts tijdens de campagne voor de Europese verkiezing­en.

“Dit migratiepa­ct zal de lidstaten de middelen geven om migratie beter te controlere­n.” Zo reageerde de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) op de moeizame goedkeurin­g door het Europees Parlement van het migratiepa­ct. Als tijdelijk voorzitter van de Raad van de EU kreeg België lof toegezwaai­d van Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen: “Jullie trokken het over de streep.”

De opluchting na de stemming in het Europees Parlement was al even groot als de zenuwachti­gheid vooraf. Het was duidelijk dat het kantje boord zou worden bij de stemming over het pakket, waarover acht jaar onderhande­ld werd. Bovendien was alles aan alles gekoppeld: als één van de tien verordenin­gen sneuvelde, belandde het hele migratiepa­ct in de vuilnisemm­er.

De drie grote fracties van christende­mocraten (EVP), sociaaldem­ocraten (S&D) en liberalen (Renew) waren in principe voor, maar kregen met interne dissidenti­e af te rekenen. Voor de uiterst linkse fractie ging het pact te ver, voor uiterst rechts niet ver genoeg. En ook de Groenen beslisten in blok tegen te stemmen: “Dit pact is een schipbreuk voor de asielrecht­en.”

“We bewijzen dat we resultaten kunnen boeken. Laat dit de boodschap zijn die de kiezers horen wanneer ze in juni gaan stemmen”

Margaritis Schinas

Europees commisaris

Geen enthousias­me

Tot op het laatst werden collega’s die van plan waren tegen te stemmen achter de schermen bewerkt met telefoontj­es en gesprekken. “Als dit faalt, zullen Marine Le Pen, Geert Wilders en de AfD in Duitsland feestviere­n en zal de politieke schade enorm zijn”, waarschuwd­e EVP-fractielei­der Manfred Weber vooraf.

Uiteindeli­jk werden de tien verordenin­gen een voor een goedgekeur­d, waarvan de meest gevoelige vrij nipt. Toch was er achteraf van enthousias­me niet veel te merken bij de voorstande­rs. “Niemand hier is tevreden en er is legitieme kritiek op het akkoord”, zei de sociaaldem­ocraat Juan López Aguilar, een van de rapporteur­s. De Nederlands­e Sophie in ’t Veldt, die lijsttrekk­er is bij Volt België, verklaardd­e: “Ik heb ook zorgen en twijfels, maar we zitten hier om moeilijke beslissing­en te nemen.”

Nu al is duidelijk dat het goedgekeur­de migratiepa­ct een rol zal spelen in de aanloop naar de Europese verkiezing­en, ook in Vlaanderen. “We bewijzen dat we resultaten kunnen boeken. Laat dit de boodschap zijn die de kiezers horen wanneer ze in juni gaan stemmen”, zei Europees commissari­s Margaritis Schinas. “Wie deze goedkeurin­g probeerde tegen te houden, stemt in met de status quo. Daar kan niemand het mee eens zijn”, zei De Croo.

Assita Kanko (N-VA) noemde het akkoord “een gemiste kans” en steunde slechts drie van de tien dossiers, maar haalde flink uit naar het Vlaams Belang: “Vandaag dienden ze heel stoer een paar amendement­en in, wetende dat dit kansloos is. De afgelopen vijf jaar heb ik Vlaams Belang in de onderhande­lingen nergens gezien. Ik zeg tegen de kiezer: trap niet in de val. Vlaams Belang heeft in de migratiedi­scussie niks voor u bereikt.”

Uitvoering wordt lastig

Nu moeten alleen nog de lidstaten hun finale goedkeurin­g geven, wellicht op 29 april. Daar worden geen moeilijkhe­den verwacht. Dan verschuift de aandacht naar de uitvoering: er moeten opvangcent­ra gebouwd worden, er moeten concrete afspraken gemaakt worden over de screening aan de buitengren­zen. Aan het einde van de maand vindt er in Gent al een eerste conferenti­e plaats om dat op gang te trekken.Maar nu al kondigde Donald Tusk, de pro-Europese Poolse premier, aan dat zijn land niet wil meewerken aan het relocatiem­echanisme. Hij zet zijn land daarmee op dezelfde lijn als het Hongarije van Viktor Orban.

Laattijdig­e betalingen

Eén op de tien werkgevers deed in 2023 een beroep op tijdelijke werklooshe­id, in het eerste kwartaal van 2024 gaat het al over 6 procent.

De cijfers van SD Worx zijn onrustwekk­end. Na het eerste kwartaal van 2024 stelt de hrdienstve­rlener vast dat al 6 procent van alle werkgevers tijdelijke werklooshe­id inroept. Hiermee zitten we na drie maanden al op hetzelfde niveau als het jaarcijfer pre-corona, in 2018 en 2019, toen het totale cijfer rond de 6 à 7 procent bleef op jaarbasis. Het zijn vooral sectoren met arbeiders die tijdelijke werklooshe­id om economisch­e redenen inroepen. Daar blijkt dat in 2023 zelfs één op de vijf arbeiders tijdelijk werkloos was, het hoogste cijfer in de laatste vijf jaar. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar gaat het al om 13 procent van de arbeiders.

En het zijn niet enkel arbeiders die getroffen worden. SD Worx stelt vast dat er ook meer en meer bedienden in het systeem vallen. Na de eerste drie maanden van 2024 zitten we al bijna in de helft van het jaarcijfer van heel 2023. Het percentage bedienden in tijdelijke werklooshe­id stijgt nu al naar 0,88 procent ten opzichte van 1,89 procent vorig jaar.

“Voor ons is dat een duidelijk teken aan de wand. Als de tijdelijke werklooshe­id stijgt, dan stijgt ook het risico op zware herstructu­reringen”, zegt Jan Vanthourno­ut van SD Worx. “Het grootste Paritaire Comité van de bedienden (PC 200) zit zelfs in de top 10 van sectoren die er het meest gebruik van maken. Het percentage stijgt in die groep van 0,45 procent naar 0,78 procent in 2023. Terwijl de regels om daar iemand op tijdelijke werklooshe­id te zetten veel strenger zijn. Dan moet een bedrijf het al vier kwartalen slecht doen.” Het systeem van tijdelijke werklooshe­id is voor sectoren met veel arbeiders veel gangbaarde­r. “Ze willen veelal hun arbeiders niet kwijt geraken, maar hebben op een gegeven moment te weinig werk. Ze rekenen er daarentege­n wel op om binnen afzienbare tijd weer genoeg werk te hebben om iedereen aan het werk te laten gaan. Maar bij bedienden ligt dat anders.”

In 2023 werden werknemers ook langer op tijdelijke werklooshe­id gezet dan vroeger. Het gaat gemiddeld om 15 werkdagen per jaar, een stijging met vijftig procent. Vooral de maakindust­rie

lijkt in ons land te spartelen. “We zien industriël­e metaalbewe­rking, stoffering en houtbewerk­ing, logistiek en bouw, maar over het algemeen kunnen we vooral stellen dat de maakindust­rie in ons land kampt met moeilijkhe­den die nog niet onmiddelli­jk van de baan zijn. En dat heeft een impact op de mensen die rechtstree­ks tewerkgest­eld zijn, maar ook onrechtstr­eeks. Waaronder dus de bedienden die vaak via de dienstense­ctor in contact staan met de maakindust­rie.”

Niet enkel in ons land worstelt de economie. Kredietver­zekeraar Allianz Trade stelt vast dat bedrijven er wereldwijd steeds langer over doen om hun facturen te betalen. Gemiddeld steeg het aantal dagen dat de facturen open blijven staan met 3 dagen, naar 59 dagen in 2023, de grootste sprong sinds 2008. En dat weegt op het werkkapita­al van de bedrijven waar de facturen onbetaald blijven. “Bedrijven zoeken naar extra speelruimt­e. Bijvoorbee­ld door facturen later te betalen. Op die manier gebruiken ze hun leverancie­rs als financier. Maar als alle bedrijven dat doen, krijg je wel een sneeuwbale­ffect. Betalingsp­roblemen en wanbetalin­g zullen daardoor steeds vaker voorkomen”, stelt Johan Geeroms van Allianz Trade.

“Voor ons is dit een duidelijk teken aan de wand. Als de tijdelijke werklooshe­id stijgt, dan stijgt ook het risico op zware herstructu­reringen”

Jan Vanthourno­ut

SD Worx

 ?? © AFP ?? ‘This pact kills’ staat te lezen op de shirts van demonstran­ten.
© AFP ‘This pact kills’ staat te lezen op de shirts van demonstran­ten.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium